Cancerul - majoritatea ne-am confruntat cu acest cuvant la un moment dat, fie ca l-am auzit la stiri, ne-a spus cineva despre el sau am citit pe internet despre aceasta boala grea.
Cancerul este termenul folosit pentru a descrie dezvoltarea necontrolata a celulelor anormale, care cresc si se raspandesc in organism.
Afectiunile cauzate de aceasta inmultire necontrolata sunt in numar de peste 200.
Tatiana MENDES, PSIHOTERAPEUT: „In societatea noastra cancerul a fost foarte multi ani o tema tabu si oamenii nu stiu cum sa reactioneze la cancer, la cuvantul "cancer", la un om care are cancer, noi nu stim cum sa-l abordam."
Tratamentul oncologic este unul multidisciplinar, hotarat de catre medicul oncolog, prin colaborarea cu medici chirurgi, radioterapeuti, internisti si doctori specializati, in functie de localizarea tumorii.
Tatiana ROSLYAKOVA, ONCOLOG MEDICAL, CONSULTANT: „In oncologie se lucreaza in echipa. Ce inseamna asta? Fiecare medic are rolul sau. Doar respectarea stricta a standartelor internationale, asta se numeste medicina bazata pe dovezi, si e felul in care lucreaza oncologii in Europa, in Israel, in SUA, asa lucreaza si oncologii din clinica Medpark. Ceea ce incercam sa dezvoltam aici, este educarea continua a medicilor, analiza cazurilor clinice. Asta este foarte important. Eu vad perspectiva dezvoltarii oncologiei in asa tari ca Moldova foarte pozitiv.
Principalele obiective ale tratamentului oncologic sunt de a vindeca boala si de a prelungi durata de viata a pacientului, precum si de a asigura o imbunatatire a calitatii vietii. Alegerea tratamentului depinde de tipul cancerului, de caracteristicile acestuia, de stadiul bolii, dar si de starea generala de sanatate a pacientului.
Nadejda COROBCEAN, ONCOLOG MEDICAL: „Chimioterapia este parte componenta a tratamentului sistemic, alaturi de imunoterapia, terapia targetata, hormonoterapia. Ca si tratament sistemic are actiune asupra intregului organism, daca vorbim in comparatie cu radioterapia, care este un tratament strict localizat pe o zona anumita."
Pentru fiecare tip de cancer exista teste care pot fi facute pentru a stabili stadiul cancerului. Stadiul 4 este cel mai mare si cel mai greu de tratat.
Tatiana ROSLYAKOVA, ONCOLOG MEDICAL, CONSULTANT : „Cu cat e mai grav stadiul, cu atat tratamentul va fi mai indelungat, uneori tratamentul poate dura ani intregi. Pacientul poate intra in remisiune, peste o perioada poate trece iar printr-un tratament activ.”
Chimioterapia este utilizarea medicamentelor pentru a distruge celulele canceroase sau pentru a incetini cresterea acestora. Scopul chimioterapiei poate fi de a vindeca boala, dar si de a reduce dimensiunea tumorii sau de a reduce simptomele.
Nadejda COROBCEAN, ONCOLOG MEDICAL: „Chimioterapia utilizeaza medicamente citotoxice, care distrug celula tumorala, in paralel actioneaza din pacate si asupra intregului organism si a celulelor sanatoase. Combinatia respectiva de medicamente ar actiona maximal asupra celulei tumorale a unui anumit tip de cancer si ar avea cel mai mare impact asupra rezultatelor pozitive dupa tratament."
Cancerul are impact atat asupra corpului, cat si asupra mintii. Pe langa tratamentul in sine, este foarte importanta starea psihologica a pacientului.
Tatiana ROSLYAKOVA, ONCOLOG MEDICAL, CONSULTANT: „Avand experienta de peste 20 de ani in domeniul oncologiei, va voi spune cel mai important lucru - pana pacientul nu intelege ce face si nu este gata sa lucreze, efectul va fi minim. Noi trebuie sa interactionam cu pacientul maxim eficient, trebuie sa ne auzim reciproc. De asta medicul si pacientul formeaza o echipa. Starea psihologica reprezinta deja 50% din succesul tratamentului. Pentru fiecare om e important sa fie in armonie. Fiecare ajunge diferit la aceasta armonie. Starea de armonie e importanta inclusiv si pentru etapa de tratament. Da, asta e greu, da, e un stres, dar va trebui sa luptam pentru a primi un tratament calitativ din punct de vedere al starii emotionale.”
Tatiana MENDES, PSIHOTERAPEUT: „Cercetarile spun ca pacientii care au o gandire luptatoare, care lupta pentru a supravietui, cel mai des ajung la vindecare.”
Vestea buna este ca, la momentul actual, datorita evolutiei medicinei, a progresului tehnologic si a numeroaselor studii care se fac, bolile oncologice sunt mai usor de tratat iar rata de succes este in crestere, chiar si pentru cancerul in stadiu avansat
Tatiana ROSLYAKOVA, ONCOLOG MEDICAL, CONSULTANT: „Cancerul nu este o sentinta la moarte! Acum tehnologiile ne permit sa tratam pana la 98% din pacientii cu stadiul 1, pana la 90% cu stadiul 2, pana la 80% cu stadiul 3 si chiar si stadiul 4, care inainte se considera a fi imposibil de tratat, il putem aduce in stare de remisiune, si e o remisiune de lunga durata. Pot sa spun ca avem mai multa experienta pozitiva decat negativa.”
Sursa foto: Google.com