Desi este un aliment cu numeroase beneficii, mierea trebuie consumata cu atentie si moderatie. In cazul persoanelor cu diabet este indicata mierea cruda extrasa la rece si ambalata in starea ei naturala, fara a fi procesata termic sau „imbogatita” cu tot felul de indulcitori. Astfel, mierea nu isi pierde proprietatile si nici nu afecteaza valorile glicemiei. Totusi, atentie la cantitate! Cere sfatul medicului diabetolog inainte de a consuma miere.
Motivul pentru care nu este indicat sa pui miere in ceaiul fierbinte
Studiile arata ca mierea adaugata in lichide care depasesc temperatura de 40 de grade Celsius poate deveni toxica. Este vorba mai ales despre mierea falsificata, bogata in sirop de zahar invertit, praf de porumb, gelatina, coloranti, arome si chiar tocatura de scaieti.

Astfel de ingrediente, expuse la temperaturi crescute, determina aparitia unui compus numit hidroximetilfurfural (HMF), care ar putea avea efect cancerigen.
De asemenea, enzimele si vitaminele benefice din miere sunt distruse la temperaturi crescute. Astfel, daca pui miere in ceaiul fierbinte, nu faci decat sa indulcesti bautura, fara sa mai beneficiezi de proprietatile acesteia. Acest lucru este valabil mai ales in cazul folosirii mierii crude neprocesate termic.
Mierea incalzita si filtrata, adica majoritatea sortimentelor pe care le gasesti in magazine, este deja „saraca” in nutrimente, asa ca adaugarea acesteia in lichide sau diverse deserturi nu face decat sa adauge calorii suplimentare, fara niciun fel de beneficiu.
Cum iti dai seama ca mierea este contrafacuta
Din pacate, nu toate sortimentele de miere pe care le gasim pe rafturile din supermarket sunt 100% naturale. Pentru a pastra cat mai mult timp forma fluida, a preveni cristalizarea si a obtine cantitati mari, unii producatori folosesc tot felul de siropuri de zahar si proceseaza intens mierea.
Astfel de sortimente nu aduc niciun beneficiu organismului, ba din contra, ii pot face mai mult rau, cu precadere persoanelor diabetice sau copiilor, care devin dependenti de zaharul industrial.

Pentru a deosebi mierea naturala de cea falsificata, exista cateva metode pe care le poti pune in practica.
Una dintre ele consta in testul tesaturii: intinde putina miere de albine pe un prosop de bumbac. Daca raman pete galbene sau maronii pe tesatura, atunci cel mai probabil mierea este contrafacuta (colorata artificial).
Iata si alte caracteristici ale mierii falsificate:
- ramane foarte subtire, lichida, indiferent de temperatura la care este expusa;
- se cristalizeaza neomogen, in straturi vizibile;
- se dizolva foarte repede in lichide;
- gustul dureaza mai mult, ca urmare a zaharului si aromelor adaugate;
- mirosul dispare rapid;
- nu prezinta niciun fel de impuritati.