19.01.2022
Un sutien nepotrivit iti poate crea probleme la coloana vertebrala, cat si dereglari ale circuitului sangvin. Ludmila Chistruga, oncolog-mamolog, iti spune cum sa alegi lenjeria de corp potrivita: „Nu exista un model de sutien universal, potrivit pentru orice ocazie”

Ludmila Chistruga, oncolog-mamolog ne spune mai multe despre efectele exclusiv intr-un interviu marca isanatate.protv.md.

„Pornim de la premiza de baza: nu exista un model de sutien universal, potrivit pentru orice ocazie. Este necesar sa avem un sutien pentru portul de fiecare zi, pentru orele de sport, pentru tinute de seara s.a. Este indispensabil sa intelegem ca acelasi model de sutien cu aceeasi marime va fi, totusi, diferit in functie de producator, de aceea obligatoriu vom masura lenjeria inainte de a o cumpara.

In functie de faptul daca suntem posesoare a unui bust de marime mare sau mica, sutienul va avea si functii diferite: la unele doamne – doar ca element de lenjerie de corp, la altele – ca suport si mentinere,” a spus medicul.

De ce pocnesc oasele – boala responsabila care apare la peste 50% din populatie!

Stofa din care e confectionat sutienul

„Stofa din care e confectionat sutienul conteaza. Daca nu este un sutien realizat totalmente din stofa naturala (bumbacel), atunci vom opta ca, cel putin, cu bumbac sa fie captusita partea interioara a sutienului (care adera la piele). Astfel vom reusi sa evitam alergiile cutanate, care foarte des apar pe pielea sanilor si provoaca mancarimi si discomfort.

Marimea sutienului este esentiala. Toate firmele producatoare anexeaza si un tabel de calcul corect al marimilor sanilor.

Cu ajutorul centimetrului, vom masura atat circumferinta sub bust (important pentru alegerea corecta a lungimii benzii sutienului), cat si circumferinta liniei la nivelul mameloanelor (importanta pentru alegerea cupei potrivite). Ulterior, vei face un calcul simplu, utilizand tabelul firmei producatoare.

Nu uita, ca banda sutienului trebuie sa adere uniform la corp. Acest moment il poti verifica aplecandu-te inainte/inapoi. In mod normal, banda va trebui sa ramana nemiscata. Daca marimea ei nu a fost selectata corect – aceasta se va deplasa si nu va ramane in aceeasi pozitie,” a mai adaugat Ludmila Chistruga.

Importanta bretelelor

Prin urmare doctorul spune ca, bretelele, la fel sunt importante. Ele nu trebuie sa lase sub ele urme adanci, roseata pielii sau vanatai. Pentru doamnele cu bust mare, sunt ideale bretelele late. Si tot pentru acestea, sunt contraindicate cupele cu pernute, caci vor exercita o presiune in plus asupra sanilor. Iar, daca cupa sutienului tau iti provoaca formarea valurilor, pe sani, inseamna ca nu este cupa potrivita pentru tine este mult prea mica.

In concluzie:

Ludmila Chistruga, oncolog-mamolog, spune ca nu sunt reguli greu de respectat, luand in consideratie multitudinea de modele prezente pe piata, insa acestea te vor salva de probleme cu coloana vertebrala, formarea ,,ghebului,” probleme la nivel cervical, dereglari ale circuitului sangvin si limfatic la nivelul sanilor.

Daca esti fumator sau daca ai avut probleme cu plamanii, spirometria te va ajuta sa vezi cat de sanatosi sunt plamanii tai. Afla sambata la iSanatate cum ne pregatim pentru acest test - VIDEO

Articole din aceeasi categorie