Scopul unei diete pentru pacientii cu hepatita este de a reduce la minimum stresul asupra ficatului, care este deja compromis de inflamatia care defineste afectiunea. Poate surprinzator, un plan alimentar ideal pentru hepatita cronica este pur si simplu unul care se aliniaza la ghidurile de alimentatie sanatoasa pentru toti adultii, furnizate de Departamentul Agriculturii din SUA (USDA). O dieta hranitoare te poate ajuta sa iti mentii o greutate optima si te poate ajuta sa pastrezi o functie hepatica sanatoasa
Desi este posibil sa trebuiasca sa iti ajustezi dieta in functie de diagnosticul tau specific, principiile nutritiei de baza sunt susceptibile de a-i oferi corpului tau ceea ce are nevoie, fara a-ti suprasolicita ficatul.
Cat trebuie sa mananci?
Nu exista un tipar al meselor recomandat pentru cei cu hepatita. Dar multi oameni cu aceasta afectiune prefera sa consume mese mici si dese, mai degraba decat doua pana la trei mese mari in fiecare zi, pentru a-si mentine nivelul de energie.
Una dintre sarcinile ficatului este depozitarea glicogenului, care este folosit de organism pentru energie imediata. Majoritatea oamenilor pot stoca cantitati relativ mari de glicogen in ficat, dar atunci cand ficatul este deteriorat, tesutul cicatricial indeparteaza spatiul de depozitare valoros. Drept urmare, ficatul nu poate stoca atat de mult glicogen cat putea odinioara.
Consumul de mese mici si dese (asigurandu-te ca incluzi carbohidrati) permite corpului tau sa-si inlocuiasca rezervele de glicogen in mod constant.
Alimente interzise
In acest sens trebuie eliminate din alimentatia de zi cu zi prajelile, alimentatia de provenienta fast food, bogata in grasimi animale, ori grasimi hidrogenate si acizi grasi trans, sodiu, precum si semipreparatele, mezelurile ori afumaturile din comert, intrucat aceste excese pot genera forme de insuficienta hepatica. Evident, acestia trebuie sa elimine alcoolul, care determina steatoza hepatica, precum si alte complicatii precum ciroza.
In plus persoanele infectate cu virusul hepatitei C trebuie sa fie avizate ca prezinta un risc mai mare de a face diabet, de aceea se recomanda ca dieta lor sa fie una echilibrata, bogata in carbohidrati cu indice glicemic scazut, pentru nu se produce variatii ale nivelului glucozei din sange. In aceasta situatie sunt benefice legumele de toate felurile, preparate cat mai putin din punct de vedere termic, iar sucurile naturale din fructe trebuie combinate inteligent cu legume, preferabil radacinoase.
Desi exista credinta ca la cei care sufera de afectiuni hepatice le este recomandat ficatul si pateul de ficat, acesta ar trebui evitat, chiar si cel de pui, din cauza excesului de fier si de purine, generatoare de calculi biliari si perturbarea activitatii ficatului, ca de altfel si majoritatea organelor de animale. In plus, multe pateuri de ficat contin aditivi.
Alimente recomandate
Dintre legume sa nu lipseasca patrunjelul, sfecla rosie, telina, varza, ridichi, conopida si broccoli, dovleceii, cartofi copti, iar dintre fructe sunt recomandate grepfrutul, lamaia, merele si fructe de padure. In general sunt permise toate fructele, in cantitati limitate, dar se recomanda in special fructele de padure-afina, zmeura, catina, merisorul, dar legumele si salatele proaspte, la discretie.
Cerealele trebuie sa fie integrale, iar proteinele sa provina din carne slaba, lactate preferabil degresate si nefermentate, peste slab, oua in numar redus, soia si ciuperci de toate tipurile. Nucile, seminte de caise, mugurii de pin si migdalele sunt recomandate a fi consumate crude, neprelucrate prin prajire. De asemneea se recomanda alimente bogate in grasimi vegetale sanatoase masline, avocado, ulei de peste, seminte de in, ulei de samburi de strugur sau de dovleac.
Pe langa sucurile din legume, pacientilor cu afectiuni hepatice li se recomanda sa se hidrateze cu unul-doi litri de apa, in fiecare zi, cu supe de legume, dar si cu ceaiuri si infuzii cu rol hepatoprotector, recomandate de medicul curant - rostopasca, anghinare, Armurariu (Silybum marianum), Catina alba (Hippophae rhamnoides), Levantica (Lavandula angustifolia), Sunatoare (Hypericum perforatum) - Trifoiste de balta - (Menyanthes trifoliate), Alun (Corylus avellana), Ienupar (Juniperus communis), Secara (Secale cereale) sub forma de decoct (o lingura de boabe la o cana de apa).
Un aliat de nadejde al acestor pacienti il reprezinta mierea si polenul, pe care le pot gasi sub forma de suplimente preparate in farmacii, dar mai degraba pot fi cumparate direct din plafar sau surse sigure, direct de la producatori si amestecate acasa, in retete recomandate de medicul curant.
Ce sa mai eviti
Ficatul are o capacitate uimitoare de a-si face treaba chiar si in timp ce este deteriorat, dar in cele din urma, prea multe daune vor reduce functia ficatului. Prin urmare, este in interesul tau sa reduci expunerea la toxine, cum ar fi:
• Medicamente inutile: Chiar daca medicamentele sunt benefice, ele sunt totusi substante chimice toxice care trebuie procesate de ficat. Este important sa urmezi sfatul medicului si sa iei medicamentele de care ai nevoie (conform instructiunilor) si sa le eviti pe cele de care nu ai. Consulta medicul inainte de a lua orice medicament nou.
• Pesticide si erbicide: Desi acestea pot fi absorbite prin piele, acestea sunt toxine procesate in cele din urma de ficat. Alege produse BIO, care nu au fost tratate cu astfel de substante.
• Produse chimice pentru uz casnic: folosim produse chimice zilnic, uneori fara sa ne gandim la riscuri. Persoanele cu hepatita cronica ar trebui sa aiba o precautie suplimentara pentru a reduce expunerea la acestea prin vapori, ingestie si absorbtie a pielii.
• Produse din tutun: Studiile au constatat ca exista un efect interactiv intre fumatul de tigari si diferite tipuri de hepatita. Din acest motiv, fumatul nu este recomandat daca ai fost diagnosticat cu hepatita.
• Alcoolul: consumul de alcool provoaca un stres crescut asupra ficatului si te poate expune unui risc mai mare de afectare a acestuia. Daca ai hepatita, expertii te sfatuiesc sa eviti alcoolul.
• Droguri recreationale: utilizarea drogurilor recreationale iti poate afecta semnificativ nivelul de energie si sanatatea in general. Ca atare, acestea ar trebui evitate in totalitate.