20.11.2021
Dependenta copiilor la gadgeturi devine tot mai actuala. Valeria Crasov, psiholog: „Copiii fac regres, mai ales cei mai mari, din cauza mai multor activitati cu telefonul” - VIDEO

In epoca tehnologiei informatice, problema dependentei copiilor la gadgeturi devine mai acuta decat oricand. Afla mai multe detalii dintr-un reportaj marca iSanatate.

TATIANA LOZAN, MEDIC NEUROLOG-PEDIATRU: „In clasificatorul international al maladiilor pentru copii, pana la varsta de 3 ani de zile este introdus diagnosticul, care suna autismul virtual si este provocat anume de expunerea excesiva la gadgeturi.”

VALERIA CRASOV, PSIHOLOG: „In unele cercetari de ultima generatie se insista pe aspectul ca pana la 3 ani, copilul sa nu vada niciun gadget, nici macar televizorul si daca este televizorul conectat, el sa canta sau sa fie content din genul „Animal Planet”, ceva care exista in realitate si nu desene animate.”

Ochii copiilor nu au capacitatea de a filtra lumina albastra la fel de eficient ca adultii. Astfel, timpul indelungat petrecut in fata ecranelor poate creste sansele de a dezvolta diverse afectiuni. 

Bolile reumatice - tot mai frecvent intalnite in randul tinerilor. Liliana Gropa, medic reumatolog: „Maladiile reumatice se intalnesc nu numai la persoanele in varsta, dar si la copii, adolescenti si maturi” - VIDEO

TATIANA LOZAN, MEDIC NEUROLOG-PEDIATRU: „Chiar si atunci cand in camera unde se afla copilul si este conectat televizorul, dar acesta nu-l priveste direct, dar il privesc parintii, iar el in acest moment isi face anumite activitati, se considera expunerea la ecranele albastre. Si, atunci cand vine un copil de 3 ani de zile si el nu se uita in ochi, nu reactioneaza la mine, nu doreste cu mine sa se joace. Asta este rezultatul expunerii si asta este daunator.”

VALERIA CRASOV, PSIHOLOG: „Copiii fac regres, mai ales cei mai mari, intra-devar ei regreseaza, din cauza mai multor activitati cu telefonul.”

De multe ori, parintii le ofera copiilor telefoanele pentru a le ocupa timpul, fiind ingrijorati ca acestia nu au ce face.

VALERIA CRASOV, PSIHOLOG: „Este nevoie ca copilul sa se poata plictisi. Plictiseala este un aspect firesc dezvoltarii sanatoase a copilului. In plictiseala copilul isi cauta activitate. El priveste in diferite moduri, cauta de unde ar putea sa-si preia interesele lui proprii. Gestioneaza spatiul, timpul. 

TATIANA LOZAN, MEDIC NEUROLOG-PEDIATRU: „Atunci cand copiii sunt expusi la ecranele albastre, el nu se concentreaza, el nu percepe cuvantul ca modalitate de transmitere a informatiei. El percepe asta ca o galagie de fon, care este ca si la televizor. Si la acesti copii se dezvolta un retard verbal. 

Stimularea creierului cu expunere excesiva la gadgeturi, dupa cum arata studiile, este plina de intarzieri cognitive, impulsivitate crescuta, capacitate redusa de autoreglare si auto-disciplina. Astfel, parintii ar fi bine sa excluda pe cat posibil orice device-uri din viata copiilor, in special pana la varsta de 3 ani. Pentru acestia este deosebit de important sa vorbeasca cat mai mult posibil cu parintii si alti semeni, si nu cu smartphone-ul. 

Ce sunt hemangioamele si cat de periculoase sunt ele? Artiom Covila, medic chirurg: „60% din hemangioame apar in partile vizibile, ca regiunea capului si gatului” - VIDEO

Articole din aceeasi categorie