18.05.2021
Din ce cauze apare slabiciunea musculara. Infectiile si imbatranirea printre principalele motive

Slabiciunea musculara persistenta, dureroasa, care este prezenta mai mult de 2-3 saptamani, nu trebuie ignorata! In unele cazuri, slabiciunea musculara poate semnala existenta unei afectiuni grave. De cele mai multe ori insa, acest simptom are la baza cauze reversibile si poate fi ameliorat prin fizioterapie.

Din ce cauze apare slabiciunea musculara. Infectiile si imbatranirea printre principalele motive

Slabiciunea musculara cuprinde o gama mai larga de manifestari, de la oboseala, epuizare, capacitate de efort redusa sau tremur al membrelor inferioare. Aceste manifestari, la randul lor, cresc semnificativ riscul de cadere si aparitie a fracturilor. Mai ales in cazul persoanelor varstnice, femei la menopauza, predispuse la osteoporoza.

Din ce cauze apare slabiciunea musculara

Slabiciunea musculara este adesea consecinta lipsei de miscare, a imbatranirii, a sarcinii sau a anumitor leziuni musculare. Dar poate aparea si pe fondul unei boli cronice, cum ar fi diabetul sau bolile de inima. Cum la fel de posibil este ca slabiciunea musculara sa fie cauzata de fibromialgie, depresie, scleroza multipla, accident vascular cerebral sau anumite medicamente.

1) Lipsa de miscare

Sedentarismul este una dintre cele mai frecvente cauze ale slabiciunii musculare. Daca muschii nu sunt pusi la treaba, fibrele musculare sunt partial inlocuite de grasime. Iar asta duce la oboseala, slabiciune musculara, durere, tremur al membrelor inferioare sau superioare.

Problema poate fi rezolvata cu un plan de antrenament fizic pe masura capacitatii fiecarui pacient. Un varstnic nu va putea face aceleasi exercitii precum un tanar. Motiv pentru care este indicat consultul unui kinetoterapeut, care va recomanda un set de exercitii personalizate si eficiente.

2) Imbatranirea

Pe masura ce imbatranim, muschii nostri tind sa-si piarda forta si volumul si devin mai slabi. In timp ce majoritatea oamenilor accepta acest lucru ca o consecinta naturala a varstei, este frustrant sa nu poti face lucrurile pe care le puteai gestiona cand erai mai tanar. Si in acest caz, exercitiile fizice sunt de ajutor. Acestea cresc rezistenta si forta musculara, imbunatatesc echilibrul si mentin sanatatea oaselor.

3) Diverse infectii

Infectiile sunt printre cele mai frecvente cauze de oboseala sau slabiciune musculara temporara. Acest lucru se intampla de obicei din cauza inflamatiilor la nivel muscular.

Printre aceste infectii care pot cauza slabiciune musculara se numara: gripa, mononucleoza infectioasa (virusul Epstein-Barr), HIV, boala Lyme si hepatita C. Alte cauze mai putin frecvente sunt tuberculoza, malaria, sifilisul, poliomielita si febra dengue.

4) Sarcina

In timpul sarcinii, dar si cateva luni dupa nastere, dezechilibrele hormonale si anemia pot provoca o senzatie de oboseala musculara. Acest lucru este normal si nu trebuie sa te ingrijorezi. Cateva exercitii usoare recomandate de specialist te pot ajuta sa iti mentii forta musculara.

5) Boli cronice

Multe boli cronice cauzeaza frecvent slabiciune musculara. In unele situatii, acest lucru se intampla din cauza reducerii cantitatii de sange si nutrienti pe care o primeste musculatura.

Printre bolile cronice care pot duce la slabiciune musculara se numara:

Boala arteriala periferica: aceasta este cauzata de ingustarea arterelor, de obicei din cauza acumularii colesterolului. Fumatul si dieta bogata in grasimi sunt principalii factori de risc.

