19.10.2021
In premiera, medicii de la noi au efectuat o interventie chirurgicala unui nou-nascut diagnosticat cu hernie diafragmatica. Cum se simte copilul

Un nou-nascut diagnosticat cu hernie diafragmatica congenitala a suportat o interventie chirurgicala complexa – reconstructia defectului diafragmatic prin abord abdominal si video asistat toracoscopic. Acesta a fost operat cu succes de catre o echipa de medici din cadrul Centrului National Stiintifico-practic Chirurgie Pediatrica „Natalia Gheorghiu" si Institutul Mamei si Copilului. Despre asta, a anuntat institutia medicala pe pagina de Facebook.

In premiera, medicii de la noi au efectuat o interventie chirurgicala unui nou-nascut diagnosticat cu hernie diafragmatica. Cum se simte copilul

Potrivit medicilor, corectia defectelor diafragmatice, in special a celor de origine congenitala, ramane o problema chirurgicala complexa, o cauza majora a morbiditatii si mortalitatii in chirurgia pediatrica din intreaga lume. Pe parcursul ultimilor ani, tratamentul chirurgical al defectelor diafragmatice congenitale a evaluat semnificativ de la operatiile urgente pana la interventii amanate, cu plastia electiva a defectului diafragmatic, efectuate dupa stabilizarea starii generale a copilului si a functiilor cardio-respiratorii.

Pacientul nou-nascut, la care la examenul antenatal, la ultrasonografie la 20 saptamani de gestatie a fost suspectata o anomalie grava - hernia diafragmatica pe stanga, cu hipoplazie pulmonara bilaterala. S-a aflat la evidenta medicilor apecialisti ai institutiei noastre. Copilul s-a nascut la termen prin operatie cezariana, cu greutate de 4100 grame. Postnatal, diagnosticul a fost confirmat prin examinari imagistice, constatandu-se amplasarea in torace a anselor intestinului subtire si gros cu deplasarea contralaterala a organelor mediastinului (dextropozitia cordului) si o compresie majora a plamanului hipoplaziat. Pregatirea preoperatorie a fost realizata in serviciul de Reanimare si terapie intensiva nou-nascuti, unde a fost efectuata terapia de stabilizare a starii copilului si, dupa stabilizarea parametrilor vitali, la data de 10.09.2021 s-a fost intervenit chirurgical”, scrie institutia medicala.

Asadar, la interventia chirurgicala au fost implicati specialisti din diverse domenii, inclusiv: chirurgie toracica, chirurgia nou-nascuti, chirurgi endoscopica, astfel fiind realizata o interventie chirurgicala complexa pentru prima data la copii cu astfel de patologie. Cu ajutorul toracoscopiei s-a reusit reducerea partiala a anselor in cavitatea abdominal prin defectul diaphragmatic, totodata fiind confirmata hipoplazia plamanului stang. Tinand cont de malrotatia intestinala prezenta, s-a recurs la laparotomie subcostala pe stanga cu reducerea anselor in cavitatea abdominala, amplasarea lor in pozitie anatomica si realizarea plastiei defectului hemidiagrafmului stang prin abord abdominal, interventia fiind video asistata toracoscopic.

Prin urmare, postoperator, starea copilului a fost grava pe parcursul a 2 saptamani, ulterior fiind constatata ameliorarea treptata si restabilirea deplina a parametrilor vitali. Copilul a fost externat dupa 3 saptamani din stationar in stare satisfacatoare, cu un volum de alimentatie satisfacator.

Articole din aceeasi categorie