20.01.2022
Experiment: Doctorii au folosit virusi pentru a distruge infectia bacteriana din piciorul unei femei

Rana infectata de la piciorul unei femei nu s-a vindecat dupa aproape doi ani de tratamente cu antibiotice menite sa invinga infectia bacteriana. Asa ca medicii ei au folosit virusi pentru a ucide superbcteria, scrie Live Science.

Terapia experimentala a implicat in mod specific virusi care infecteaza bacterii, cunoscuti ca bacteriofagi sau „fagi” pe scurt. Si, desi antibioticele nu au reusit sa vindece infectia pacientului, o combinatie de antibiotice si terapie cu bacteriofagi pare sa fie de folos, potrivit unui nou raport al cazului, publicat marti (18 ianuarie) in revista Nature Communications.

„La cateva zile dupa tratament, rana pacientului era deja uscata”, adica puroiul nu se mai scurgea din rana, „si pielea isi schimba culoarea de la cenusiu la roz”, a declarat dr. Anais Eskenazi, primul autor al studiului si specialist in medicina interna si boli infectioase la Spitalul CUB-Erasme din Bruxelles, Belgia, potrivit Live Science.

La trei luni de la terapia cu fagi, medicii nu au putut gasi semne persistente ale superbacteriei la pacienta, iar rana ei se vindeca in mod constant. Si in cei trei ani de la tratament, infectia bacteriana nu a mai revenit.

„Vad asta ca o dovada convingatoare ca poti obtine sinergie cu antibiotice si fagi”, ceea ce inseamna ca bacteriofagii si medicamentele lucreaza impreuna pentru a ucide mai eficient superbacteriile, a spus Paul Turner, profesor de ecologie si biologie evolutiva la Universitatea Yale, care nu a fost implicat in studiu. Acest tip de efect sinergic a aparut in studiile anterioare, inclusiv in munca lui Turner, iar noul raport de caz ofera dovezi suplimentare despre modul in care acest efect ar putea fi util pentru pacientii umani.

Cum actioneaza bacteriofagii

Forma bacteriofagului aminteste o nava cosmica si consta din cap si coada. Capul se compune dintr-o membrana proteica si o molecula de acid nucleic. In coada se afla un tub cav protejat de o husa din proteine contractile. Placa de la capatul tubului poarta filamente, care fixeaza bacteriofagul de bacterie. La contactul cu peretele bacteriei, husa se contracta dezvelind tubul. Acesta strapunge peretele bacteriei, asigurand trecerea acidului nucleic in citoplasma bacteriei.

Aici el incepe sa se autoreproduca, folosind nucleotidele celulei-gazda. Din aminoacizii gazdei, in baza acidului nucleic fagal, se sintetizeaza proteinele membranei. Urmeaza asamblarea componentelor fagale. In urma activitatii bacteriofagului, celula-gazda moare.

Preparate de bacteriofagi ai unor bacterii patogene se folosesc pentru profilaxia si tratarea bolilor omului si animalelor, provocate de aceste bacterii.

Un sutien nepotrivit iti poate crea probleme la coloana vertebrala, cat si dereglari ale circuitului sangvin. Ludmila Chistruga, oncolog-mamolog, iti spune cum sa alegi lenjeria de corp potrivita: „Nu exista un model de sutien universal, potrivit pentru orice ocazie”

Articole din aceeasi categorie