Olesea CECHIR, REPORTER PRO TV, MEDIC REZIDENT: „Salut! Astazi in calitate de nutritionist, vin cu cateva sfaturi pentru parinti, in scopul de a-i ajuta sa gestioneze corect consumul de dulciuri la copii. Sa incepem!”
Metoda propusa a fost studiata in cadrul unui curs al Institutului Ellyn Satter. Fondatoarea, Ellyn, este nutritionist, medic de familie si cu autoritate cunoscuta la nivel international in ceea ce priveste alimentatia copiilor. La baza conceptului sau, sta divizarea responsabilitatilor in timpul mesei si crearea inca din copilarie a unei relatii sanatoase cu toate alimentele, inclusiv cu dulciurile.
Olesea CECHIR, REPORTER PRO TV, MEDIC REZIDENT: „Pentru a gestiona consumul de dulciuri la copii, eu iti recomand sa faci urmatoarele 3 lucruri.”
„UNU: Stabileste reguli clare despre cand si ce dulciuri sunt consumate la voi in casa. In calitate de parinte, iti recomand sa fii tu cel care decide cat de des si ce fel de dulciuri consuma copilul tau.”
Pune accent pe dulciurile naturale care au la baza compozitiei lor fructe, si pe dulciurile fara zahar adaugat in compozitie, pe care le poti prepara chiar tu acasa. Dar nu fi prea dur, restrictionand excesiv consumul de dulce. Cercetarile arata ca interzicea deserturilor produce de fapt efectul opus la copii, acestia devenind mai preocupati de dulciuri.
Olesea CECHIR, REPORTER PRO TV, MEDIC REZIDENT: „DOI: Instituie un program de luare a meselor si serveste dulciurile doar la mese si gustari planificate. Pune desertul in aceeasi farfurie cu restul alimentelor si lasa-l pe copil sa decida cand vrea sa il manance.
Pentru noi, adultii, asta suna cam straniu, dar copiii nu vad mancarea asa cum o vedem noi. Pentru copii mancarea este mancare. Permite-i copilului sa vada desertul ca si orice alt tip de mancare, care este delicioasa, dar in fine tot mancare este.”
Din start, copiii vor incepe imediat cu desertul, dar cu timpul se obisnuiesc si le percep ca pe orice alt tip de aliment. Iti sugerez sa incepi cu portii mici de desert. In asa mod, ii vei permite copilului tau sa nu isi potoleasca deplin senzatia de satietate si sa manance restul alimentelor din farfurie. Recompensarea cu dulciuri sau oferirea lor dupa masa face aceste produse mai dorite in comparatie cu restul alimentelor.
Olesea CECHIR, REPORTER PRO TV, MEDIC REZIDENT: „SI TREI: Ai incredere in capacitatea copilului de a-si autoregla consumul de dulciuri. Ce inseamna asta? Din cand in cand serveste cantitati nelimitate de dulciuri de orice tip. Practica asta la ziua de nastere a copilului, la sarbatorile de iarna sau atunci cand plecati in vizita la bunici. Ar parea incorect, dar asta il va ajuta pe copil sa-si autoregleze consumul de dulciuri, dar dupa aceste evenimente este foarte important sa respecti in continuare programul de luare a meselor pe care l-ai intocmit.“
Experienta ne arata ca aceasta tehnica functioneaza. Rabdarea si disciplina sunt doua ingrediente importante care te vor ajuta sa cresti un copil care are o relatie fantastica cu mancarea.
Olesea CECHIR, REPORTER PRO TV, MEDIC REZIDENT: „Nu am reusit sa expun inca multe nuante la acest subiect, dar urmariti emisiunile iSanatate daca doriti sa aflati mai multe despre cum sa gestionati consumul de dulciuri la copii.”