04.09.2021
Copilul tau petrece prea mult timp in fata gadgeturilor? Asta poate duce la agravarea miopiei. Afla de la Irina Rotaru, medic oftalmolog cum se manifesta aceasta afectiune, dar si ce pot face parintii - VIDEO

Miopia este o afectiune destul de serioasa, mai ales in cazul copiilor. De cele mai multe ori aceasta se manifesta odata ce pustii incep sa mearga la gradinita sau la scoala. De vina sunt sarcinile multiple la care sunt supusi cei mici sau utilizarea excesiva a gadgeturilor. Cum se manifesta miopia scolara si ce pot face parintii pentru copiii lor, afla din reportajul din cadrul emisiunii iSanatate.

Potrivit statisticii, in tara noastra anual in jur de 300 mii de copii sunt diagnosticati cu miopie. Totusi, aceasta cifra este una estimativa, pentru ca multi copii (de rusine), nu se adreseaza la medic. 

Irina ROTARU, MEDIC OFTALMOLOG: „Miopia scolara este o tulburare de refractie a ochiului care se manifesta prin scaderea vederii la distanta. Avem doua tipuri de miopie: miopia congenitala, cu care copilul deja se naste si avem miopia dobandita sau altfel spus miopia scolara, care se manifesta cel mai frecvent dupa varsta de 6-7 ani si corespunde exact cu momentul cand copilul pleaca la scoala. Aparitia miopii solare sau a miopiei dobandite corspunde de obicei cu cresterea intensiva a organismului. Deci organsimul copiilor creste in inaltime, respectiv si globul ocular se intinde.”

Exista mai multe cauze care duc la aparitia miopiei. Cea mai concludenta ramane a fi transmiterea ereditara. 

Irina ROTARU, MEDIC OFTALMOLOG: „Atat miopia congenitala, cat si miopia dobandita este totusi determinata genetic.”

Din pacate, miopia a intinerit. Daca acum zece ani la oftalmolog se adresau in mare parte copiii de 11 – 12 ani, astazi multi dintre cei care poarta ochelari abia daca au atins varsta de noua ani. Miopia se masoarain dioptrii, care sunt negative. Miopiile scolare ating cel mai des 1-6 Dioptrii, si pot progresa pana la varsta de 20 de ani. 

Irina ROTARU, MEDIC OFTALMOLOG: „Miopia dobandita de obicei se incepe cu dioprii foarte mici. Pot fi de la -0,25 pana la -0,5 dioprii la debut. Insa nu toti copii sau adultii si parintii pot observa debutul miopiei pentru ca atunci cand apare miopia foarte mica, copilul de obicei compenseaza aceasta miopie. Odata cu cresterea copilului, progreseaza si miopia. Astfel, atunci cand miopia trece de -1 sau -2 dioptrii, copilul abia atunci va incepe sa clipeasca mai mult, sa mijasca ochii, adica face ochii mici sau ii strange. Copilul devine derajat abia atunci cand, incepe sa nu vada la distanta iar vederea de aproape foarte mult timp se mentine buna in miopie. De aceea primii care vad ca copilul ar putea avea miopie scolara sunt profesorii. Acestea pot vedea ca copii manjesc ochii stand in banca si privind la tabla sau efectiv se apropie de tabla. Unii copii transcrie din caietul vecinului daca sta cu cineva in banca.”

Parintele care suspecta aparitia miopiei la copilul sau trebuie sa se adreseze cat mai rapid la medic. 

Irina ROTARU, MEDIC OFTALMOLOG:„La primele simptome pe care le manifesta copii, ei trebuie adusi la consultul oftalmologic de specialitate. Odata instalata miopia ea trebuie corectata la timp. Alt moment important sunt controalele repetate care se fac deoarece miopia odata instalata de obicei ea progreseaza.”

Adultii trebuie sa stie ca este imposibil sa elimini complet aceasta afectiune. Astfel, cea mai importanta sarcina a terapiei este de a incetini dezvoltarea miopiei, de a preveni complicatiile acesteia si de a corecta vederea.

Irina ROTARU, MEDIC OFTALMOLOG:„Corectia miopiei la scolari se realizeaza prin doua metode. Prima este prescrierea de ochelari cu sfera cu minus. In functie de ce miopie are in sfera copilul acea miopie noi o prescrim in ochelari. A doua metoda de corectie a miopiei este cea cu lentilele de contact, care sunt niste dispozitive din silicon hidrogel, aplicadu-se pe suprafata oculara care in felul acesta inlocuiesc ochelarii.”

Pentru a opri procesul de dezvoltare a miopiei la un copil este necesara o terapie complexa. Pe langa purtarea ochelarilor sau a lentilelor de contact, aceasta ar trebui sa includa gimnastica pentru ochi, iluminarea suficienta a incaperii si a locului de munca, pauze de 5-10 minute in timpul pregatirii lectiilor, respectarea distantei de minim 33 de cm in timpul cititului si scrisului, dar si practicarea sportului si plimbarile in aer liber. 

Irina ROTARU, MEDIC OFTALMOLOG:„Luminozitatea naturala si aflarea copilului in spatii deschise stimuleaza secretia dopaminei. Aceasta este un neuromediator care este implicat in scaderea progresiei miopiei si in profilaxia aparitiei miopiei. Nu uitam de limitarea accesului la gadgeturi, atat calculator, cat si telefon. Cu cat mai putin copilul va fi expus la ecrane mici, cu atat mai putin probabil va fi aparitia miopiei si progresia ei. O alimentatie bogata in calciu, vitamine si microelemente. Acestea sunt conditiile care trebuie sa fie respectate de catre copii si parintii acestora.”

Articole din aceeasi categorie