De ce bataile inimii pot fi mai rapide la trezire?
Te poti ingrijora daca, atunci cand te trezesti, iti bate inima foarte repede. Din ce cauze apar bataile rapide ale inimii dimineata?
Bataile neregulate ale inimii pot fi o sursa majora de ingrijorare. Daca iti bate inima foarte repede atunci cand te trezesti dimineata, motivele pot fi diverse, de la stres sau o dieta nepotrivita, pana la diabet sau o problema cardiaca.
Stres major sau anxietate
Cresterea nivelului de anxietate si stres poate declansa eliberarea de hormoni in sange care cresc ritmul cardiac. Anxietatea, grijile, conflictele interne sunt cauze foarte frecvente ale palpitatiilor. Persoanele cu stiluri de viata care implica stres ridicat si cele cu tulburari de anxietate se pot confrunta uneori cu palpitatii atunci cand se trezesc. Bataile neregulate ale inimii pot aparea atat in perioadele in care anxietatea este exacerbata, cat si aparent fara motiv.
Persoanele care se confrunta cu stresul sau cu anxietatea pot observa si alte simptome, cum ar fi problemele de a adormi sau de a ramane adormite si unele dificultati de respiratie.
Dieta
Dieta poate avea un impact semnificativ asupra calitatii somnului, iar tipurile specifice de alimente - mai ales daca o persoana le mananca seara sau noaptea - pot creste riscul de batai mai rapide ale inimii la trezire.
Consumul de alimente zaharoase inainte de inainte de culcare poate face ca persoana sa se trezeasca dimineata cu palpitatii. Corpul absoarbe usor zaharul, iar consumul de alimente cu zahar poate duce la o crestere a glicemiei. Acest supliment de zahar din sange poate face ca organismul sa elibereze hormoni de stres, care pot provoca simptome similare cu cele ale stresului.
Consumul de cafeina poate face, de asemenea, ca bataile inimii sa fie mai rapide dimineata la unii oameni. Acest stimulent - prezent in cafea, ceai negru si verde, ciocolata etc. poate provoca palpiltatii, dar persoana va observa si alte simptome, precum nervozitate si probleme de a adormi sau de a ramane adormita.
Si deshidratarea poate provoca batai neregulate ale inimii, alaturi de sete, gura uscata si scaderea cantitatii de urina. Daca deshidratarea se inrautateste, persoana afectata poate prezenta, de asemenea, respiratie rapida si tensiune arteriala scazuta.
Consumul de alcool seara sau noaptea accelereaza ritmul cardiac si poate dura ceva timp ca organismul sa se recupereze. Mai ales daca alcoolul este consumat in exces, pe langa bataile neregulate ale inimii persoana mai poate simti sete extrema, greata, dureri musculare, durere de cap si oboseala.
Anemie
Persoanele cu anemie nu au suficiente globule rosii sanatoase care sa circule in organism, ceea ce poate da nastere la o serie de simptome, inclusiv palpitatii. Alte semne de anemie sunt durerile de cap, oboseala generala, dificultatile de respiratie, dificultati de concentrare.
Cosmaruri
Cosmarurile pot provoca simptome fizice in corp si pot face ca persoana care le are sa se trezeasca brusc, tremurand si cu inima batand rapid. Cosmarurile sunt mai frecvente la copii decat la adulti. Paralizia somnului poate duce, de asemenea, la batai rapide ale inimii, insotite de frica intensa si halucinatii si o presiune in piept.
Lipsa somnului
Si lipsa somnului poate duce la o crestere a ritmului cardiac dimineata. Tulburarile de somn sau un somn insuficient pot cauza o serie de probleme de sanatate. Pe termen scurt, persoana afectata poate simti ca ii bate mai repede inima, ca este obosita si lipsita de concentrare si rabdare, iar pe termen lung, lipsa de somn poate duce la probleme mai grave precum hipertensiune, diabet sau evenimente cardiace cu potential fatal. Pe langa bataile rapide ale inimii dimineata, alte semne ca o persoana nu doarme suficient includ oboseala, iritabilitatea, ceata mentala.
Apnee in somn
Apneea in somn apare atunci cand o persoana inceteaza sa respire in mod repetat in timpul noptii. Aceste pauze bruste in respiratie pot reduce nivelul de oxigen si pot pune un stres suplimentar asupra inimii. Pe langa faptul ca pacientul cu apnee poate avea palpitatii, alte semne ale bolii sunt trezitul din somn din cauza propriului sforait, trezitul din somn din cauza lipsei de aer, gura uscata dimineata si senzatie de somnolenta pe parcursul zilei.
Tratarea apneei in somn este importanta, deoarece reducerea oxigenului catre creier si corp poate fi foarte daunatoare in timp. Aceasta afectiune poate contribui, de asemenea, la aparitiia fibrilatiei atriale.
Fibrilatie atriala
Aceasta problema apare atunci cand semnalele electrice din inima sunt desincronizate: camerele superioare ale inimii (atriile) nu se coordoneaza cu ventriculele. Fibrilatia atriala reprezinta cel mai frecvent tip de batai cardiace anormale. Pe langa batai rapide ale inimii, mai apar simptome precum dificultati de respiratie, anxietate, dureri in piept, slabiciune, oboseala si ameteala. Desi fibrilatia in sine nu este o afectiune grava, trebuie tratata, deoarece poate creste riscul unor complicatii, inclusiv insuficienta cardiaca si accident vascular cerebral.
Diabet
Diabetul este o boala care afecteaza nivelul zaharului din sange. Atunci cand nivelul zaharului din sange este scazut (hipoglicemie ), pot aparea batai rapide ale inimii si anxietate. Acest lucru este cauzat de faptul ca in organism se declanseaza eliberarea de epinefrina, un hormon legat de raspunsul „lupta sau fuga”. Eliberarea de epinefrina poate provoca, de asemenea furnicaturi si transpiratie, oboseala, confuzie, senzatie de foame si greata.
Hormoni sexuali feminini
Trezirea cu inima batand rapid poate fi, de asemenea, legata de ciclul menstrual, mai precis de schimbarile nivelurilor hormonale ale corpului. Modificari semnificative ale nivelului de estrogen si progesteron din organism pot duce la batai rapide ale inimii. De asemenea, pe masura ce se apropie de menopauza, nivelul de estrogen scade in mod natural, ceea ce poate determina cresterea ritmului cardiac.
Anumite medicamente
Anumite medicamente, in special stimulente, pot face inima sa bata mai repede. Palpitatiile pot fi un efect secundar al unor medicamente precum steroizi inhalatori, cum ar fi cei utilizati in tratamentul astmului, pseudoefedrina - un ingredient comun in medicamentele pentru raceala -, metilfenidatul (utilizat pentru a trata simptomele tulburarii de hiperactivitate cu deficit de atentie) sau unele medicamente pentru tiroida.
In concluzie, desi bataile rapide ale inimii la trezire pot sa nu fie un motiv de ingrijorare, e indicat sa se ceara sfatul medicului daca apar regulat si daca sunt insotite si de simptome precum dureri in piept si ameteli.