05.03.2022
Femeile de peste 40 de ani risca de a se imbolnavi de cancerul de endometru. Medicul ginecolog, Zoreana Cazacu, explica totul despre acest tip de cancer la femei: „Frecvent in cancerele endometriale este vorba despre o ingrosare patologica a endometrului.” - VIDEO

Cancerul de endometru este cea mai frecventa forma de cancer uterin. La nivel global, este al saselea cel mai frecevent tip de cancer. Apare, de obicei, la femeile trecute de menopauza, peste 95% din cazuri fiind inregistrate la femeile cu varste peste 40 de ani.

Cancerul de endometru este o patologie cronica severa care presupune dezvoltarea celulelor atipice la nivelul endometrului.

Zoreana CAZACU, MEDIC OBSTETRICIAN-GINECOLOG: „In dezvoltarea cancerului endometrial sunt implicati o serie de factori de risc care pot spori dezvoltarea acestei maladii precum obezitatea, diabetul zaharat, nuliparitatea, menarha precoce sau menopauza tardiva, paciente cu anamnestic familial de cancer endometrial, cancer ovarian, anamnestic de cancer de san insotit de tratament cu tamoxifen, diverse radioterapii la nivel de bazin mic.”

Cel mai frecvent, pacientele se adreseaza la medicul obstetrician-ginecolog cu acuze de sangerare vaginala.

Zoreana CAZACU, MEDIC OBSTETRICIAN-GINECOLOG:„Deci daca vorbim de paciente care au ciclu menstrual, vorbim despre acuze la menstruatii abundente, prelungite, la sangerari intermenstruale. Daca vorbim despre paciente care deja nu au menstruatii sau care intra in menopauza, deci atunci aceste paciente acuza eliminari sangvinolente persistente care nu trebuie sa fie in norma in perioada menopauzala.”

Retete de sucuri de fructe si legume pe care sa le bei la micul dejun, dimineata

Diagnosticul de cancer endometrial se pune in baza examenului ginecolog si ecografiei organelor bazinului mic cu aprecierea starii si grosimii endometrului.

Zoreana CAZACU, MEDIC OBSTETRICIAN-GINECOLOG: „Cand pacienta se adreseaza cu astfel de acuze la medicul specialist primar, se realizeaza examinarea clinica care presupune examen ginecologic, cu scopul de a depista localizarea, marimea tumorii, cat si implicarea organelor invecinate, cum sunt vezica urinara sau uretra in procesul patologic. Ulterior, va fi recomandat examenul ecografic pentru a depista grosimea endometrului. Frecvent in cancerele endometriale este vorba despre o ingrosare patologica a endometrului. In cazul suspectiei de cancer endometrial se efectueaza biopsia prin chiuretaj aspirativ al cavitatii uterine sau prin histeroscopie. Materialul bioptat este expediat la examenul histologic unde se infirma sau se confirma diagnosticul.”

In urma cu un an, Natalia a fost diagnosticata cu acest tip de cancer. Adresarea precoce la medicul obstetrician-ginecolog i-a salvat viata.

Natalia, PACIENTA: „Ma numesc Natalia, am 47 ani. In anul 2021 am fost diagnosticata cu patologie atipica a endometrului. Primar, m-am adresat la medic cu acuze de sangerari intense si mi s-a recomandat sa efectuez ultrasonografie, unde mi s-a depistat endometru ingrosat. Medicul mi-a recomandat sa facem un chiuretaj diagnostic pentru a obtine material pentru biopsie. Am fost diagnosticata cu patologie atipica a endometrului. Luand in considerare anamneza familiala, medicul a insistat la interventie chirurgicala radicala. Acuma ma simt minunat si sunt fericita ca am reusit sa rezolvam problema mea intr-un stadiu incipient. Sunt foarte recunoscatoare doctorilor care m-au ajutat pe toata aceasta perioada. Dupa operatie mi s-a recomandat sa efectuez vizite ginecologice planificate o data in an.”

Narghileaua in sarcina si efectele sale asupra fatului. Olimpia Gherman, medic pneumolog: „O sesiune de narghilea care dureaza o ora si jumatate se egaleaza cu un pachet de tigari fumat” - VIDEO

Cea mai importanta etapa in preventia cancerului endometrial este realizarea vizitelor anuale la medicul ginecolog, odata cu debutul vietii sexuale.

Zoreana CAZACU, MEDIC OBSTETRICIAN-GINECOLOG: „In cadrul acestui control profilactic, medicul specialist va putea diagnostica aceasta patologie intr-o faza precoce, ceea ce va determina un succes in tratament si rata de supravietuire foarte inalta.”

Articole din aceeasi categorie