Principala cauza a toxiinfectiilor alimentare este consumul de alimente sau bauturi contaminate cu diversi germeni – bacterii, paraziti, virusuri sau toxine. De regula, spalatul alimentelor si gatirea acestora la temperaturi crescute distrug aceste microorganisme.
Exista insa unele alimente care pot cauza toxiinfectie alimentara intr-o masura mai mare. Printre acestea se numara carnea de pui, mezelurile, pestele, orezul, laptele, anumite fructe si legume proaspete.
Alimente care pot cauza toxiinfectie alimentara: carne de pui, peste, fructe de mare, mezeluri
Carnea de pui

Carnea de pui, rata, curcan prezinta un risc ridicat de a provoca toxiinfectie alimentara. Acest lucru se datoreaza in principal celor doua tipuri de bacterii, Campylobacter si Salmonella, care se gasesc in mod obisnuit in intestinele si penele acestor pasari.
Aceste bacterii contamineaza adesea carnea proaspata de pasare in timpul sacrificarii si pot supravietui daca alimentul nu este preparat la temperaturi adecvate.
Studii din Marea Britanie, SUA si Irlanda au constatat ca 41-84% din puiul crud vandut in supermarketuri era contaminat cu bacterii Campylobacter si 4-5% era contaminat cu Salmonella.
Ratele de contaminare cu Campylobacter au fost usor mai scazute in cazul carnii de curcan, variind de la 14% la 56%, in timp ce rata de contaminare a carnii crude de rata a fost de 36%.
Vestea buna este ca, desi aceste bacterii daunatoare pot trai pe carnea cruda, ele sunt complet eliminate atunci cand carnea este gatita bine.
Pentru a reduce riscul de toxiinfectii alimentare, asigurati-va ca gatiti corect carnea de pasare, nu spalati carnea cruda si asigurati-va ca aceasta nu intra in contact cu ustensilele, suprafetele bucatariei, taietoarele si alte alimente, deoarece acest lucru poate duce la contaminarea incrucisata.
Mezeluri

Sunca, slanina, salamul, hot-dogul pot fi contaminate cu bacterii daunatoare, inclusiv Listeria si Staphylococcus aureus in mai multe etape in timpul procesarii si fabricarii.
Contaminarea poate aparea direct prin contactul cu carne cruda contaminata sau prin igiena precara a personalului, practicile de curatare deficitare si contaminarea incrucisata de la echipamentele incorect igienizate, cum ar fi lamele de taiere.
Ratele raportate de Listeria la felii de carne de vita, curcan, pui, sunca si alte mezeluri variaza de la 0% la 6%. Dintre toate decesele cauzate de mezelurile contaminate cu Listeria, 83% au fost cauzate de carnea feliata si ambalata, in timp ce 17% au fost cauzate de produse din carne preambalate.
Peste si fructe de mare

Pestele si crustaceele sunt o sursa obisnuita de toxiinfectie alimentara. Pestele care nu a fost depozitat la temperatura corecta prezinta un risc ridicat de a fi contaminat cu histamina, o toxina produsa de bacterii din pesti.
Histamina nu este distrusa de temperaturile normale de gatit si are ca rezultat un tip de intoxicatie alimentara cunoscuta sub numele de otravire scombroida. Provoaca o serie de simptome neplacute, inclusiv greata, respiratie suieratoare si umflarea fetei si a limbii.
Un alt tip de intoxicatie alimentara cauzata de pestii contaminati este otravirea pestilor ciguatera (CFP). Acest lucru se datoreaza unei toxine numite ciguatoxine, care se gaseste mai ales in apele calde si tropicale.
Potrivit estimarilor, cel putin 10.000-50.000 de persoane care locuiesc sau viziteaza zone tropicale primesc acest diagnostic in fiecare an. La fel ca histamina, nu este distrusa de temperaturile normale de gatit.
Scoicile, midiile, stridiile prezinta, de asemenea, un risc de intoxicatie alimentara. Algele care sunt consumate de crustacee produc multe toxine, iar acestea se pot acumula in carnea crustaceelor, constituind un pericol pentru oameni atunci cand consuma aceste fructe de mare.
Crustaceele cumparate din magazin sunt de obicei sigure. Cu toate acestea, crustaceele capturate din zone nemonitorizate pot fi nesigure din cauza contaminarii din canalizare, canalele de scurgere a apelor pluviale si fosele septice.
Pentru a reduce riscul de toxiinfectie alimentara, achizitionati fructe de mare cumparate din magazine autorizate si asigurati-va ca le pastrati la temperatura optima inainte de a le gati. Asigurati-va ca pestele este gatit corect si gatiti scoicile, midiile si stridiile pana cand cojile se deschid. Aruncati scoicile care nu se deschid.
Alimente care pot cauza toxiinfectie alimentara: legume, verdeturi, lastari, fructe
Legume si verdeturi
Legumele si verdeturile sunt o sursa obisnuita de toxiinfectie alimentara, mai ales atunci cand sunt consumate crude.
Cele mai periculoase sunt salata verde, spanacul, varza, telina, rosiile, conopida, castravetii, patrunjelul, broccoli si castravetii.
Acestea pot fi contaminate cu bacterii daunatoare, cum ar fi E. coli, Salmonella si Listeria. Contaminarea poate aparea din cauza apei si a scurgerilor murdare, a echipamentelor de procesare insalubre si a practicilor incorecte de igienizare.
Intre anii 1973 si 2012, 85% din focarele de toxiinfectie alimentara din SUA au fost cauzate de consumul de legume si verdeturi contaminate.
Pentru a reduce riscul, spalati intotdeauna bine frunzele de salata inainte de a manca. Nu cumparati pungi cu amestec de salate care contin frunze stricate si moi si evitati salatele care au fost lasate la temperatura camerei.

Fructe
Fructele de padure si pepenele sunt cele mai periculoase categorii de fructe ce pot fi contaminate.
Acestea prezinta un risc ridicat de a provoca intoxicatii alimentare din cauza bacteriilor Listeria, care se pot dezvolta pe coaja (in cazul pepenelui) si se pot raspandi in pulpa fructului.
Intre 1973 si 2011, in SUA au fost raportate 34 de focare de intoxicatii alimentare asociate cu consumul de pepene contaminat. Acest lucru a dus la 3.602 cazuri de toxiinfectii alimentare, 322 de spitalizari si 46 de decese.
Fructele proaspete si congelate, inclusiv zmeura, murele, capsunile si afinele, sunt, de asemenea, o sursa obisnuita de otravire alimentara din cauza virusurilor si bacteriilor daunatoare, in special a virusului hepatitei A.
Spalarea in mai multe ape a fructelor inainte de a le consuma poate reduce acest risc, dar nu complet. In special in cazul murelor, zmeurei, capsunilor, suprafata acestora nu este neteda iar acest lucru favorizeaza patrunderea bacteriilor in fruct.
Evitati salatele de fructe preambalate care nu sunt depozitate la frigider. Spalati intotdeauna fructele inainte de a le consuma si mancati imediat fructe proaspat taiate sau pastrati-le la frigider.
Germeni / vlastari

