18.05.2021
Cum iti dai seama ca ai viermi intestinali! Medicii spun ca este crucial sa te speli pe maini cu apa si sapun inainte de a manca

Mainile murdare sunt principala cale de transmitere pentru viermi intestinali. Acesti paraziti pot trai pe diverse suprafete pana la 3 saptamani. Iata de ce igiena mainilor este atat de importanta!

Cum iti dai seama ca ai viermi intestinali! Medicii spun ca este crucial sa te speli pe maini cu apa si sapun inainte de a manca

Odata ajunsi in organism, acesti viermi intestinali pot cauza nu doar simptome digestive, ci si dureri musculare sau iritatii neobisnuite pe piele. Frecvent intalniti in randul copiilor mici, viermii intestinali duc la aparitia mancarimilor anale.

Din acest motiv, copiii se scarpina si ating diverse suprafete, fara a-si mai igieniza mainile. Iar asta duce, inevitabil, la raspandirea cu usurinta a parazitilor intestinali in crese, gradinite etc.

Contaminarea poate avea loc si prin consumul de carne care contine oua sau larve de tenie, cum ar fi carnea de vita sau de porc incorect preparata. De asemenea, poti capata viermi intestinali si prin consumul de apa contaminata sau fructe ori legume nespalate anterior.

20 de semne ca ai viermi intestinali

Simptomele parazitozei intestinale sunt adesea cauzate de toxinele pe care acesti viermi intestinali le elibereaza in fluxul sanguin. Uneori, viermii intestinali pot fi vazuti cu ochiul liber in jurul anusului, pe lenjeria intima ori pe cearsafuri.

De cele mai multe ori, parazitii intestinali nu provoaca probleme majore. Dar, in cazuri rare, pot provoca infectii ale vaginului si uterului.

Daca aveti o infectie cu viermi intestinali, este posibil sa observati o schimbare a poftei de mancare (apetit crescut sau, din contra, scazut) si sa slabiti mai mult decat in mod normal.

Infectia cu tenie poate duce la formarea unor chisturi pline de lichid, afectiune numita cisticercoza. Aceasta poate provoca o gama larga de simptome, in functie de locul in care se dezvolta chisturile si de cata inflamatie provoaca. Unele dintre acestea pot include modificari ale vederii, noduli pe piele, modificari neurologice sau convulsii.

Printre cele mai frecvente manifestari ce pot sugera existenta de viermi intestinali se numara:

- Constipatia

- Diareea

- Gazele intestinale

- Durerile de stomac

- Balonarea

- Greata

- Varsaturile

- Probleme cu somnul

- Mancarimi anale sau vaginale

- Iritatii ale pielii

- Urticarie

- Rozacee

- Eczeme

- Bruxism (scrasnitul dintilor in timpul somnului)

- Dureri musculare

- Dureri de articulatii

- Oboseala

- Senzatie de epuizare

- Apatie

- Modificari de dispozitie

Diagnostic si tratament pentru viermi intestinali

Examenul coproparazitologic este frecvent principala metoda de diagnostic in cazul parazitozelor intestinale. De asemenea, pot fi solicitate anumite teste de sange care depisteaza substante specifice secretate de organism in lupta cu temutii viermi intestinali.

Uneori poate fi necesara o radiografie sau o tomografie computerizata, mai ales in cazul suspiciunii de chisturi cauzate de tenie, scrie webmd.com.

Tratamentul parazitilor intestinali presupune atat medicamente antihelmintice si antiparazitare (albendazol, praziquantel, nitazoxanida etc.), cat si o igiena exemplara, laolalta cu o dieta adecvata.

Este recomandata evitarea consumului excesiv de carbohidrati simpli, care se gasesc in alimente rafinate, fructe, sucuri, lactate, zaharuri.

In schimb, este indicat consumul de usturoi crud, seminte de dovleac, rodie, sfecla si morcovi.

Semintele de dovleac, bune pentru constipatie si paraziti intestinali. Ce alte beneficii mai au

Nu uita de apa! Aceasta ajuta la eliminarea toxinelor si regleaza totodata nivelul electrolitilor pierduti ca urma a diareei.

Iaurtul cu probiotice este, de asemenea, indicat in caz de infectie cu viermi intestinali. Acestea ajuta la restabilirea florei intestinale si imbunatatirea digestiei.

Suplimentele cu enzime digestive, vitamina C si zinc sunt si ele recomandate. Ele ajuta la intarirea sistemului imunitar, ameliorarea tractului intestinal si a simptomelor digestive.

In cazul cisticercozei care nu raspunde la tratament poate fi necesara interventia chirurgicala pentru eliminarea chisturilor si a simptomelor pe care le provoaca.

Cum previi infectia cu viermi intestinali

Pentru a evita infectarea cu paraziti, este crucial sa te speli pe maini cu apa si sapun inainte de a manca sau manipula alimente si dupa ce ati mers la baie sau ati schimbat scutecele.

Iata cateva alte modalitati de a preveni parazitozele intestinale:

- Tine unghiile taiate scurt.

- Fa dus sau baie in fiecare zi (dimineata este cel mai bine).

- Incerca sa nu va scarpinati/zgariati in jurul anusului sau intre picioare.

- Spala-ti des hainele si lenjeria de pat.

- Nu manca carne cruda sau insuficient gatita de vita, porc sau peste.

- Daca ai un caine cu viermi intestinali, trateaza-l adecvat, parazitii pot fi transmisi la om.

Articole din aceeasi categorie