28.12.2020
Intestinul gros, numit si colon, este partea finala a tractului digestiv. Irina GHILIOVA, NUTRITIONIST: „Deseori oamenii sufera de balonari, meteorism, asta e de multe ori pentru ca bacteriile, fungii si parazitii prevaleaza in colon si ne deranjeaza.”

Colonul, cunoscut si sub denumirea de intestinul gros, este cel care se ocupa de ultima faza a procesului de digestie. Rolul acestuia in organism este de a elimina resturile de mancare, bacteriile si alte deseuri ramase in urma absorbirii nutrientilor si a lichidelor.

Citeste si :  Evita abuzurile alimentare de sarbatori! Viorica CARAUS, MEDIC GASTROENTEROLOG: „Printre organele cel mai afectate in aceasta perioada sunt pancreasul, ficatul si vezica biliara.”

Intestinul gros este partea finala a intestinelor si, in general, a tractului digestiv. Colonul produce ultimile procese ale digestiei si este legat de stomac prin intermediul intestinului subtire. Acesta are un rol important atat in curatarea organismului de materiile de care nu mai are nevoie, cat si in sinteza anumitor vitamine. 

Irina GHILIOVA, NUTRITIONIST: „Deseori oamenii sufera de balonari, meteorism, asta e de multe ori pentru ca bacteriile, fungii si parazitii prevaleaza in colon si ne deranjeaza.”

Bacteriile ce populeaza colonul formeaza flora intestinala. Aceasta reprezinta totalitatea microorganismelor ce traiesc in intestinul gros. Microorganismele prezente in flora bacteriana pot fi „bune“ sau „rele“.

Citeste si :  Emisiunea iSanatate cu Vlada Mardari, din 26.12.2020

Irina GHILIOVA, NUTRITIONIST:  „Microbiomul colonului este considerat un organ aparte./Asta este despre simbioza bacteriilor bune si a celor rele in organismul nostru, in special in colon. Acolo pot fi prezente lactobacteriile, dar pot fi si fungi sau Helicobacter.”

Printre bacteriile benefice pentru organism se numara bifidobacteriile si lactobacilii, iar dintre cele rele sunt salmonella si clostridium. 

Irina GHILIOVA, NUTRITIONIST:  „Pentru ca organismul nostru sa faca fata bacteriilor rele, e necesar sa hranim flora intestinala. Deseori uitam ca asta nu e doar despre probiotice, dar si despre prebiotice, care sunt hrana pentru bacteriile bune. Asta e despre hrisca, legume radacinoase, topinambur, care se vinde in supermarketurile noastre, care poate fi adaugat in supe, borsuri, si e deseori ignorat./ Produsele fermentate, despre care se uita, cum ar fi varza murata, legumele marinate, dar nu in otet de masa, ci in otet de mere. Asta e foarte important, diferenta e foarte mare: otetul de masa e daunator pentru organism, otetul de mere e folositor, contine si Vitamina C, ajuta la functionarea corecta a colonului...Acum a devenit populara bautura kombucha, care e aceeasi ciuperca de ceai, din care bunicile faceau inainte bauturi, dar acum se numeste kombucha.”

Una dintre cele mai frecvente tulburari intestinale este sindromul colonului permeabil. In mod normal, mucoasa constituie o bariera intre continutul intestinului si sange, oprind patrunderea in sange a numeroase toxine si bacterii. In cazul acestei afectiuni, bariera este afectata si se ajunge la o permeabilitate problematica a peretelui intestinal.

Irina GHILIOVA, NUTRITIONIST: „Sindromul intestinului permeabil constituie o tulburare in functia barierei mucoasei intestinale, cea care are mai multe functii: una din ele este de protectie, colonul ne apara de bacteriile rele, virusi, diferiti streptococi, care ajung la noi prin aer, cu mancarea si apa, ca sa nu ajunga in sange si in limfa.”

Desi mucoasa intestinului gros nu produce enzime, procesul de digestie continua si aici. La aceasta contribuie, pe de o parte, enzimele provenite din intestinul subtire, iar pe de alta parte, flora intestinala de fermentatie si de putrefactie. 

Irina GHILIOVA, NUTRITIONIST: „Din cauza alimentatiei incorecte, din cauza antibioticelor, analgezicelor, din cauza alcoolului sau a fast food-ului, aceasta mucoasa cu timpul functioneaza mai rau si obtinem permeabilitatea acesteia, de aici apar multe alergii, intoxicatii, cade parul, etc....Pentru a restabili peretii colonului, trebuie de tinut dieta de eliminare si mai sunt anumite ierburi speciale, fibre, sorbenti care cu timpul ajuta funtionarea corecta a colonului.”

Citeste si :  Obezitatea mai este numita si boala secolului 21. Ana VIRTOSU, MEDIC ENDOCRINOLOG, NUTRITIONIST:  „Obezitatea, ca si diabetul zaharat, este o boala cronica.”

Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie