25.08.2021
Frica de a ramane insarcinata. Tatiana Grecu, psiholog-sexolog: „Sunt situatii cand la femei e totul in regula, dar la partener sunt anumite retineri”

Tatiana Grecu, psiholog-sexolog, iti spune despre cum trebuie sa iei in consideratie mai multe aspecte atunci cand vorbim despre sprijinul femeilor care se tem de viitoarea sarcina, in mod constient sau inconstient.

Frica de a ramane insarcinata. Tatiana Grecu, psiholog-sexolog: „Sunt situatii cand la femei e totul in regula, dar la partener sunt anumite retineri”

Este nevoie sa privim aceasta problema prin prisma aspectului biologic, psihologic si sociocultural. Procrearea, sarcina si insasi nasterea este cel mai important proces care influenteaza toate sferele vietii femeii incepand de la realizarea sociala, nivelul cultural, zona relatiilor interpersonale, aspectul fiziologic cat si cel emotional. 

Trebuie sa luam in considerare si durata ca timp a acestui proces. 9 luni femeia se afla intr-o schimbare continua, ce va urma si dupa nastere. Indiferent de varsta femeii, ca este o sarcina dorita, planificata sau nu, temerile o insotesc pe tot parcursul acestei etape. 

Cele mai frecvente mecanisme psihologice care apar si au nevoie de corectie sunt: 

- frica de schimbare a imaginii corporale;

 - frica de schimbare a modului de viata, adesea formata pe baza unei experiente traite in familie;

 - scenarii negative familiale legate de sarcina, nastere si cresterea copiilor mici;

 - frica de a naste un copil care nu va corespunde asteptarilor;

 - frica de a nu se ispravi cu rolul de mama sau ca ar putea deveni o mama rea;

 - frica ca aparitia copilului este ceva negativ pentru familie, incurca (o convingere preluata din familia de origine);

 - frica de insasi procesul de nastere;

 - amintiri traumatice localizate la nivel de subconstient, legate de procesul de nastere;

 - frica (preocuparea excesiva) de viitorul copilului nenascut, care poate dezvolta un control excesiv asupra propriului corp si poate duce la un avort spontan;

 - tulburari post-traumatice legate de dezvoltarea psihosexuala (abuz sexual, violenta fizica, abuz verbal vizavi de procesul de dezvoltare sexuala);

 - frica de nastere pe cale naturala; 

 - frica ca aparitia copilului ar putea influenta relatia cu partenerul (nu este pregatit de a „imparti” cu altcineva);

 - frica ca copilul se poate naste cu vreun defect s.a.m.d. 

Astfel, fricile pot fi legate atat de sanatatea fizica cat si cea psihologica. Din perspectiva eului matur, ne putem asuma raspunderi, putem face planuri, actiona in mod prospectiv, cantari riscuri - ne putem controla, actionand in mod constient si intentionat. 

In cazul cand s-au activat acele parti interioare cu conotatie negativa, trairile devin necontrolate si dezechilibreaza buna functiune a organismului in intregime. De aici apare riscul de avort spontan si imposibilitatea de concepere, atat pe cale naturala cat si prin Fertilizare In Vitro. 

Pentru a facilita si a sustine femeia pe acest parcurs, de obicei psihologul organizeaza intalniri individuale sau de grup, unde se discuta si se pune accentul pe atitudinea pozitiva, pe dezvoltarea armonioasa a relatiilor de familie. 

Practica arata ca nu putem evidentia o metoda anumita care lucreaza, fie in psihologia dinamica, cognitiv-comportamentala sau existentiala-umanista, este important insasi studierea si abordarea factorilor de stres din domeniile vietii a femeii. Sunt situatii cand la femei e totul in regula, dar la partener sunt anumite retineri. Asadar, ne orientam la cuplu in intregime. 

In concluzie

As dori sa reamintesc, ca la om, in orice stare ar fi, persista unde mai putin, unde mai mult frica de viitor. Sarcina si aparitia viitoare a unui om mic, este o situatie cu un nivel ridicat de incertitudine. Trebuie sa o compensam prin credinta, planificare, sprijinul din partea persoanelor apropiate si optimism. Vindecarea se face treptat si cu rabdare. Cu intelegere si delicatete. Luand in calcul experientele noastre din copilarie si pana in prezent cat si temperamentul innascut personal.

Articole din aceeasi categorie