27.01.2023
Infectie virala sau bacteriana? Cum sa recunoastem daca copilul nostru are una dintre aceste infectii. Irina Adam, medic ORL: „In perioada rece imunitatea organismului scade si mai suntem expusi la careva factori de risc” - VIDEO

Sunt termeni frecvent utilizati in aceasta perioada a anului, iar pacienti cu simptome asemanatoare care fac rand la usa specialistilor sunt din ce in ce mai multi. Administram sau nu antibiotic in tratarea acestor infectii care afecteaza, in deosebi caile respiratorii ale copiilor, aflam in reportaj.

Tatiana ONOFREI, MAMA: „Ma numesc Tatiana, am venit impreuna cu fiica mea, Elina la medicul ORL din motiv ca 2 zile am avut febra inalta, gat rosu, chiar ne-am adresat si la urgenta. Am venit aici la consultatie pentru a exclude o infectie bacteriana.” 

Irina ADAM, MEDIC ORL: „In perioada rece imunitatea organismului scade si mai suntem expusi la careva factori de risc, frig sau alte conditii meteo precare, iar organismul nu face fata mereu. La interactiunea cu un pacient bolnav avem toate sansele sa ne infectam, atat cu infectii virale, cat si bacteriene.”

Infectiile virale si bacteriene pot avea aceleasi simptome, insa diferentierea acestora este foarte importanta pentru ca tratamentul este diferit. 

Irina ADAM, MEDIC ORL: „Faringita streptococica este specifica pentru copii de peste 3 ani sau chiar 4. Literatura descrie de la 5 la 15, dar nu este exclus sa apara si dupa 15 ani. Exclus dupa varsta de 45 de ani. Simptomele sunt febra inalta- 38, 39 grade, care greu raspunde la antipiretice. La fel este prezenta adenofagia sau durerile in gat cand inghite, plus un gat rosu la examinarea clinica. Este specifica pentru faringita streptococica prezenta de depuneri in amigdale, ceea ce noi nu o sa gasim in infectiile virale.” 

Diagnosticul diferential complet se pune in baza examenului de laborator. 

Irina ADAM, MEDIC ORL:„Din punct de vedere clinic noi suntem la dilema intre o viroza si intre o faringita streptococica. In asa circumstante, eu va recomand sa dam analiza generala de sange pentru ca probabil vor fi prezente careva modificari inflamatorii si deja vedem in formula leucocitara ce modificari sunt si un test rapid care ne da rezultatul practic in 20 de minute si stabilim exact daca este o cauza bacteriana sau virala. Se colecteaza din gatisor in regiunea gatului rosu si rezultatul este gata peste 20 de minute. O patologie virala nu se trateaza cu antibioticoterapie, dar faringita streptococica in care noi stim exact ca este de origine bacteriana e necesara antibioticoterapia.” 

Irina ADAM, MEDIC ORL: „Infectiile cu streptococ sunt determinate de bacterii gram pozitive. Se clasifica in streptococi clasa A sau B si mai este si forma Viridans. Streptococul grup A se transmit prin inhalarea de picaturi care se elimina din pacientul cu tuse, stranut sau in timp ce vorbeste pacientul. Perioada de incubare poate fi de la 2 la 5 zile.” 

Antibioticele sunt utilizate pentru a trata infectiile streptococice si pentru a preveni complicatiile. 

Irina ADAM, MEDIC ORL: „Streptococii netratati determina complicatii. Complicatii pot fi locale, in caz de abcese paratonzilare, otita, mastoidita sau in regiunea posterioara a urechii, dar noi ne temem cel mai mult de complicatiile extra nas-gat, acestea sunt afectarea inimii, articulatiilor si rinichilor. Adica la pacientii care nu sunt tratati definitiv sau corect, organismul reactioneaza intr-o maniera imuna care s-ar descrie in felul urmator: organismul creaza in sange antistreptolizina O, un component imun care in loc sa distruga bacteria din gat pot sa afecteze componentele structurilor normale ca endocardul sau articulatiile, rinichiul pana la pielonefrite sau glomerulonefrite.”

Specialistii indeamna parintii sa fie atenti la orice semn de proces inflamator care determina febra si o stare alterata la copiii si sa se adreseze imediat la medic pentru a se face un diagnostic diferential corect intre o infectie bacteriana cu streptococ si o infectie virala, astfel incat sa se poata administra tratamentul adecvat si sa se evite complicatiile.

Irina ADAM, MEDIC ORL: „Deja avem rezultatul la test. Testul este negativ adica noi cu siguranta excludem infectia bacteriana streptococica. La moment vorbim despre un proces viral ceea ce este in plin sezon. Necesitatea de tratament medicamentos va fi doar simptomatic.”

Articole din aceeasi categorie