Olesea CECHIR, REPORTER PRO TV, SPECIALIST IN MEDICINA PREVENTIVA: „Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproximativ 75% din populatia Mondiala nu consuma suficient magneziu. Deficitul de magneziu este mai frecvent la barbati decat la femei, dar este raspandit in randul ambelor sexe. In ceea ce priveste grupurile de varsta, copiii si adolescentii sunt mai putin susceptibili de a suferi de deficit de magneziu, in timp ce adultii si varstnicii sunt mai predispusi la aceasta deficienta.”
Ana VIRTOSU, MEDIC ENDOCRINOLOG-NUTRITIONIST: „Deficitul care provine din alimetatie a magneziului nu provoaca careva simptome pentru ca exista un echilibru in corpul nostru asigurat de rinichi si atunci cand noi facem un aport mai mic cu alimentatia rinichii scad eliminarea magneziului prin urina si atunci se echilibreaza. Insa, daca cu alimentatia cronic nu se aduce o cantitate suficienta de magneziu sau sunt diferite boli care predispun la absorbtia scazuta a magneziului sau la pierderea prin scaun sau prin urina a magneziului sau prin interferenta cu unele medicamente putem avea unele simptome ale scaderii magneziului.”

Simptomele deficitului de magneziu includ scaderea poftei de mancare, oboseala, slabiciune musculara, crampe musculare, somnolenta, tulburari de ritm cardiac, uneori chiar si convulsii.
Ana VIRTOSU, MEDIC ENDOCRINOLOG-NUTRITIONIST: „Exista analize de laborator, insa ele nu intotdeauna ne ofera cea mai reala informatie despre nivelul de magneziu in corp pentru ca 50-60 la suta din magneziu din corpul nostru este localizat in oase si in tesuturile moi si doar un procent este localizat in sange. Prin urmare acel nivel nu este chiar real.”
O alimentatie variata, echilibrata ar asigura necesarul de magneziu pentru 24 de ore.
Ana VIRTOSU, MEDIC ENDOCRINOLOG-NUTRITIONIST: „Produsele considerate bogate in magneziu sunt cele cu fibre, adica produsele alimentare cu frunze verzi in special spanacul, leguminoasele, boboasele uscate, nucile, semintele, chia, semintele de dovleac, migdalele. O cantitate relativ mai mica ar fi in cartof, avocado, banane. Unele ape imbuteliate ar putea asigura un aport cu magneziu insa cantitatea este variabila de la producator la producator si in asa caz nu putem sa ne bazam doar pe apa, dar trebuie sa includem alimentatia ca sursa de baza a magneziului.”
Pentru a include mai mult magneziu in dieta putem sa consumam mai multe dintre aceste alimente sau putem sa luam suplimente alimentare cu magneziu.
Ana VIRTOSU, MEDIC ENDOCRINOLOG-NUTRITIONIST: „Exista si o doza maxima tolerabila si aici deja ne referim la suplimente. Nu trebuie sa depasim 350 mg/zi pentru ca altfel riscam sa apara unele efecte nedorite a administrarii de magneziu. Nu ne referim la alimentatie, daca mancam mai multe nuci, seminte sau cereale integrale nu riscam sa facem o supradozare, insa prin suplimente noi putem face supradozarea.”
Suplimentele alimentare pot fi recomandate persoanelor cu deficit de magneziu doar sub supravegherea unui specialist.
Ana VIRTOSU, MEDIC ENDOCRINOLOG-NUTRITIONIST: „Doza inclusa intr-un supliment alimentar nu trebuie sa depaseasca doza maxima admisa si in special aceasta se refera la copii pentru ca la ei necesarul este mult mai mic. Este indicata adresarea la un specialist daca vrem sa il administram pentru o migrena sau pentru osteoporoza, diabet pentru a evita anumite reactii adverse.”
Exista afectiuni medicale care pot afecta absortia sau nivelul de magneziu din organism. Printre acestea se numara afectiuni renale, diabetul zaharat si afectiuni digestive.
Ana VIRTOSU, MEDIC ENDOCRINOLOG-NUTRITIONIST: „Daca e sa ma refer la unele medicamente care interactioneaza cu magneziu sunt diureticele. Altele pot sa retina magneziu, de exemplu spironolactona, inhibitorii de pompa de protoni. Alte medicamente ar fi unele antibiotice. Ele se leaga cu antibioticul si atunci acesta nu are eficienta dorita, de asta e necesar sa fim precauti si sa respectam o distanta intre administrarea magneziului si a antibioticelor.”
Deficitul de magneziu poate influenta sanatatea noastra prin afectarea functiei musculare si nervoase, precum si a sanatatii oaselor si a inimii.
Ana VIRTOSU, MEDIC ENDOCRINOLOG-NUTRITIONIST: „Sunt descrise cateva boli in care ar fi implicat magneziu, nu ca si cauza principala de aparitie a acestora, dar oarecum implicate indirect: hipertensiunea arteriala, bolile cardiovasculare si aici ne referim la accidentul vascular cerebral, boala ischemica coronariana, diabetul zaharat, osteoporoza, migrena. Insa, vreau sa mentionez ca desi am mentionat toate aceste boli nu inseamna ca profilaxia sau tratamentul acestora se bazeaza pe magneziu si administrarea acestuia trebuie efectuata doar in consiliere cu medicul.”
Prin urmarea unui stil de viata sanatos si echilibrat putem imbunatati absorbtia si nivelul de magneziu din organism si ne putem mentine sanatatea.