Germenii de ridichi, grau, broccoli, floarea-soarelui, fasole, varza sunt considerate a avea un risc ridicat de a provoca intoxicatii alimentare.
Acest lucru se datoreaza in principal prezentei bacteriilor, inclusiv Salmonella, E. coli si Listeria.
Semintele necesita conditii calde, umede si bogate in nutrienti pentru ca mugurii sa creasca. Aceste conditii sunt ideale pentru cresterea rapida a bacteriilor.
FDA recomanda ca femeile insarcinate sa evite consumul de orice tip de germeni, deoarece sunt deosebit de vulnerabile la efectele bacteriilor daunatoare din aceste alimente.
Alimente care pot cauza toxiinfectie alimentara: orez, oua, lapte
Orez
Orezul este un aliment de baza pentru mai mult de jumatate din populatia lumii. Cu toate acestea, este un aliment cu risc ridicat atunci cand vine vorba de intoxicatii alimentare.
Orezul nefiert poate fi contaminat cu spori de Bacillus cereus, o bacterie care produce toxine ce provoaca intoxicatii alimentare.
Acesti spori pot trai in conditii uscate. De exemplu, pot supravietui intr-un pachet de orez nefiert in camara. De asemenea, pot supravietui procesului de gatit.
Daca orezul gatit este lasat la temperatura camerei, acesti spori prospera si se inmultesc in mediul cald si umed. Cu cat orezul este mai mult timp lasat la temperatura camerei, cu atat este mai probabil sa nu fie sigur sa il mananci.
Pentru a reduce riscul, consumati orezul imediat ce a fost gatit si puneti la frigider resturile cat mai repede posibil dupa gatit.
Lapte nepasteurizat

Pasteurizarea este un proces la care sunt supuse multe dintre alimente pe care le consumam in prezent, pentru a le face sigure pentru consum: lapte, iaurt, bere, suc de mere etc.
Pasteurizarea ucide bacteriile si parazitii daunatori, cum ar fi Brucella, Campylobacter, Cryptosporidium, E. coli, Listeria si Salmonella.
Intre 1993 si 2006, au existat mai mult de 1.500 de cazuri de intoxicatii alimentare, 202 spitalizari si doua decese in SUA ca urmare a consumului de lapte sau lactate nepasteurizate.
Riscul de toxiinfectie alimentara este de 150 de ori mai mare in cazul consumului de alimente nepasteurizate. Pentru a reduce riscul de intoxicatie alimentara, cumparati numai produse pasteurizate, pastrati produsele la frigider (5° Celsius) si aruncati lactatele care au depasit termenul de valabilitate.
Oua
Ouale sunt incredibil de hranitoare si versatile, dar pot fi, de asemenea, o sursa de toxiinfectie alimentara, atunci cand sunt consumate crude sau incorect gatite.
Ouale pot fi contaminate cu Salmonella, bacterii care pot patrunde prin coaja oului.
In anii 1970 si 1980, ouale contaminate au fost o sursa majora de toxiinfectie alimentara cu Salmonella in SUA. In fiecare an, ouale contaminate cu Salmonella cauzeaza aproximativ 79.000 de cazuri de intoxicatii alimentare si 30 de decese, potrivit FDA.
Pentru a reduce riscul, nu consumati oua cu coaja crapata sau murdara si preparati ouale la temperaturi inalte (fierte, prajite, la cuptor).
Masuri pentru prevenirea toxiinfectiei alimentare
Iata cateva sfaturi simple pentru a reduce la minimum riscul de intoxicatie alimentara:
- Practicati o igiena buna: spalati-va mainile cu sapun si apa fierbinte inainte de a pregati mancarea. Spalati-va intotdeauna mainile imediat dupa ce ati atins carne cruda si carne de pasare.
- Evitati spalarea carnii crude si a pasarilor de curte: acest lucru nu ucide bacteriile, doar le raspandeste in alte alimente, ustensile de gatit si suprafete de bucatarie.
- Evitati contaminarea incrucisata: utilizati taietoare si cutite separate, in special pentru carne cruda si pasari de curte.
- Nu ignorati termenul de valabilitate: din motive de sanatate si siguranta, alimentele nu trebuie consumate dupa acest termen. Verificati in mod regulat data de expirare a alimentelor si aruncati-le odata ce aceasta a fost depasita, chiar daca mancarea arata si miroase bine.
- Gatiti bine carnea: asigurati-va ca bucatile de carne sunt patrunse uniform.
- Spalati produsele proaspete: spalati legumele cu frunze, legumele si fructele inainte de a le consuma, chiar daca acestea sunt preambalate.
- Pastrati alimentele la o temperatura sigura, sub 5 grade Celsius. Nu lasati resturile la temperatura camerei.