11.10.2021
Cum sa iti dai seama ca cei din jurul tau iti consuma energia. Afla care sunt „simptomele” unui abuz energetic

In termeni stiintifici, energia este capacitatea de a face anumite munci, anumite activitati. Altii o definesc ca fiind vitalitatea de care au nevoie pentru activitatea fizica si mentala sustinute.

Energia spirituala este prezenta practic oriunde. Probabil ai observat si tu cum energia dintr-o camera se schimba de fiecare data cand o anumita persoana intra in incapere. Fiecare dintre noi aduce o anumita energie persoanelor dragi, pe care le iubim, colegilor si chiar strainilor cu care intram in contact, scrie seizepositivity.com.

Asa ca este bine sa invatam sa recunoastem acei oameni care isi iau energia „furand-o” de la ceilalti. Acestia sunt precum niste "vampiri energetici" care storc toata energia pozitiva a celor din jur.

Exista „vampiri energetici", adica persoane care nu reusesc sa prospere daca nu fura energie de la altii. Acest lucru este adesea neintentionat, deoarece este posibil ca si vampirii energetici sa sufere din cauza unor experiente disfunctionale care ii seaca de energie si ii lasa fara putere de multe ori.

Cum recunoastem vampirii energetici?

•    Nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele lor

Vampirii energetici sunt adesea carismatici. Ei pot scapa de probleme atunci cand se folosesc de propriul farmec. Sunt vicleni si pot plasa responsabilitatea problemei altcuiva, in aproape orice situatie. Nu accepta niciodata sa-si asume vreo vina in vreun dezacord sau problema. De multe ori ramai tu vinovatul, in locul lor.

De exemplu:

„Nu pot sa cred ca nimeni nu poate face acest lucru corect. Ce rusine!”

„Tocmai am fost acolo. El s-a suparat pe mine si inca nu stiu ce am facut!”

•    Sunt mereu implicati intr-un fel de drama

Vampirii energetici se regasesc intotdeauna in mijlocul unei catastrofe, trecand de la o  tinta la alta cu comportamentul lor emotional si dramatic. Cand iei contact cu acestia, iti arunca aceasta drama in speranta ca o vei absorbi si o vei remedia tu.

De exemplu:

„De ce sunt intotdeauna cel pe care toata lumea se enerveaza? Nu merit asta!”

„Pur si simplu nu mai pot suporta asta. Nu i-am facut nimic, dar a incetat sa mai vorbeasca cu mine. De ce nu poate fi toata lumea la fel de amabila ca tine?"

•    Intotdeauna se vor pozitiona pe o treapta superioara tie

Vampirilor energetici nu le place niciodata sa fie depasiti si nu sunt dornici sa impartaseasca lumina reflectoarelor. Aceasta este una dintre multele lor tendinte narcisiste. Se lupta sa simta fericire autentica pentru o alta persoana. In schimb, prefera sa fure energie pentru a-si hrani nevoile emotionale.

De exemplu:

„Este o veste foarte buna. De fapt, am aplicat azi pentru o noua slujba si chiar am nevoie de ajutor cu CV-ul meu. Te deranjeaza sa te uiti ?”

“Sunt atat de mandru de tine! Mai ai inca trei diplome ca sa ma ajungi din urma!”

Citeste si :  Pe langa postul religios, exista si postul terapeutic sau postul pe apa. Care sunt beneficiile acestuia pentru sanatatea noastra, afla de la nutritionista Petronela Timercan: „Impartim ziua in doua casete, una cand mancam si alta cand nu mancam” - VIDEO 

•    Iti diminueaza problemele si le evidentiaza pe ale lor

Vampirii energetici se hranesc din energia emotionala. Si daca esti trist sau suparat, sursele tale de energie scad. Pentru a absorbi energie de la tine, vampirii energetici vor muta atentia discutiei asupra lor, transformandu-ti consternarea in hrana lor emotionala.

De exemplu:

„Stiu ca slujba ta nu e bine platita, dar cel putin este distractiva. Trebuie sa ma ajuti sa-mi gasesc una noua”

„Esti foarte solicitat la locul de munca si te inteleg, dar chiar trebuie sa vorbesc cu tine in seara asta despre aceasta problema pe care o am”

•    Se comporta ca niste martiri

Vampirii energetici isi pun problemele pe umerii altor oameni. Ei nu isi asuma responsabilitatea pentru contributiile lor la dificultatile pe care le intampina. Ceea ce cauta este sprijin emotional, pentru a le spori stima de sine.

De exemplu:

„El este intotdeauna atat de nemultumit. Fac tot ce pot, dar nu este suficient niciodata"

„Aceasta zi a inceput rau si s-a inrautatit!”.

•    Folosesc firea ta buna impotriva ta

Oamenii sensibili si plini de compasiune sunt tinte principale pentru vampirii energetici. Ei sunt buni ascultatori, sunt empatici, au o inima buna si o energie pozitiva. In acest fel, vampirii energetici iti folosesc firea buna impotriva ta, drenandu-te de vitalitate.

De exemplu:

Iti monopolizeaza timpul la fiecare ocazie sociala, astfel incat sa poata stoarce cat mai multa energie de la tine.

