Lipsa poftei de mancare poate fi influentata de multi factori, inclusiv varsta unei persoane, medicamentele pe care le ia si problemele de sanatate (fizica sau mentala). Daca nu iti este foame, acest lucru se poate simti diferit in functie de cauza principala. Lipsa poftei de mancare se poate prezenta ca lipsa dorintei de a manca, lipsa oricarei senzatii de foame, senzatie de greata la gandul mancarii, balonare, durere sau alte simptome care fac ca mancatul sa fie incomod.
Daca o persoana care se confrunta cu lipsa poftei de mancare consuma mai putine alimente decat are nevoie, este posibil sa apara si pierderea neintentionata in greutate, oboseala sau diverse carente nutritionale.
Cauze fizice ale lipsei poftei de mancare
Multe boli pot afecta apetitul, fie pe termen scurt (raceala, gripa), fie pe termen lung. Cand pierderea poftei de mancare dureaza mai mult, poate fi un semn al unei afectiuni de baza. Cateva exemple de afectiuni cronice care pot provoca pierderea poftei de mancare includ:
- carente nutritionale, cum ar fi lipsa de zinc;
- afectiuni digestive, cum ar fi sindromul intestinului iritabil sau boala inflamatorie intestinala;
- tiroida subactiva, cunoscuta sub numele de hipotiroidism;
- alte tulburari endocrine, cum ar fi boala Addison si sindromul Cushing;
- boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC);
- hepatita;
- infectarea cu HIV;
- bolile hepatice cronice;
- bolile renale cronice;
- insuficienta cardiaca;
- anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de colon, ovarian, de stomac sau pancreatic.
Sarcina poate provoca, de asemenea, o pierdere a poftei de mancare din cauza modificarilor hormonale, a greturilor de dimineata sau a presiunii in cavitatea abdominala.
Cauze psihice pentru care nu iti este foame
Sanatatea mentala a unei persoane poate afecta si apetitul. De exemplu, unii oameni isi pot pierde pofta de mancare atunci cand se simt foarte stresati. Daca stresul apare frecvent sau devine cronic, apetitul poate ramane scazut. Cu toate acestea, unele cercetari au constatat ca stresul cronic este de obicei mai asociat cu supraalimentarea decat cu subalimentarea.
Tristetea si alte emotii puternice pot scadea, de asemenea, pofta de mancare. Mai multe tulburari de sanatate mentala pot avea acest efect, inclusiv:
- tulburarile de anxietate;
- depresia;
- tulburarile de alimentatie, cum ar fi anorexia si bulimia;
- tulburarile de consum de substante.
Lipsa poftei de mancare si medicamentele
O mare varietate de medicamente pot modifica apetitul unei persoane. Acestea pot reduce senzatia de foame, pot modifica mirosul sau gustul unei persoane sau pot provoca greata. Oricare dintre aceste reactii adverse ar putea reduce interesul unei persoane pentru alimente.
Unele medicamente si tratamente care pot duce la lipsa poftei de mancare sunt antibioticele, analgezicele puternice, cum ar fi codeina si morfina, antidepresivele, chimioterapia, imunoterapia, radioterapia.
Varsta inaintata si pofta de mancare
Apetitul unei persoane se poate micsora la varsta a treia, in special in cazul femeilor si al persoanelor care locuiesc intr-un azil de batrani. Imbatranirea poate afecta pofta de mancare in diferite moduri, inclusiv:
Modificari fiziologice (modificari legate de varsta ale hormonilor, ale sistemului digestiv si ale simturilor, precum mirosul sau gustul);
Factori psihosociali (varstnicii singuri pot suferi de lipsa poftei de mancare, iar depresia poate juca un rol in aceasta situatie);
Factori farmacologici (multi adulti in varsta iau medicamente sau se afla pe tratamente care pot reduce pofta de mancare).
Ce faci daca nu iti este foame regulat?
Daca pierderea poftei de mancare a unei persoane are o cauza specifica, abordarea acesteia poate imbunatati situatia. Acest lucru poate insemna cautarea unui tratament medical pentru afectiuni fizice, consultarea unui terapeut sau consilier in caz de tulburari psihice sau discutarea cu un medic despre ajustarea tipului sau dozei unui medicament.
Oamenii pot lua, de asemenea, masuri pentru a-si stimula pofta de mancare acasa:
Mese regulate
Unele persoane pot considera util sa manance in mod regulat, la aceleasi ore in fiecare zi. Daca nu se pot lua trei mese pe zi, se poate recurge la mese mai mici si mai dese. Aceasta abordare poate ajuta o persoana sa obtina suficiente calorii si substante nutritive, chiar daca nu ii este prea foame.
Pranzul cu o persoana draga
Un studiu mai vechi a constatat ca oamenii tindeau sa manance mai mult atunci cand luau masa cu prietenii decat atunci cand mancau singuri. Prin urmare, se poate incerca stabilirea unei mese pe zi impreuna cu cineva din familie sau cu un prieten.
Consumul variat de alimente
Mesele variate si gustoase pot stimula interesul unei persoane de a manca. Se pot incerca retete noi sau se poate face o lista cu toate vechile favorite, care vor fi gatite apoi treptat. Cu toate acestea, este important sa se gaseasca un echilibru intre alimentele placute si alimentele hranitoare, daca acestea nu se suprapun.
Mai putine fibre
Desi fibrele au multe beneficii pentru sanatate, o dieta prea bogata in fibre confera o senzatie de satietate pentru mai mult timp.
Schimbari in stilul de viata
Lipsa poftei de mancare poate fi combatuta prin modificari simple ale rutinei, cum ar fi:
- un program regulat de somn (trebuie sa se tinda spre ore fixe de somn si de trezire);
- exercitii fizice moderate (miscarea tinde sa creasca pofta de mancare);
- o temperatura potrivita in locuinta si in birou (expunerea la caldura poate reduce pofta de mancare).
Suplimente alimentare (daca e vorba de o carenta nutritionala, obtinerea mai multor nutrienti in dieta sau administrarea unui supliment de zinc sau cu ulei de peste de mare adancime, de exemplu, poate imbunatati pofta de mancare).
Cand este cazul sa ceri sfatul medicului?
Este important sa aduci la cunostinta medicului de familie daca lipsa poftei de mancare cu care te confrunti este persistenta, mai ales daca la analize se observa ca ai carente de anumiti nutrienti. De asemenea, este important sa mentionezi orice alte simptome noi sau inexplicabile, pe langa lipsa poftei de mancare, cum ar fi: senzatie de satietate care apare prea repede dupa ce ai mancat putin, greata, balonare si indigestie, diaree sau constipatie, dureri de stomac, urina inchisa la culoare, sange in scaun sau scadere semnificativa neintentionata in greutate.