Diabetul: cresterea nivelului de zahar din sange afecteaza musculatura. In plus, pe masura ce diabetul progreseaza, aportul de sange catre nervii periferici este redus. Atunci cand nervul care deserveste o fibra musculara moare, fibra musculara va inceta, de asemenea, sa functioneze. In cele din urma, persoanele cu diabet au, de asemenea, o tendinta crescuta de ingustare a arterelor.

Insuficienta cardiaca: poate provoca oboseala musculara prin reducerea aportului de sange in tesuturi. Acest lucru apare din cauza faptului ca inima nu poate pompa sangele asa cum este normal, deci nu este in masura sa tina pasul cu cerintele crescute ale muschilor.

Boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC): determina o reducere a capacitatii organismului de a se oxigena, ceea ce afecteaza si musculatura.

Boala cronica de rinichi: aceasta cauzeaza un dezechilibru al sarurilor din organism, dar si al nivelului de calciu si vitamina D, importante pentru musculatura. De asemenea, boala renala favorizeaza acumularea de toxine in sange, deoarece rinichii nu mai functioneaza corespunzator.

Anemia: reduce aportul de oxigen si substante nutritive in sange. Printre cauze se numara menstruatia abundenta, hemoroizii, carenta de vitamine sau minerale, sarcina, diverse afectiuni genetice, infectii sau cancere.

6) Tulburari psihice sau de somn

Anxietatea si depresia pot duce, de asemenea, la slabiciunea musculara. Acest lucru se poate intampla din cauza dezechilibrelor chimice de la nivelul creierului, a oboselii generalizate si a lipsei de miscare.

Problemele care perturba sau reduc somnul duc la o accentuare a starii de oboseala generalizata, inclusiv la „oboseala” musculara. Acestea pot include insomnia, durerea cronica, sindromul picioarelor nelinistite.

7) Leziuni musculare

Exista multe modalitati prin care muschii pot fi afectati. Printre acestea se numara leziunile sportive, cazaturile, taieturile etc., care pot cauza inflamatii, durere si slabiciune la nivelul muschilor.

8) Medicamente

Multe medicamente pot avea drept efecte secundare slabiciunea musculara sau senzatia de oboseala generalizata. Printre acestea se numara:

statine (utilizate pentru scaderea nivelului de colesterol)

unele antibiotice (ciprofloxacina, penicilina)

analgezice, antiinflamatoare (naproxen, diclofenac)

steroizi orali

unele medicamente pentru inima (de exemplu, amiodarona)

chimioterapice

unele tipuri de somnifere sau antidepresive

medicamente anti-HIV

interferon (utilizat in unele tipuri de cancer si pentru scleroza multipla)

medicamente utilizate pentru tratarea tiroidei hiperactive

Cauze mai putin frecvente ale slabiciunii musculare

Printre cauzele mai putin intalnite ale slabiciunii musculare se numara:

fibromialgia

hipotiroidismul

diverse boli reumatice si autoimune (polimialgia reumatica, polimiozita, dermatomiozita, artrita reumatoida, lupusul eritematos sistemic)

cancerul

accidentul vascular cerebral

hemoragie cerebrala

leziuni ale coloanei vertebrale

tumori cerebrale

hernie de disc

scleroza multipla

sindromul Guillain-Barre

boala Parkinson

distrofii musculare (distrofia musculara Duchenne, sindromul Charcot-Marie-Tooth, distrofiile facio-scapulo-humerale)

sarcoidoza

amiloidoza

glicogenoza

boli mitocondriale

distrofia miotonica

scleroza laterala amiotrofica

miastenia gravis

boala Addison

acromegalia

hipopituitarismul

deficienta severa de vitamina D

Asadar, slabiciunea musculara poate avea multe cauze. Din acest motiv, stabilirea diagnosticului nu este o misiune foarte usoara.

Examenul clinic, istoricul medical si cel familial, analizele de sange, diverse teste pentru evaluarea echilibrului si a coordonarii, biopsia musculara, radiografia, imagistica prin rezonanta magnetica sau tomografia computerizata se numara printre instrumentele de care medicul se va folosi pentru stabilirea cu certitudine a cauzei slabiciunii musculare si recomandarea unui tratament eficient.

Articole din aceeasi categorie