01.03.2022
Iodura de potasiu: la ce se foloseste, efecte adverse

Iodura de potasiu este utilizata in caz de accidente nucleare sau accidente ale reactoarelor nucleare pentru a preveni absorbtia de iod radioactiv in tiroida.

Iodura de potasiu: la ce se foloseste, efecte adverse

Iodura de potasiu este utilizata in caz de accidente nucleare sau accidente ale reactoarelor nucleare pentru a preveni absorbtia de iod radioactiv in tiroida, scrie Agentia Nationala a Medicamentului. In cazul accidentelor reactoarelor nucleare, poate sa existe o emisie de iod radioactiv. In caz de contaminare, iodul radioactiv este preluat de catre tiroida. Asimilarea de iod radioactiv in tiroida este impiedicata de aportul de iod non-radioactiv (de exemplu, sub forma de iodura de potasiu), inainte sau in timpul contaminarii.

Iodura de potasiu se foloseste pentru a reduce mucusul prezent in caile respiratorii. Astfel te ajuta sa elimini mucusul, sa respiri mai usor in cazul in care te confrunti cu probleme pulmonare de lunga durata, precum astm, bronsita cronica sau emfizem. Acest medicament este cunoscut si ca fiind un expectorant. De asemenea, este folosit alaturi de medicamente anti-tiroidiene pentru a pregati glanda tiroida in timpul unei expuneri de urgenta la radiatii.

Iodura de potasiu se foloseste in scopuri medicale inca din 1820 si se afla pe lista de medicamente esentiale ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Este un compus chimic, medicament si supliment alimentar. Ca medicament, de cele mai multe ori este folosit pentru a trata hipertiroidismul, se foloseste in cazul accidentelor nucleare si protejeaza glanda tiroida atunci cand se folosesc diferite tipuri de compusi radiofarmaceutici. Se mai foloseste si pentru a trata probleme de piele precum sporotricoza si ficomicoza.

Cum se foloseste iodura de potasiu

Iodura de potasiu se administreza oral cu 240mililitri de apa. Pentru a evita ulterioarele probleme de stomac se recomanda sa se administreze dupa ce mananci sau in timp ce mananci. Este esential sa bei multe lichide. Daca administrezi iodura de potasiu sub forma de tablete, nu te intinde timp de 10 minute de la administrarea medicamentului. Daca o folosesti sub forma de picaturi sau medicatie lichida, foloseste un produs care vine cu o lingura medicala sau un device care sa-ti masoare doza corect. Formele lichide pot fi amestecate cu apa, lapte sau suc. Nu folosi medicamentul daca solutia devine maro-galbuie!

Dozajul are la baza afectiunile medicale si raspunsul la terapia pe care o urmezi. De exemplu, in cazul copiilor, doza administrata se prescrie in functie de varsta. Daca este administrata o doza prea mare, exista riscul de a te confrunta cu efecte adverse.

Iodura de potasiu: efecte adverse

Starile de greata, varsaturile, durerile de stomac, diareea, gustul metalic in gura, febra, durerile de cap sau acneea pot fi cateva dintre efectele adverse care pot aparea. Daca ele se inrautatesc sau persista, mergi de urgenta la cabinetul medicului.

Anunta de urgenta medicul daca unul dintre urmatoarele simptome apar:

- arsuri la nivelul cavitatii bucale sau gatului;

- dureri de dinti si gingii;

- inflamatii in interiorul gurii;

- saliva in exces;

- iritatii la nivelul ochilor;

- dureri de cap severe;

- inflamatii la nivelul gatului;

- cresteri in greutate, intoleranta la frig, ritm cardiac neregulat;

- constipatie;

- confuzie;

- oboseala nejustificata;

- furnicaturi, dureri, senzatie de slabire la nivelul mainilor/picioarelor.

Alte simptome severe mai pot fi:

- durerile in piept;

- scaun negru;

- varsaturi similare cafelei macinate;

- diaree cu sange.

Cum ne protejam sanatatea in caz de accident la centralele nucleare din Ucraina? Evghenii Komarovsky, pediatru: „Important sa luam iod in primele 30 de minute, pentru a proteja glanda Tiroida”

Articole din aceeasi categorie