„Imunoterapia specifica cu alergeni este unicul tratament care se orienteaza tintit spre cauzele hipersensibilitatii alergice si respectiv este unicul tratament capabil sa modifice cursul natural al bolii,” a explicat pediatrul-alergolog.
In ce consta tratamentul?
„Administrarea controlata a unor cantitati mici de alergen care treptat vor induce toleranta imuna fata de alergenul administrat.
Asadar, in mare parte este recomandat pacientilor care sufera de rinita alergica si astm bronsic dar si in cazurile de reactie alergica la intepaturile de albini sau viespi.
Tratamentul este recomandat si ghidat de catre medicul alergolog. Mai intai de toate trebuie confirmata prezenta alergiei prin teste cutanate pozitive sau teste in vitro IgE specifici pentru alergeni. Tratamentul alergen specific se dovedeste a fi eficient in cazul alergiei la diferite tipuri de polen, acarienii, praful de casa, epiteliu de animale (cel mai frecvent pisica si caine), anumite tipuri de mucegai si veninuri de himenoptere.
Cele mai frecvente tipuri de alergii care scad semnificativ calitatea vietii pacientilor alergici sunt acarienii prafului de casa, fungi si in mare parte polenurile ierburilor, gramineelor, copacilor. Polenul de ambrozie este cel mai cunoscut si discutat alergen cu toate acestea sunt foarte multi pacienti alergici la timoftica si alte graminee, la pelin, mesteacan. Un moment important este varsta cand se recomanda inceperea tratamentului, astfel exista o corelatie directa legata de varsta si eficienta tratamentului, prin urmare, cu cat tratamentul este initiat mai devreme cu atat eficienta va fi mai mare. Imunoterapia alergen specifica se poate administra copiilor de la 5 ani si adultilor.
Prin urmare, durata optima a tratamentului variaza intre 3 si 5 ani, dar nu mai putin de 3 ani din cauza ca sistemul imunitar are nevoie de circa 3-5 ani pentru a invata sa tolereze alergenul respectiv.
Insa sunt si situatii cand acest tratament nu este indicat, spre exemplu, pacientilor cu astm sever, instabil sau necontrolat, pacientii diagnosticati cu esofagita eozinofilica, antecedente de orice reactie sistemica severa (anafilaxie) sau reactie locala severa dupa administrarea anterioara de vaccine antialergic si hipersensibilitate la oricare dintre ingredientele preparatului,” spune Olesea Nicu.
Cum vom intelege ca tratamentul ajuta?
„In cele mai multe cazuri, simptomele alergiei scad sau dispar complet. Desensibilizarea previne aparitia de noi sensibilizari, precum si dezvoltarea astmului bronsic la pacientii cu rinita alergica.
Eficienta imunoterapiei alergen specifice se evalueaza in timp prin controlul simptomelor de alergie si a necesitatii de tratament simptomatic. Criteriul clinic de eficienta este folosirea cat mai redusa sau deloc a medicatiei simptomatice. Exista si un criteriu paraclinic, titrul sau cantitatea de anticorpi specifici impotriva alergenului pentru care s-a facut desensibilizarea.
In cele mai multe cazuri de tratament reusit, cantitatea acestor anticorpi, respectiv diametrele reactiei locale la testarea cutanata scad. Exista mai multe scheme de tratament si perioade de initiere, in functie de alergenul cauzal,” a mai adaugat specialista.
In concluzie:
Pediatrul-alergolog spune ca, pentru alergiile sezoniere (polen), tratamentul este pre-sezonier, de obicei initiat cu 12 pana la 16 saptamani inainte de sezonul alergenului si mentinut pana la sfarsitul sezonului, deoarece beneficiile clinice incep in termen de trei pana la patru luni. In cazul alergiilor care dureaza pe parcursul intregului an (acarienii prafului de casa) se recomanda schema de tratament cosezonie, continuu, pe tot parcursul anului. Cu toate ca sunt scheme de tratament catre alergiile sezoniere care incurajeaza administrarea continua, cosezoniera. Doar medicul alergolog poate recomanda individualizat aceste scheme de tratament in functie de alergenul prezent, varsta si starea pacientului.