18.02.2024
Cum se transmite rujeola si care sunt complicatiile acestei boli. Diana Vlad, medic infectionist: „Este molipsitoare toata perioada catarala, perioada eruptiva” - VIDEO

Rujeola este o boala virala, foarte contagioasa. Mai mult, in acest an, la noi in tara, deja au fost confirmate cateva cazuri. De ce este periculoasa rujeola, afla de la medicul infectionist Diana Vlad.

Rujeola, denumita si pojar, este o infectie virala provocata de virusul rujeolic, care se transmite doar de la persoanele bolnave, fara a fi purtatori sanatosi.

Diana VLAD, MEDIC INFECTIONIST:„Rujeola este o maladie infectioasa, destul de contagioasa, care se caracterizeaza prin febra, semne de intoxicatie generala, catar respirator, modificari specifice la mucoasa cavitatii bucale si prin eruptii”.

Se considera ca 9 din 10 persoane neimunizate care intra in contact cu un individ infectat, se vor imbolnavi.

Diana VLAD, MEDIC INFECTIONIST:„Se transmite pe calea aerului. Persoana care a fost in contact, devine ca sursa de infectie cu 1-2 zile pana la aparitia semnelor clinice. Este molipsitoare toata perioada catarala, perioada eruptiva”.

Boala este specifica copilariei, cei mai vulnerabili fiind copiii de varsta frageda. Iar contagiozitatea dureaza in mediu 8-10 zile.

Diana VLAD, MEDIC INFECTIONIST:„Dar se inregistreaza cazuri de imbolnavire atat in randul adultilor, care de fapt pot face diferite forme grave de boala si in randul sugarilor, care sunt indeosebi supusi riscului de a face forme severe de boala”.

Rujeola se caracterizeaza prin riscuri de complicatii, care pot fi specifice si nespecifice.

Diana VLAD, MEDIC INFECTIONIST:„Vorbim de formele grave care pot fi cu sindrom eruptiv, cu semne de intoxicatie generala, eruptiile pot fi chiar hemoragice, poate fi sindrom convulsiv. Vorbim de laringotraheita stenozanta, meningoencefalita, pneumonia. Daca vorbim despre complicatiile nespecifice asta sunt cauzate de suprasocierea infectiilor bacteriene. Pot fi pneumonii, otite, amigdalite, conjuctivite, stomatite, chiar si voma, diaree, se poate asocia”.

Gestionarea corecta a rujeolei previne raspandirea infectiei si aparitia complicatiilor.

Diana VLAD, MEDIC INFECTIONIST:„La noi in republica, cazurile de rujeola, sau suspectiile la rujeola obligatoriu se spitalizeaza. Se izoleaza in conditii de stationar, se efectueaza investigatiile necesare, iar tratamentul conform protocolului clinic national”.

Rujeola prezinta o sezonalitate, fiind mai intalnita in perioada iarna-primavara.

Diana VLAD, MEDIC INFECTIONIST:„Rujeola este maladie vaccin-dirijabila de fapt, si depinde foarte mult de acoperirea vaccinala a populatiei. Ca sa nu avem cazuri de rujeola avem nevoie sa avem o acoperire vaccinala. Plus, avem tarile vecine in care de fapt bantuie rujeola, intr-un numar foarte mare de cazuri de imbolnaviri, noi avem migratia populatiei”.

Din aceste motive, ultimele cazuri depistate la noi in tara, sunt de import.

Diana VLAD, MEDIC INFECTIONIST:„Principala masura de protectie contra rujeolei este vaccinarea. Vaccinarea ne apara de formele severe, grave, de complicatii. Prima doza se efectueaza la varsta de un an. Se considera ca daca mamele au fost vaccinate, copiii de fapt au imunitate transmisa de la mama. Pana la aceasta varsta ei au cat de cat memorie imuna cu protectie. Deoarece rujeola nu are tratament specific, tratamentul este numai simptomatic, vaccinarea este unica metoda efectiva impotriva rujeolei”. 

Efectuarea celor trei doze de vaccin ROR asigura o eficacitate de aproximativ 97% in prevenirea rujeolei.

Ce este rujeola: simptome, tratament si preventie | Depici.ro
Articole din aceeasi categorie