16.02.2022
Fumezi si bei cafea dimineata pe stomacul gol? Iata cum te afecteaza acest obicei

Fumezi si bei cafea dimineata, chiar pe stomacul gol? Este posibil sa nu iti dai seama de unde ai deprins acest obicei total nesanatos. Posibil de la Carrie Bradshaw, personajul principal din Sex and The City careia, in fiecare dimineata, nu-i lipseau de pe birou scrumiera cu o tigara aprinsa si cafeaua de la Starbucks. Poate ai vazut asta chiar la parinti si acum, dupa atat de mult timp, primul lucru pe car faci cand te trezesti e sa mergi la bucatarie, sa aprinzi prima tigara, sa bagi capsula in espressor sau sa pui cafeaua la fiert. Pe cat de imbietor si familiar suna, pe atat de nociv e pentru sanatate.

Fumezi si bei cafea dimineata pe stomacul gol? Iata cum te afecteaza acest obicei

Cafeaua, tigara si legatura dintre ele

Daca este consumata dupa micul dejun, fara zahar sau siropuri, cafeaua nu afecteaza sanatatea. Poate doar daca suferi de tensiune arteriala si iti creste pulsul. In schimb, tigara este daunatoare de la capatul ei pana la filtru.

Mai multe studii au analizat conexiunea dintre cafea si tigari. Unul dintre studii a demonstrat ca mai bine de o treime dintre fumatori consuma cafea comparativ cu nefumatorii care consuma cu 15% mai putin. De asemenea, fumatorii care au renuntat la tutun au continuat sa bea cafea in aceeasi cantitate.

Un alt studiu a analizat comportamentele mai multor persoane fata de substante. Trei sferturi dintre pacientii pe care s-au facut studiile erau fumatori si 65% din ei bautori de cafea. Studiul demonstreaza ca cei mai mari bautori de cafea sunt si cei care fumeaza, in mod obisnuit, mai mult.

Nasterea provocata. Cum se poate declansa travaliul si in care cazuri se utilizeaza medicamente - afla de la Corina Cardaniuc, medic obstetrician-ginecolog

Ce imi face mai mult tau, cafeaua sau tigara?

Consumata in cantitati mari, cafeaua poate cauza probleme precum cresterea tensiunii arteriale. Acelasi efect il are si tigara doar ca, pe langa, asta, tigara iti afecteaza si plamanii. In cazul persoanelor care fumeaza mult si beau cantitati mari de cafea exista riscul de a ajunge la bardicardie, adica atunci cand frecventa cardiaca are mai putin de 60 de batai pe minut.

Medicii nu recomanda tigarile in cazul femeilor insarcinate. Totusi, au voie sa bea cafea, doar ca, in anumite cazuri, aceasta are un efect negativ asupra greutatii sugarilor.

Ce se intampla atunci cand combini cafeaua si tigara?

Atunci cand tigara si cafeaua sunt combinate, efectul lor este mult mai puternic comparativ cu atunci cand sunt consumate separat. Mai exact, valva aorta devine foarte rigida. Pentru a evita bolile cardiovasculare, care duc la diverse complicatii si pot fi chiar fatale, este important sa iti pastrezi arterele cat mai flexibile. Medicii recomanda sa renunti la combinatia de tigari cu cafea si sa faci o detoxifiere de cel putin doua ori pe an.

Daca le consumi pe stomacul gol, cafeaua si tigarile stimuleaza secretia acidului clorhidirc, folosit de corp, in cele mai multe cazuri, pentru a descompune alimentele. In cazul persoanelor care sufera de gastrita, acest efect poate fi simtit foarte repede. Bineinteles, nici persoanele cu un stomac fara afectiuni nu sunt scutite.

Combinatia de cafea si tigari pe stomacul gol poate duce la complicatii precum ulcerul, balonarea, inflamarea intestinului si, cel mai grav, cancerul de colon. Cancerul de colon se dezvolta si din cauza unui stil de viata haotic, mancat nesanatos, consum de alcool, consum de alimente foarte picante sau foarte acre, din lipsa hidratarii corespunzatoare (minimum 2L de apa pe zi), din cauza curelor de slabire (mai ales cele cu o masa pe zi), din lipsa supelor si a ciorbelor, din cauza stresului si sedentarismului si, bineinteles, dupa cum am mai spus, din cauza consumului de cafea si tigari pe stomacul gol.

