03.11.2021
De ce ne dor oasele cand se schimba vremea? Ce recomanda reumatologul, Lia Chislari, pentru a mentine sanatatea articulatiilor pe timp rece

Temperaturile foarte scazute pot agrava bolile reumatice, iar simptomatologia afectiunilor reumatismale poate fi mai greu de controlat pe timpul iernii, mai ales atunci cand vremea devine rece si umeda, a povestit medicul reumatolog, Lia Chislari, intr-un interviu pentru isanatate.protv.md.

„Prin urmare, studiile au demonstrat ca schimbarile de presiune atmosferica, de temperatura si de umiditate agraveaza seminficativ durerile poliartritei reumatoide, artrozei cat si durerilor de spate,” spune specialistul.

Desi, nu se cunoaste cu certitudine mecanismul, oamenii de stiinta au legat aceste probleme de scaderea presiunii atmosferice, iar acest lucru afecteaza presiunea din interiorul articulatiilor. In plus, durerile articulare pot aparea si in contextul bolilor reumatice preexistente, acestea fiind activate de umiditatea crescuta si de frig.

„Un alt motiv ar fi spasmele musculare ce se inmultesc atunci cand temperaturile scad, astfel se intensifica durerea si rigiditatea articulara. Frigul poate, de asemenea, sa reduca si circulatia sangvina la nivelul degetelor de la maini si picioare, amplificand astfel nivelul durerii din aceste zone. Durerile se pot instala inainte de a iesi la frig, respectiv odata cu oscilatia presiunii atmosferice. Pot fi insotite de tumefierea sau inrosirea articulatiei, precum si de pierderea mobilitatii articulatiei respective,”  a mai spus reumatologul.

Aadar, iata cateva recomandari pentu mentinerea sanatatii articulatiilor pe timp rece:

-foloseste imbracaminte adecvata, de preferat „in straturi”;

-utilizeaza manusi recomandate, in special, la pacientii cu fenomen Raynauld la care din cauza frigului pot aparea necroze la nivelul degetelor.

-pe timpul iernii este mult mai dificil pentru o persoana sa ramana activa, de aceea exercitiile fizice reprezinta, de obicei, o parte importanta a tratamentului bolilor reumatice, imbunatatind starea articulatiilor prin reducerea rigiditatii si a slabiciunii musculare.

-se recomanda plimbarile in aer liber pentru a absorbi vitamina D al carei deficit se coreleaza cu manifestarile clinice severe ale artritei reumatoide si a altor boli reumatice. Nivelul seric scazut al vitaminei D se asociaza de asemenea cu sensibilitate la durere si cu cresterea riscului de osteoporoza.

-deplasarile pe gheata trebuie sa se efectueze cu mare atentie pentru a se evita caderile. In urma alunecarilor, femeile aflate in menopauza au risc mare sa dezvolte o fractura osteoporotica.

„Kinetoterapia in interior la cald si hidrokinetoterapia sunt recomandate doar dupa o consultare la medicul specialist. Se va incepe cu exercitii usoare, ulterior se sporeste timpul si intensitatea antrenamentului. Aplicarea caldurii asupra articulatiilor trebuie facuta cu precautie si sub indrumarea medicului. Masajul cu ulei de camfor amelioreaza artrita si durerile articulare,” a mai adaugat Lia Chislari.

Specialistul mai spune ca, in sezonul rece, din cauza sedentarismului si a regimului alimentar, greutatea corporala are tendinta de a creste. Pe de alta parte se stie ca obezitatea este un factor de risc pentru aparitia si agravarea gonartrozei, spondilozei lombare si nu numai. Acestea sunt motive in plus pentru mentinerea greutatii corporale optime. 

Alimentele care ar trebui sa faca parte din regimul alimentar din timpul iernii: 

- laptele si produsele lactate (smantana, unt, miere cu lapte);

- ulei; 

- leguminoase; 

- cereale (porumb, orez);

- legume (vinete, conopida, varza, cartofi dulci, morcovi, spanac, ghimbir uscat); 

- fructe uscate si fructe de sezon (mere, portocale).

In concluzie:

Cu toate acestea, Lia Chislari spune ca, sarbatorile de iarna pot reprezenta un stres suplimentar pentru unele persoane, iar stresul poate reprezenta un factor agravant al bolilor reumatice. De asemenea, stresul poate amplifica perceptia durerii. Relaxarea si odihna suficienta pot ajuta la diminuarea stresului si a simptomelor bolilor reumatice.

Articole din aceeasi categorie