19.01.2022
De ce pocnesc oasele – boala responsabila care apare la peste 50% din populatie!

Nu exista persoana care nu-si fi auzit oasele pocnind, trosnind sau scotand zgomote, unele mai ciudate decat altele. De regula se intampla asta cand ne ridicam din pat sau de pe scaun, unde am stat asezati o perioada mai lunga. Dar sunt situatii cand zgomotele apar si fara o cauza anume sau cand noi, prin propriile actiuni, determinam aparitia acestora, prin pocnirea degetelor, de exemplu.

Dar de ce oare scot articulatiile aceste zgomote, care este mecanismul? Si este un lucru rau? Dar daca ne pocnim voluntar degetele, e adevarat ca vom face artrita?

Aflam raspunsurile la toate aceste intrebari in randurile de mai jos.

De ce pocnesc oasele?

Sunetul acela specific de oase care pocnesc este cauzat de tendoanele care se suprapun peste os sau articulatie. Atunci cand o articulatie isi misca pozitia, tendonul urmeaza acelasi curs. Insa uneori „poate da rateuri” de cativa milimetri, ceea ce favorizeaza aparitia pocniturilor.

Aceste zgomote nu sunt insa un motiv de ingrijorare, chiar daca sunt puternice sau mai putin sesizabile, frecvente sau mai rar intalnite.

Acelasi sunet deranjant poate aparea atunci cand ne ridicam de pe scaun, in special la nivelul genunchilor, dar si pe masura ce imbatranim, deoarece muschii isi pierd treptat elasticitatea si forta, iar articulatiile devin mai… tepene.

19 ianuarie – Ziua Internationala a Cutiilor de Conserve. Cat de periculoase sunt produsele pastrate in ambalajele din aluminiu?

Cand ne ingrijoram din cauza zgomotelor produse de articulatii?

Zgomotele produse de articulatii pot surveni si pe fondul instalarii osteoartritei, o afectiune care consta in degradarea treptata a cartilajului articular, tesut care acopera suprafata unui os si care ajuta la reducerea frecarii.

Odata distrus cartilajul articular, practic se freaca os pe os, iar asta duce la aparitia zgomotelor, pocniturilor, care pot fi uneori insotite de durere, senzatie de intepenire si mobilitate redusa.

La nivel mondial, peste 50% din populatie se confrunta cu osteoartrita dupa varsta de 65 de ani.

Factorii genetici, sexul, varsta, greutatea corporala si diferitele traumatisme pot contribui la aparitia acestei boli degenerative a articulatiilor.

Pocnitul voluntar al degetelor duce sau nu la artrita?

Cu siguranta ti-au spus si tie parintii in copilarie „sa nu-ti mai pocnesti degetele, ca o sa faci artrita!” Dar cat adevar este in acest avertisment?

Mai multe studii au fost efectuate in acest sens si toate au indicat acelasi lucru: nu exista nicio legatura intre artrita si pocnitul voluntar al degetelor.

Un cercetator a fost atat de intrigat de aceasta ipoteza incat a facut experimentul pe propria piele – sau pe propriile articulatii, ca sa ramanem la tema. El si-a pocnit voluntar degetele de la o mana timp de 60 de ani. Rezultatele imagistice realizate la finalul experimentului au indicat ca niciuna dintre mainile barbatului nu prezenta semne de artrita.

Asadar, desi ideea persista de generatii, iata ca adevarul este altul, si anume ca pocnitul degetelor nu are niciun efect negativ, dar nici nu prezinta vreun beneficiu… poate doar satisfactia ca ai reusit sa-ti pocnesti toate degetele.

Ce trebuie sa stii despre vaccinul impotriva COVID-19. Diferentele dintre plamanii unui pacient vaccinat si a unui nevaccinat, se vad cu ochiul liber dupa investigatie, o spun medicii, sambata la iSanatate - VIDEO

Articole din aceeasi categorie