„Doctore, pot sa nu hranesc un copil de un an si sapte luni, daca acesta nu doreste, ciar daca au trecut deja 10 ore de la ultima masa? Copilul este sanatos, este activ 4 ore pe zi, merge la piscina?” se intreaba o internauta.
„Imagineaza-ti doar: au trecut 10 ore de la ultima masa, baiatul plange si cere sa fie hranit, iar tu intrebi daca este posibil sa nu-l hranesti, sau baiatul este obosit, epuizat de foame si te intrebi si tu daca este posibil sa nu-l hranesti... Dar situatia ta este radical diferita: copilul este sanatos, alearga, sare, nu se plange de nimic.
Vrei ca Komarovsky sa-ti permita sa nu hranesti un copil care nu moare de foame? Daca o persoana nu vrea sa manance, nu ar trebui sa manance. Daca nu vrea sa bea, atunci nu ar trebui sa bea. Daca nu vrea sa foloseasca olita, atunci nu este obligat sa mearga sa stea pe olita. Si atat. Nevoile fiziologice sunt realizate pe masura ce sunt primite fiziologic.
Exista foarte putine exceptii de la aceasta regula. De exemplu, daca vorbim despre un copil bolnav care nu poate sa deschida gura si sa inghita mancare. Atunci trebuie sa discutati cu medicul cum si cu ce sa hraniti un astfel de copil. Daca copilul este intr-o stare atat de grava incat refuza sa bea si are deshidratare, o deficienta acuta de lichide, atunci, bineinteles, ar trebui sa discutati cu medicul ce si cum ii vom da apa.
Dar cand spui expresia „copilul este sanatos, merge activ” si intrebi daca este posibil sa nu-l hranesti, raspunsul va fi fara echivoc: esti obligat sa nu-l hranesti daca nu cere mancare,” a scris pediatrul.