09.10.2021
Diversificarea alimentara pas cu pas la bebelusi. Liliana Visnevschi-Rusnac, medic pediatru-pneumolog: „Preferabil sa incepem cu legume si anume cele mai putin colorate”

Alimentatia complementara sau diversificarea la bebelusi este o etapa esentiala pentru o dezvoltare armonioasa si sanatoasa, in care copilul incepe sa se obisnuiasca cu hrana solida si cu noi alimente. Diversificarea ar trebui sa inceapa atunci cand bebelusul tau are aproximativ 6 luni implinite, nu mai devreme. Afla mai multe intr-un reportaj marca iSanatate.

Inceperea diversificarii mai devreme de 6 luni duce la dezvoltarea unor patologii prin suprasolicitarea sistemului digestiv, care este inca nepregatit pentru alimente noi si solide. 

Liliana VISNEVSCHI-RUSNAC, MEDIC PEDIATRU-PNEUMOLOG: „Preferabil sa incepem cu legume si anume cele mai putin colorate. De culoare alba sau verde: dovlecel, broccoli, conopida, cartof dulce, cartof obisnuit.”

Piureurile preparate acasa sunt mai sanatoase decat cele din comert si le poti gati rapid si usor.

Este bine sa incepem alimentatia aditionala cu pasta de legume. 

Liliana VISNEVSCHI-RUSNAC, MEDIC PEDIATRU-PNEUMOLOG: „Incepem diversificarea cu un singur produs, pe care il testam 2-3 zile. In prima zi se ofera 10 grame de un produs alimentar nou, gen un piureu conopida sau piureu de dovlecel, a doua zi 20 de grame si a treia zi 40 de grame. Si daca in aceste trei zile copilul nu a reactionat cu diaree, alergie, disconfort la burtica, constipatie, inseamna ca tolereaza binisor produsul dat si ii putem sa-i oferim 80 sau 100 de grame. O portie de piureu de legume la 6 luni in jur de 100 de grame si continuam testarea unui alt produs. Si dupa ce a testat mamica un al doilea produs, un al treilea produs poate face un piureu mixt de legume.”

Urmatorul aliment care va fi introdus in alimentatia copilului incepand cu a 7-a luna de viata, este pireul de fructe. Se testeaza diverse fructe, dupa principiul anterior.

Liliana VISNEVSCHI-RUSNAC, MEDIC PEDIATRU-PNEUMOLOG: „Cu cat mai putine fructe exotice cu atat e mai bine. E de recomandat sa facem accent pe fructele si legumele de teritoriu, de sezon, pe fructele care cresc la noi in tara.”

Apoi, se introduc cerealele, aproximativ la varsta de 8 luni.

Liliana VISNEVSCHI-RUSNAC, MEDIC PEDIATRU-PNEUMOLOG:„Atunci cand introducem diversificarea, primele doua luni oferim doar terciurile fara gluten. Astea ar fi terciurile din orez, hrisca, porumb si spre varsta de 8 luni, copiii sanatosi de regula se descurca cu digerarea glutenului, ele nu sunt contraindicate, adica terciurile de grau, terciurile de ovaz. Sunt cereale cu concentratii mari de gluten, sunt permise copiilor de la 8 luni.”

Tot in luna a 8-a, vom introduce carnea in pireurile de legume. 

Liliana VISNEVSCHI-RUSNAC, MEDIC PEDIATRU-PNEUMOLOG:„Introducem carnita de vitel, iepure, curcan, pasare de casa, pana la 5 ani nu administram carne de porc.”

Incepand cu luna a 9-a, Ii propunem bebelusului pestele. Acesta trebuie neaparat sa fie proaspat, incepem cu peste alb si apoi trecem si la cel rosu. Exista anumite alimente care categoric nu i le oferim unui copil in perioada diversificarii.

Liliana VISNEVSCHI-RUSNAC, MEDIC PEDIATRU-PNEUMOLOG: „Pana la un an, bebelusii nu trebuie sa primeasca produse alimentare care contin sare, zahar, miere, produse de mare si ciuperci. Mierea se permite in cantitati foarte mici de la 12 luni, dar cu cat mai tarziu, cu atat mai bine daca avem un copil alergic, mierea este contraindicata pana la 3 anisori. Mierea este o bomba de polenuri si nealergizeaza destul de frecvent.”

Apa ca si bautura nu este necesara in primele luni de diversificare, in conditiile in care bebelusul primeste suficient lapte. Dar se introduce pentru a familiariza bebelusul cu existenta sa si cu modul in care se consuma. 

Liliana VISNEVSCHI-RUSNAC, MEDIC PEDIATRU-PNEUMOLOG: „Nu este neaparat sa oferim apa, la 6-7 luni daca oferim un terci corect facut sau daca oferim un piureu de legume. Produsele sunt semilichide de fapt, nu sunt deocamdata solide si laptele ramane sursa de apa, dragoste. Dupa 9 sau eventual 8 luni, unde terciurile sunt mai consistente, mai mult ca cantitate, ar fi necesar ca copilul dupa asta sa se hidrateze.” 

Urmeaza sfaturile si recomandarile medicilor pediatri si nu uita ca nu exista o reteta universal valabila! Incet si cu rabdare, mesele la care cel mic incearca alimente noi vor deveni momente pe care le vei astepta cu nerabdare!

Articole din aceeasi categorie