19.01.2022
19 ianuarie – Ziua Internationala a Cutiilor de Conserve. Cat de periculoase sunt produsele pastrate in ambalajele din aluminiu?

Desi in ziua de astazi par niste obiecte banale, cutiile de conserve au fost, incepand cu anii 1800 si pana la inceputul anilor 1900, una dintre cele mai mari inventii concepute vreodata. Revolutionand practica conservarii alimentelor, cutiile de conserve sunt in continuare o modalitate populara de a pastra fructe, legume si supe.

Conservele au fost inventate ca o solutie pentru combaterea foametei de pe front. Directoratul din Franta (1795-1799), pentru a veni in sprijinul armatei lui Napoleon care ducea batalii in Italia, Tarile de Jos, Germania si Caraibe, a oferit un premiu in valoare de 12.000 de franci pentru o inventie revolutionara in conservarea alimentelor.

Nicholas Appert, un bucatar din Paris, s-a gandit sa profite de oportunitate si, intrucat era in slujba nobilimii franceze si avea cunostinte despre diferitele metode de conservare a alimentelor, si-a prezentat creatia directoratului. Branza si lamaie puse la conservat in sticle de sampanie a fost ideea la care a ajuns pe baza tehnicilor anterioare de conservare. Fabrica sa a evoluat de la sticle la recipiente din sticla si in cele din urma la cutii de conserva. Conservele erau transportate in diverse destinatii cu sprijinul marinei franceze.

Peter Durand, un comerciant englez, a extins ideea lui Appert si a patentat conservarea in cutii de tabla galvanizata in 1810.

Cat de periculoase sunt produsele pastrate in ambalajele din aluminiu?

Aluminiul se gaseste pretutindeni in mediul inconjurator, motiv pentru care este greu de evitat. Practic, aluminiul este utilizat in industrie, intrucat este un material usor, dar si un bun conductor de caldura si de electricitate, insa il regasim si in aproape toate ambalajele alimentare: cutii de conserve, de bere, casolete in care uneori depozitam mancarea sau chiar folia de aluminiu des utilizata in bucatarie.

Tu stii cat de sanatosi sunt plamanii tai? Dumitru Chesov, medic pneumolog, despre importanta spirometriei: „Acest test ne ajuta sa evaluam functia plamanilor, cum aerul trece prin caile respiratorii” - VIDEO

De asemenea, se regaseste si in produse electrocasnice, in ustensile de bucatarie, in medicamente antiacide, in produse alimentare si in cele cosmetice.

Multe studii efectuate in Europa au atras atentia asupra faptului ca peste 175 de substante periculoase sunt folosite in mod legal de producatorii de ambalaje alimentare.

Fie ca vorbim de cutii, folii alimentare sau de aluminiu, diferite recipiente de plastic, substantele toxice ce fac parte din componenta lor sunt considerate cancerigene si pot duce chiar la instalarea infertilitatii.

Cu toate acestea, Agentia Europeana pentru Standarde Alimentare sustine ca substantele nu sunt periculoase, ele neputand cauza malformatii genetice sau dereglari hormonale, insa doar daca sunt mentinute in limitele aprobate.

Totusi, depasirea limitelor de toleranta ale organismului poate fi cauza aparitiei unor afectiuni grave.

Ambalajele pot transfera alimentelor anumiti constituenti intr-o masura mai mare sau mai mica. In plus, toate cutiile de conserve, dar si dozele de bere si de suc sunt fabricate din aluminiu, chiar daca sunt protejate la interior de un lac care impiedica trecerea ionilor de aluminiu in produsul destinat consumului alimentar.

Atentie! Acest lac din interior, care are rol de protectie, se poate degrada in timp tocmai din cauza aciditatii produsului sau in momentul in care aceste cutii sunt lovite.

Pe de alta parte, si ambalajele din plastic pot transfera produsului substante toxice cum ar fi ftalatii sau bisfenolul A, care odata ajunse in organism vor intra in sange si vor duce la aparitia unor dereglari hormonale serioase, in final putand produce cancer de san sau cancer testicular.

Ce trebuie sa stii despre vaccinul impotriva COVID-19. Diferentele dintre plamanii unui pacient vaccinat si a unui nevaccinat, se vad cu ochiul liber dupa investigatie, o spun medicii, sambata la iSanatate - VIDEO

Articole din aceeasi categorie