03.12.2023
Cum prevenim formarea cicatricilor dupa varicela? Vladislav Gogu, medic dermato-venerolog: „Avem mai multe preparate pe care le folosim” - VIDEO

Varicela este una din cele mai intalnite boli infectioase la copii, care in majoritatea cazurilor nu lasa urme sau consecinte. Afla care sunt regulile de ingrijire a pielii in varicela, pentru a evita aparitia cicatricelor.

Varsatul de vant, sau varicela, este o boala foarte contagioasa a copilariei. Se manifesta prin aparitia unor vezicule, initial pe fata, piept si spate, care apoi se raspandesc pe intreg corpul. In cazul nerespectarii unor reguli simple, varicela poate lasa cicatrici, de asta e bine sa cunosti care sunt ele.

Vladislav GOGU, MEDIC DERMATO-VENEROLOG: „Varicela este o boala care mai des se intalneste la copii, si este provocata de un virus herpetic tip 3, virusul varicelo-zosterian. Si primo infectie este manifestata anume prin aceasta boala, care o numim varicela. Dupa asta, virusul ramane in organism, si peste o anumita perioada de timp, in mod normal peste zeci de ani, poate sa mai reactiveze inca o data, prezentandu-se ca episod secund care se numeste herpes zoster”.

Adenoizii la copii sau hipertrofia vegetatiilor adenoide! Afla de la medicul otorinolaringolog, Octavian Catana cum este gestionata aceasta afectiune - VIDEO

Varicela poate fi transmisa fie prin contact direct, cat si prin tuse sau stranut. O persoana este contagioasa incepand cu o zi, doua inainte de aparitia eruptiilor, si pana la transformarea tuturor veziculelor in cruste, de obicei 5-7 zile.

Vladislav GOGU, MEDIC DERMATO-VENEROLOG: „Apar cam aceleasi leziuni, cum ar fi si in herpes simplex, leziuni papulo-veziculare. Aceste vezicule ombilicate, destul de diseminate, care ii deranjeaza pe copii. Ei se straduie cumva sa le scarpine, sa le excorieze si aici apare un risc anumit de traumatizare mai profunda a pielii, care ar putea sa duca la cicatrici, la niste sechele care raman pe toata viata”.

Totul despre ingrijirea tenului matur in perioada rece a anului! Sfaturi utile de la esteticiana Mariana Cotaru - VIDEO

Iata cateva reguli, pentru a ameliora simptomele varicelei. In primul rand, e necesara aerisirea incaperii, odihna si hidratarea corespunzatoare a copilului.

Vladislav GOGU, MEDIC DERMATO-VENEROLOG: „Toate remediile care grabesc rezolvarea acestor leziuni, care micsoreaza semnele subiective, in special de prurit ele sunt binevenite. Avem mai multe preparate pe care le folosim, fie sa zicem coloranti anilinici, sunt anumite remedii cum este de exemplu poxclin, in spray, care le aplicam pentru uscarea leziunilor, pentru calmarea inflamatiei, pentru reducerea acestor semne subiective”.

Pe langa folosirea acestor remedii, in caz de febra si durere, se recomanda administrarea paracetamolului, ibuprofenul si aspirina fiind contraindicate. Dar cum putem evita aparitia cicatricelor?

Vladislav GOGU, MEDIC DERMATO-VENEROLOG: „Toate contactele traumatice asupra pielii, ele pot sa tergiverseze vindecarea. Umiditatea sporita, traumatizarea chiar prin haine, prin prosopuri, evident ca poate sa duca la prelungirea acestor leziuni”.

Iata cele mai importante sfaturi pentru a evita traumatizarea eruptiilor: imbraca-ti copilul in haine largi din bumbac; se permite efectuarea unui dus, dar fara utilizarea sapunului sau a gelului de dus; nu se folosesc buretii abrazivi,sau alte elemente abrazive in timpul dusului; se evita folosirea prosopului, si se sterge prin miscari de tamponare usoara; si una din cele mai importante reguli, este taierea unghiilor, pentru a preveni atat scarpinatul, cat si infectarea. Pentru bebelusi pot fi folosite manusile.

Odata ce ultima vezicula s-a transformat in crusta si se desprinde in mod natural, copilul este considerat vindecat, fara risc de contaminare a altor persoane.

Articole din aceeasi categorie