Stiu ca te vei simti vinovat refuzandu-le invitatiile la cafea sau la cina, asa ca te intreaba regulat.

•    Te fac sa te culpabilizezi sau iti dau ultimatumuri

Vampirii energetici se bazeaza adesea pe sentimentele de vinovatie pentru a obtine ceea ce isi doresc. Stiu ca vinovatia este o arma buna impotriva oamenilor care sunt plini de compasiune si grija. La fel, ultimatumurile sunt o modalitate eficienta de a deturna intentia unei persoane si de a o constrange sa faca ceva ce altfel ar refuza.

De exemplu:

„Nu stiu cum vrei sa traiesc fara tine. Ma vei distruge"

„Daca iti pasa cu adevarat de mine, il vei suna si ii vei spune cat de mult il iubesc”

•    Sunt codependenti

Codependenta este un tip de relatie in care fiecare actiune este conceputa pentru a provoca o anumita reactie din partea celuilalt individ. Este un cerc vicios de comportament, dar vampirii energetici rareori recunosc ca sunt in el. Ei folosesc aceste relatii - de multe ori romantice - pentru a repeta un ciclu de drame si nevoi emotionale.

De exemplu:

„Stiu ca este o relatie toxica, dar este mult mai bine decat sa il parasesc si sa ies din nou la intalniri”

„Daca il ignor doar cateva zile, imi va cere iertare si va veni inapoi”

•    Ei critica sau agreseaza

La baza, vampirii energetici sunt adesea nesiguri. Ei pot folosi tactici si critici dezumanizante pentru a-si mentine „prada” nesigura, de asemenea. 

De exemplu:

„Am fost prea prost ca sa ma astept la ceva mai bun de la tine. Toti ceilalti ma trateaza ca pe un gunoi, asa ca de ce nu ai face-o si tu?”

„De la inceput am stiut ca vei esua, iata ca am avut dreptate!”

Care sunt ”simptomele” unui abuz energetic?

Iata mai jos o serie de situatii in care poti fi sigur(a) ca cineva se "hraneste" cu energia ta spirituala:

1.  Cand te simti epuizat si stors de puteri de fiecare data cand esti in preajma unei anumite persoane sau cand vorbesti cu acea persoana la telefon.
2.  Cand te simti obosit si extenuat/ostenit, indiferent de cat se sanatos mananci si indiferent de cat de multe exercitii fizice faci.
3.  Celebra propozitie „Daca ma iubesti, ai face..." deja devine o rutina si o persoana din preajma ta iti spune des acest lucru? Ei bine, te seaca de energie, mai ales cand iti spune fraza de fiecare cand lucrurile nu au succes, cand nu se dezvolta intr-un mod satisfacator.
4.  Narcisistii sunt „vampiri" energetici care nu te apreciaza, care te sperie si care te abuzeaza emotional. Ca sa stai departe de acesti oameni, ai nevoie de mult curaj si de multa energie.
5.  Cand participi (fara sa vrei) la situatii dramatice sau iei parte la dramele altora.
6.  Cand ai relatii intime, relatii sexuale fara sa fii fericit(a) sau fara sa fii indragostit(a) de acea persoana.
7.  Cand nu poti sa iesi dintr-o relatie toxica sau o relatie abuziva.
8.  Cand simti ca familia ta este dezamagita de tine. De asemenea, cand simti ca iti pare rau in legatura cu acest lucru.

9.  Cand te conformezi unui grup social si cand "te amesteci" in multime, doar ca sa simti ca apartii acelui grup, acelei multimi. Din pacate, sunt si oameni care te seaca de energie.
10.  Atunci cand esti tratat(a) ca o persoana la care apeleaza toata lumea cand are nevoie, ca o persoana care spune intotdeauna „da", cand faci ceea ce altii iti spun ce sa faci, chiar daca tu nu vrei sa faci acel lucru. Te simti furios sau furioasa cand oamenii incearca sa te manipuleze, dar tu nu poti face nimic in aceasta privinta.

Vampiri energetici devin, in general, persoanele care isi ignora sau neglijeaza propriile nevoi, persoanele care isi sacrifica timpul pentru a-i ajuta pe altii, persoanele care sunt atasate de lucruri/ relatii toxice, persoanele care au fost neglijate in copilarie, precum si cele care au trecut prin evenimente de viata traumatice precum relatii abuzive, despartiri, decesul cuiva drag.

Pentru a combate vampirismul energetic, poti face cateva lucruri:

•    Stabileste limite clare si nu permite incalcarea acestora atunci cand vine vorba despre timpul si intimitatea ta.
•    Distanteaza-te de persoanele care simti ca iti "mananca" energia.
•    Arata empatie persoanei pe care o suspectezi ca este vampir energetic – aceasta nu face nimic cu rea intentie.
•    Mentine-ti gandirea pozitiva.
•    Preocupa-te de sanatatea ta emotionala si psihica, mergi la psiholog ori la biserica, pentru a-ti gasi linistea.

Citeste si :  Cate ecografii trebuie sa faci in sarcina? Medicul, Sergiu Plesca, iti spune de ce sunt importante controalele repetate in sarcina si de ce trebuie sa le respecti - VIDEO
Articole din aceeasi categorie