De retinut! Cafeaua trebuie bauta la aproximativ o ora dupa ce te-ai trezit si dupa ce ai mancat, in cel mai rau caz, o felie de paine.

Cand a aparut pauza de cafea si tigara?

Mai multe studii au demonstrat ca, de fiecare data cand consumi mai multa cafea, implicit vei consuma si mai multe tigari. In sens invers, nu se poate confirma acelasi lucru. Cercetatorii au analizat si ca, in cazul in care o persoana primeste prima data tigara, nu simte nevoia sa ceara o cafea imediat dupa. Aceleasi studii s-au facut si pe cafeaua si ceaiul decofeinizate. Persoanele care au participat la studiu nu au simtit nevoia de tigara. Astfel, s-a constatat ca o cana de cafea, mai corect spus, cofeina din ea, te face sa vrei sa fumezi mai mult.

Specialistii confirma inca o data ca legatura dintre cafea si tigari este nociva, deoarece aceasta creste dependenta de tigara.

Cum sa eviti combinatia de cafea si de tutun

Majoritatea oamenilor isi doresc sa inceapa ziua cu o bautura calda. Mai ales daca este o dimineata rece de februarie. Astfel, poti sa inlocuiesti cafeaua cu un ceai fierbinte. Acest lucru va reduce si numarul de tigari fumate dimineata. Cercetatorii au demonstrat ca numarul de tigari nu este proportional cu cestile de ceai consumate. Acesta nu iti face pofta de tigari si, probabil, daca faci acest exercitiu cateva zile la rand, vei sesiza ca si cantiatea de tutun consumata intr-o zi e mai mica. Concluzionand, inlocuirea cafelei cu ceaiul poate fi o alegere mai buna si mult mai sanatoasa.

De asemenea, o varianta si mai buna poate fi inlocuirea cafelei direct cu apa. Aceasta e mai sanatoasa si mai benefica chiar si decat ceaiul. Cu siguranta, va reduce si mai mult tigarile fumate intr-o dimineata obisnuita. Apa e o bautura neutra, care nu contine absolut nicio urma de cofeina si, astfel, e de preferat in viata de zi cu zi.

Totusi, daca preferi o bautura mai gustoasa dimineata dar care, in acelasi timp, sa te hidrateze si sa te vitaminizeze, poti opta pentru fresh-uri de portocale sau alte citrice precum grapefruit-ul sau pentru smoothie-uri.

Ei bine, cu toate acestea, studiile recente demonstreaza cu dovezi concrete ca singura, cafeaua are numeroase beneficii asupra sanatatii. Frank Hu, presedintele Departamentului de Nutritie de la Harvard spune ca, in cantitati moderate, cafeaua poate face parte din dieta noastra zilnica. Cand spune cantitate moderata, se refera intre doua – cinci cani de cafea pe zi. Astfel, poate scadea riscul de a face diabet de tipul 2, boli de inima, cancer hepatic, Parkinson si depresie. In cazul bautorilor de cafea, poate scadea riscul de deces prematur.

Cateva lucruri pe care trebuie sa le retii:

primul lucru pe care-l fac majoritatea oamenilor imediat dupa ce se trezesc este sa fumeze si sa bea cafea. Cele doua substante in cominatie, mai ales pe stomacul gol, poate duce la probleme grave de sanatate, precum ulcer, cresterea tensiunii arteriale si chiar cancer,

cafeaua creste dependenta de tigari,

cafeaua bauta pe stomacul gol irita si poate cauza indigestii sau chiar arsuri la stomac,

atat tigarile, cat si cafeaua sunt factori care duc la stari de anxietate si la lipsa concentrarii,

incearca sa inlocuieste cafeaua de dimineata cu bauturi mai sanatoase sau o poti consuma dupa micul dejun sau la pranz pentru un boost de energie si fara alte riscuri.

O tanara de 22 de ani are corpul unei fetite de 8 ani. Afectiunea rara de care sufera Shauna Rae - FOTO

Articole din aceeasi categorie