Femeile sunt supuse acestei interventii din diferite motive:
- ginecologice (de exemplu miom uterin);
- obstetricale (de exemplu hemoragii in nastere);
- afectiuni tumorale.
Dar histerectomia la fel poate fi diferita:
Histerectomie subtotala (se inlatura doar uterul, iar o parte din colul uterin se pastreaza);
Histerectomie totala (se inlatura corpul uterului impreuna cu colul uterin).
Iar impreuna cu histerectomia se poate asocia si inlaturarea sau pastrarea anexelor (trompelor uterine si ovarelor) de o parte sau de alta.
Cum ar trebui sa faca testul PAP o femeie dupa histerectomie?
1️. Dupa histerectomie subtotala: atat cat colul uterin ramane, femeile ar trebui sa continue screening-ul de col uterin o data la 3 ani.
2️. Dupa histerectomia totala, atunci cand colul uterin este inlaturat:

- femeile care au facut testul PAP regulat inainte de inlaturarea uterului si a colului uterin si nu a fost gasita CIN (neoplazie cervicala intraepiteliala) in preparatul postoperator, nu trebuie sa repete testul PAP.
- femeile care nu au facut testul PAP regulat, inainte de histerectomie, si nu au fost gasite modificari in celulele colului uterin. Trebuie sa faca testul PAP (din bolta vaginala) la 6 luni dupa histerectomie si nu necesita monitorizare in cazul in care este negativa (NILM).
- femeile care au avut modificari pe colul uterin de tip CIN (neoplazie cervicala intraepiteliala) si a fost complet excizat la histerectomie. Trebuie sa faca testul PAP la 6 si 18 luni dupa histerectomie si nu necesita monitorizare in cazul in care ambele sunt negative (NILM).
Femeile cu CIN incomplet sau incert excizat. Monitorizare ca si cum cervixul ar fi fost inca si in functie de gradul de modificari CIN (neoplazie cervicala intraepiteliala).
„Prin urmare, daca femeia a trecut prin histerectomie, acest lucru nu anuleaza necesitatea si importanta de a merge regulat la medic, iar medicul va va explica in dependenta de cazul individual daca aveti sau nu nevoie de testul PAP,” scrie gyneco.md pe pagina sa de Instagram.