04.05.2021
Efectul nociv al radiatiilor UV asupra sanatatii. Medicii recomanda sa porti ochelari si palarii, in special in sezonul estival

Este foarte important sa folosim ochelari de soare sau palarii inca din tinerete, deoarece expunerea indelungata la razele UV ne poate afecta vederea.

Efectul nociv al radiatiilor UV asupra sanatatii. Medicii recomanda sa porti ochelari si palarii, in special in sezonul estival

Zilele de vara se traduc ca ”multe ore de stat in soare”. Asa cum ne protejam pielea de razele UV, aplicand creme cu factor de protectie, la fel trebuie sa actionam si in privita ochilor. Este foarte important sa folosim ochelari de soare sau palarii inca din tinerete, deoarece expunerea indelungata la razele UV ne poate afecta vederea.

Indiferent ca vorbim de lumina produsa de soare sau de razele artificiale, ambele pot deteriora tesuturile de la suprafata ochilor, corneea si lentilele. Din pacate, multe persoane nu sunt constiente de pericolele la care se expun, iar purtarea ochelarilor de soare poate tine la distanta riscul de orbire sau aparitia tumorilor.

Razele UV, un pericol pentru sanatatea ochilor

Expunerea la razele UV poate reprezenta un risc de aparitie a bolilor si problemelor oculare. Cateva dintre afectiunile care pot fi evitate prin simpla purtare a ochelarilor de soare sunt:

- Cataractele si cancerele de ochi, care se pot dezvolta in ani. Copiii si nou-nascutii trebuie sa poarte palarii si ochelari.

- Pot aparea noi tesuturi pe cornee, inca de la varsta de 20 de ani, in special in cazul persoanelor care petrec multe ore in soare, langa mare, ocean sau in munti (surferi, schiori, pescari, fermieri).

- Oftalmia de zapada, cunoscuta si ca fotokeratita, poate aparea in urma expunerii la razele UV reflectate in zapada, gheata, nisip sau apa.

Cum sa-ti protejezi ochii, indiferent de sezon

- Atunci cand cumperi o pereche noua de ochelari, verifica daca ceea ce ai ales ofera intr-adevar protectie 100& sau pe eticheta este inscriptionata protectia UV400 sau ca blocheaza atat razele UVA, cat si razele UVB;

- Poarta palarie alaturi de ochelari de soare;

- Protejeaza copiii si seniori cu palarii si ochelari de soare;

- Tine cont de faptul ca norii nu blocheaza razele UV;

- Razele soarelui sunt mai puternice dupa-masa si la altitudini inalte sau atunci cand se reflecta in apa, gheata sau zapada;

- Nu privi niciodata direct catre soare;

- Evita solarul.

Articole din aceeasi categorie