07.06.2021
Cum sa recunosti colicile la bebelus? De ce apar si cum sa ajuti nou-nascutul sa faca fata durerii

Orice parinti tineri trebuie sa accepte faptul ca, de fapt, colicile la un nou-nascut sunt dureroase, dar normale, pentru care in prezent nu exista niciun leac. In esenta, colicile infantile sunt dureri abdominale severe. De aceea, bebelusul plange si tipa atat de patrunzator, incat toata lumea se ingrijoreaza de el. Cu toate acestea, chiar si in aceasta situatie, exista solutii care il pot ajuta pentru cateva minute pe micut sa uite de dureri: in primul rand, colicile copilului dispar de la sine in timp. In al doilea rand, exista mai multe moduri care teoretic ajuta la ameliorarea dureriilor. Mai jos, afla care sunt acestea. 

Cum sa recunosti colicile la bebelus? De ce apar si cum sa ajuti nou-nascutul sa faca fata durerii

Indiferent cat de mult sufera bebelusul de colici, ar trebui sa stii ca acestea apar in marea majoritatea cazurilor. Colicile sunt o problema care dispare de la sine. De regula, colicile la nou-nascuti incep in a treia saptamana din viata unui bebelus si dispar pana cand ajunge la varsta de 3 luni.

Natura originii colicilor la un nou-nascut

Copiii mici - nou-nascuti si bebelusi - deseori tipa, ceea ce le ofera celor dragi un flux de experiente stresante. Colicile sunt cea mai frecventa cauza a tipetelor la sugari. Pur si simplu datorita faptului ca, prin natura sa, colicile la sugari nu sunt altceva decat durere. Mai exact - o durere puternica si recurenta in abdomen.

Pana acum, stiinta medicala nu poate descrie cu exactitate natura aparitiei acestor colici - nici la un nou-nascut, nici la un copil cu cateva luni mai mari (al carui sistem al tractului gastro-intestinal este deja oarecum mai puternic si mai adaptat).

Acest aer, patrunzand in intestinele copilului, stoarce peretii fragili ai stomacului si ai intestinelor, provocand astfel dureri infernale. De regula, un atac de colica intestinala la un nou-nascut se termina dupa 3-4 ore si dupa 1,5-2 ore la un bebelus de 2-3 luni.

Singurul lucru pe care medicii au reusit sa-l clarifice mai mult sau mai putin detaliat sunt circumstantele care (teoretic) pot provoca aparitia colicilor la nou-nascuti si sugari.

Bebelusul nu capteaza corect mamelonul atunci cand se hraneste, cu alte cuvinte, exista o tehnica de hranire „de calitate slaba”. In acest caz, bebelusul inghite o cantitate mare de aer.

Fie, dupa hranire, nu i-ai permis bebelusului sa regurgiteze excesul de aer din stomac, asa ca acest aer s-a indreptat spre intestine, strangand peretii si provocand dureri insuportabile la bebelus.

De asemenea, fie bebelusul petrece prea mult timp culcat, motiv pentru care procesul de digestie (inclusiv formarea gazelor si trecerea aerului prin intestine) provoaca disconfort suplimentar, senzatie de greutate si durere. 

Prin urmare, traind dureri colice severe, nou-nascutul, desigur, tipa si plange. Dar, deschizand gura larga, izbucnind in lacrimi, inghite inevitabil din ce in ce mai mult aer. Ceea ce, la randul sau, poate provoca crize regulate de colici.

Cum sa intelegi ca un nou-nascut are colici: simptome

Simptomele colicilor infantile, in general, sunt reduse la anumite caracteristici ale comportamentului unui nou-nascut sau al unui bebelus. Caracteristica principala este un tipat puternic si plans, care incepe brusc si se poate opri la fel de neasteptat. Adesea la sugari, colicile apar in general „cu ceasul”, incepand cu 20-30 de minute dupa hranirea serii si oprindu-se brusc, in medie, 3 ore mai tarziu.

Metode sigure pentru tratarea colicilor la nou-nascuti si bebelusi

In ciuda faptului ca piata farmacologica moderna este literalmente coplesita de remedii „pentru colicile infantile”, multi medici sustin pe buna dreptate ca, in realitate, nu exista un singur remediu dovedit pentru aceasta afectiune. Pur si simplu datorita faptului ca insasi natura colicilor la copii nu a fost inca determinata.

Aproximativ aceeasi pozitie este exprimata de pediatrul, Dr. Komarovsky.

Prin urmare, primul lucru pe care pediatrul vi-l poate sfatuiui este ca niciun medicament din farmacie nu va poate ajuta in combatrea colicilor. Insa va poate oferi sfaturi:

- In fiecare zi (de mai multe ori pe zi) sa masezi abdomenul bebelusului. Pune baza mainii impotriva osului pubian al bebelusului. Si fara a misca mana, rasfoieste degetele strict in sensul acelor de ceasornic, mangaind usor burtica bebelusului.

- Mai des (si nu numai dupa ce ai mancat!) Poarta bebelusul in pozitie verticala, invocand forta gravitationala.

- Daca este posibil, transporta din cand in cand bebelusul intr-un rucsac special - pe langa faptul ca aceasta este o buna prevenire a displaziei soldului la nou-nascuti si copii sub un an, acesta este, de asemenea, un fel de miscare pentru copil si, prin urmare, pentru intestinele sale.

Ce sa oferi unui nou-nascut pentru ameliorarea durerii

In ciuda faptului ca multi medici pediatri, inclusiv si doctorul Komarovsky sunt convinsi ca astazi nu exista medicamente care sa poata ameliora in mod fiabil bebelusii de colici dureroase, exista o mica lista de remedii pe care nu le interzic si le considera intr-o oarecare masura justificate pentru cele mai severe colici la nou-nascuti si sugari. Nu se stie cu siguranta daca aceste remedii ajuta, dar faptul ca ajuta la reducerea formarii gazelor este absolut sigur. De exemplu:

- Un grup de medicamente care contin simeticona este un compus chimic care reduce formarea gazelor in intestin. Substanta simeticona nu interactioneaza cu celulele si tesuturile umane, actioneaza direct asupra bulelor de gaz in sine, transformandu-le in lichide si reducand astfel presiunea pe peretii intestinali.

- Produse care includ fructe de fenicul. Au un asa-numit efect carminativ si reduc productia de gaze in intestine.

Articole din aceeasi categorie