Excesul de nicotina, substanta care ne face dependenti de fumat, poate duce la aparitia unor simptome neplacute si chiar la probleme grave daca nu se intervine rapid. Iar aceasta se gaseste nu numai in tigarile clasice, ci si in lichidul pentru tigari electronice sau in compozitia tigarilor fara ardere si fara fum, tentante pentru multi adolescenti si persoane care vor sa se lase de fumat.
Inclusiv in plasturii care ar trebui sa ne ajute sa renuntam la fumat se gaseste nicotina. Iar daca incercam sa inlocuim fumatul cu acestia, fara sa tinem cont de recomandari, riscam ca organismul sa fie inundat de nicotina. Caz in care apar simptome neplacute, pe care le vom detalia in cele ce urmeaza.
In ce produse se gaseste nicotina
Nicotina este prezenta in:
- tigarile clasice
- trabucuri
- tigarile fara ardere
- lichidul pentru tigarile electronice lichida
- guma cu nicotina
- plasturii cu nicotina
- pastilele cu nicotina
- tutunul de mestecat
- tutunul de pipa
- unele insecticide

Care sunt semnele ca fumezi prea mult
Intoxicatia cu nicotina poate sa apara in primele 15-60 de minute de la ingestie, inhalare sau absorbtie prin piele si cuprinde simptome precum:
- hipersalivatie (exces de saliva)
- senzatie de greata
- dureri de stomac
- varsaturi
- pierderea poftei de mancare
- diaree
- deshidratare
- ochi iritati, rosii
- durere de cap
- ameteala
- tremuraturi
- anxietate
- agitatie
- nervozitate
- confuzie
- transpiratie abundenta
- tuse
- respiratie rapida
- ritm cardiac crescut
- tensiune arteriala crescuta
Ulterior, cand apare sevrajul nicotinic, simptomele pot include: slabiciune, oboseala, piele palida, tensiune arteriala scazuta, ritm cardiac lent, respiratie superficiala.
In cazuri extreme de supradoza de nicotina (1.500-2.000 mg de nicotina), simptomele pot consta in: convulsii, dificultati de respiratie, insuficienta respiratorie.
Stop Fumat!
Desi alternativele la fumatul clasic sunt mai putin nocive, trebuie tinut cont ca acestea nu te ajuta sa te lasi de fumat, ci doar intretin obiceiul de a tine tigara in mana si nicotina este in continuare prezenta. In aceeasi masura, terapia de substitutie nicotinica trebuie urmata corect pentru a da rezultate si a nu face mai mult rau decat bine.
De aceea se recomanda ca renuntarea la fumat sa se faca cu ajutorul specialistilor, pentru ca este un proces mai complex decat pare la prima vedere si implica numeroase aspecte de care este important sa tinem cont: nevoia biologica, pofta psihologica, asocierile create, particularitatile personale.