Angela BICIUEV, PACIENTA: „Am grija de sanatatea mea, de aceea periodic dau analize. Astazi am venit la medicul terapeut ca sa imi recomande cateva investigatii ca sa ma asigur ca sistemul digestiv functioneaza bine.”
Parazitii sunt organisme care se stabilesc si supravietuiesc prin intermediul unui alt organism-gazda fie in interiorul acestuia, fie pe suprafata sa, cauzand probleme de sanatate, de la simptome usoare la boli grave. Este important sa se detecteze parazitii prin analize medicale specifice si sa se trateze adecvat. Analizele sunt esentiale pentru a determina tipul de parazit si gradul de infectie si pentru a stabili un plan de tratament.
Mariana VERBINA, MEDIC TERAPEUT-NUTRITIONIST: „Cea mai simpla investigatie care indica prezenta parazitilor este examenul general de sange. In analiza generala a sangelui deseori noi vedem anemie, deci noi avem scazuti indicii sangelui rosu. Poate fi scazuta hemoglobina, eritrocitele, hematocritul si alti indici ai sangelui rosu. Din ce cauza se intampla acest lucru? Din motiv ca parazitii practic folosesc rezervele organismului uman si atunci la noi nu se asimileaza cum trebuie fierul, proteinele si atunci noi avem probleme cu sangele. In sange mai pot sa fie marite eozinofilele care ne indica ca este vorba despre o alergizare a organismului si avem de multe ori probleme cu limfocitele.”

Cum discutam cu adolescentii? Sfaturi utile de la bloggerul, Natalia Madan - VIDEO
In cazul in care este necesar, medicul poate indica analize care reflecta starea tractului digestiv.
Mariana VERBINA, MEDIC TERAPEUT-NUTRITIONIST: „Trebuie sa verificam cum lucreaza stomacul si caile biliare fiind ca bila este un dezinfectant destul de puternic si daca la noi sufera drenajul de bila nu are cine sa distruga parazitii. Deci, ca sa avem succes in lupta cu parazitii trebuie sa punem la punct lucrul organelor digestive. Ar fi bine sa dam si probele hepatice. Sunt un complex de analize care arata functia de detoxifiere a ficatului si arata cum lucreaza caile biliare.”
Analiza de feritina si glucoza sunt de asemenea indicate in cazul in care se banuieste prezenta parazitilor.
Mariana VERBINA, MEDIC TERAPEUT-NUTRITIONIST: „Feritina este o analiza care arata starea fierului intracelular. Deci noi avem fierul seric, dar el nu este atat de informativ ca feritina. Deci feritina este depoul nostru de fier in organism si el primul sufera atunci cand sunt paraziti. Zaharul trebuie verificat. Trebuie de vazut daca nu s-a ajuns la starea in care deja hormonii nu pot sa isi mai faca functia lor. Hormonii sunt de natura proteica si daca avem paraziti in organism nu se asimileaza rau doar fierul, dar si proteina si atunci sufera mai multe organe: hormonii, fermentii, parul, pielea.”
Imunoglobulina E poate fi recomandata pacientilor pentru a evalua nivelul de sensibilizare a organismului. Acest test poate fi un instrument util in identificarea alergiilor posibil cauzate de prezenta parazitilor.
Mariana VERBINA, MEDIC TERAPEUT-NUTRITIONIST: „Daca organismul are o imunitate slaba atunci nici imunoglobulina E nu arata daca avem sau nu paraziti. Trebuie de facut un consult mai minutios. Si nu in ultimul rand, eu as recomanda la pacientii cu parazitoze sa faca analizele care indica starea mucoasei tractului digestiv, in primul rand examenul coproparazitologic fiind ca acolo se vad si ouale de helminti si avem coprocitograma este o analiza generala a maselor fecale. Dupa coprocitograma noi ne orientam cat de bine se absorb alimentele in organism. Si mai este o analiza informativa pentru diagnostic. Se numeste calprotectina care arata gradul de inflamatie a tractului digestiv.”
Angela BICIUEV, PACIENTA: „Doar in 5 minute am reusit sa dau toate analizele pe care mi le-a recomandat medicul si am reusit sa economisesc timp si bani. Sunt multumita.”
Analizele necesare pentru depistarea parazitilor ar trebui indicate exclusiv de catre un medic, dupa un consult medical prealabil, astfel incat sa se asigure ca acestea sunt adecvate si relevante pentru situatia individuala a fiecarui pacient si sa se evite efectuarea inutila a unor teste sau obtinerea unor rezultate incorecte.