Amigadalele sunt localizate in partea din spate a gatului, de-o parte si de alta a limbii si au rolul de a filtra virusurile si bacteriile care pot patrunde in organism prin intermediul nasului si a cavitatii bucale.
Alexandru DIDENCO, MEDIC ORL: „Angina, tonzilita acuta sau amigdalita acuta sunt sinonime, ce reprezinta un proces inflamator, cu caracter infectios, care afecteaza amigdalele din cadrul inelului limfatic Waldeyer, cu afectare preponderenta a amigdalelor palatine.”
Cunoscuta si cu denumirea de „rosu in gat”, amigdalita este cea mai frecventa boala a copilariei, insa asta nu inseamna ca afectiunea ocoleste adultii. Orice persoana poate suferi de aceasta maladie de mai multe ori de-a lungul vietii.

Alexandru DIDENCO, MEDIC ORL: „Aceasta patologie este caracteristica atat pentru copii, cat si pentru adulti. Cu o frecventa mai mica pana la varsta de 3 ani si o frecventa mai inalta de la 6-15 ani.”
De cele mai multe ori, factorul etiologic este cel viral. Printre virusurile care pot declansa amigdalita se numara adenovirusul si rinovirusul.
Alexandru DIDENCO, MEDIC ORL: „Anginele in 60-80% sunt provocate de infectiile virale, iar 20-40% de infectiile bacteriene. Acel agent bacterian agresiv este Streptococul beta-hemolitic, care ne da complicatii la distanta.”
Angina poate fi recunoscuta cu usurinta dupa durerea intepatoarea de la nivelul gatului, dar si dupa culoarea amigdalelor, care devin rosii, isi maresc volumul si cateodata au pe pe suprafata lor puncte albe cu puroi.
Alexandru DIDENCO, MEDIC ORL: „Pacientii cu angina, au simptomele ca febra, cu valori de pana la 40 de grade Celsius, dureri la deglutitie, adica la inghitire, acestea fiind insuportabile, scade pofta de mancare, stare de astenie si oboseala, o stare de intoxicatie, cu dureri musculare si articulare, dureri de cap. Pacientii cu aceste simptome, este de dorit ca sa se adreseze medicului de familie, sau medicului specialist ORL sau chiar infectionist, deoarece este o boala infectioasa. E nevoie de izolarea acestor pacienti pentru a nu contamina alte persoane, dar si pentru a primi un tratament corect.”
Pentru a determina metoda de tratament a anginei, medicul otolaringolog efectueaza o examinare generala, care include palparea ganglionilor limfatici si unele analize de laborator.
Alexandru DIDENCO, MEDIC ORL: „Tratamentul se initiaza in baza unei serii de teste, cum ar fi testul rapid la Streptococul beta-hemolitic, o hemoleucograma. Asa putem vedea daca aceasta infectie este bacteriana sau virala, la fiecare pacient in parte individualizat.”

Amigdalita virala dispare de obicei de la sine, in decursul a 4-10 zile, iar antibioticele nu sunt utile in acest caz.
Alexandru DIDENCO, MEDIC ORL: „In afara de tratamentul etiolog antibacterian sau antiviral este necesar de a administra tratamentul de dezintoxicare. Administrearea multor lichide, ceai, compot si alte bauturi calde, vitaminoterapia si tratamentul simptomatic cu antipiretic, in cazul febrei. Nu uitam si de acele antiseptice locale, orale, spray-uri sau gargare.”
In anumite situatii, medicii pot recomanda amigdalectomia.
Alexandru DIDENCO, MEDIC ORL: „In cazul anginelor frecvente, cand pacientul face 3-4 angini anual, timp de 3 ani la rand, avem o indicatie de inlaturare a amigdalelor palatine, numita amigdalectomia. Se face pentru a inlatura acel focar infectios din organism.”
In cazul in care nu este tratata in timp util, angina ar putea genera complicatii grave.
Alexandru DIDENCO, MEDIC ORL: „Complicatiile anginelor pot fi regionale, cum sunt flegmoanele peritonzilare, adenoflegmoane, sindrom toxico-infectios. Complicatii la distanta, cum ar fi: afectarea sistemului cardiovascular, renal si articular. Este necunoscut faptul ca anume infectia Streptococul beta-hemolitic duc la aceste complicatii. De aceea este foarte important ca acesti pacienti sa primeasca un tratament corect.”