15.06.2022
Iti tremura mainile? Iata care ar putea fi cauzele

Nu-ti poti bea cafeaua sau ceaiul linistit? De-abia daca-ti mai poti semna numele fara sa iasa o mazgalitura greu de inteles? Suferi de tremorul mainilor. Si nu doar varsta inaintata e de vina!

In momentul in care te apuci sa faci ceva cu mainile, incep sa-ti tremure fara ca tu sa poti face ceva in privinta asta. Si se linistesc abia cand nu mai faci nimic cu ele. Daca simptomele sunt usoare, cel mai probabil ca nu e nevoie sa faci vreun tratament. Insa, daca te impiedica sa-si vezi de viata ta, sa faci lucruri obisnuite, de zi cu zi, e posibil sa ai nevoie de tratament sau chiar interventie chirugicala. Totusi care este cauza tremorului mainilor?  

Cauze des intalnite

Consumul de cafea poate sta la baza tremuratului mainilor tale. Cafeina este un stimulent si atunci cand bei prea multa, iti agita tot corpul, inclusiv mainile. Insa nu e de-ajuns sa renunti la cafea. Cofeina poate fi inclusa si-n analgezice, ciocolata si sucuri, asadar citeste eticheta produselor inainte de-a le consuma. Nicotina din tutun iti intra in sange si face ca inima sa-ti bata mai tare, lucru care iti poate da o stare de trepidatie si, implicit, tremuratul mainilor. Opusul se intampla in cazul alcoolului. Adica, atunci cand te lasi de baut, e posibil sa inceapa sa-ti tremure mainile. Senzatia apare la vreo 10 ore dupa ce ai baut ultimul pahar de bautura si poate dura saptamani intregi. Exista medicamente pe piata care te pot ajuta in sevraj. Vorbeste cu medicul tau pentru a te ghida in incercarea ta de-a scapa de acest efect enervant al renuntarii la alcool.

Variola Maimutei. Tot ce trebuie sa stiti despre aceasta boala

Lipsa somnului poate cauza, de asemenea, tremorul mainilor. Cand organismul nu are parte de cantitatea optima de odihna nu ne putem astepta din partea creierului sa functioneze la capacitate maxima. Dimpotriva. Da rateuri. Unul dintre ele este exact acest tremurat al mainilor, care poate fi comandat, in mod eronat, de creier. Din fericire, poate disparea la fel de brusc cum a aparut. Singura conditie este sa revii la cele 8 ore recomandate de somn pe noapte. In fiecare noapte.

Probleme mai serioase   

Nervii si muschii tai functioneaza si datorita zaharului din sange. Cand nivelul acestuia scade, incep sa-ti tremure mainile. Un nivel scazut de zahar in sange poate fi dat de diabet, anumite medicamente, prea mult alcool sau prea putina mancare. Pentru a sti exact ce se intampla in cazul tau, apeleaza la un medic. Tremorul poate fi si semnul nervozitatii. Atunci cand sustii un examen sau cand trebuie sa tii un discurs in fata mai multor oameni, inima iti bate mai tare si mainile iti tremura. Toate aceste manifestari dispar in momentul in care dispare si stresul la care esti supus. Cu ajutorul respiratiei adanci, practicate de cateva ori, sau a meditatiei, poti face fata mai bine situatiilor stresante din viata ta.   

Si unele tratamente pot fi cauza

Tremorul poate indica, de asemenea, ca unul dintre medicamentele pe care le iei da acest efect secundar prea putin dorit. Tratamentul pentru astm, migrene, dispozitie proasta, neuropatie si antihistaminicele pot cauza aceasta problema. La fel si un nivel scazut de vitamina B12 in organism. Verifica acest lucru prin analize sau suplimenteaza-ti dieta cu carne, oua si lapte ori cu suplimente cu vitamina B12 pentru o crestere a acestei vitamine in corp. Ca tot vorbim despre analize, e bine sa-ti verifici si hormonii tiroidieni, deoarece tremorul poate fi semn de hipertiroism. In cazuri mai rare, poate fi vorba desare o tumora – de cele mai multe ori benigna – care creste in glanda suprarenala. Trebuie inlaturata chirurgical pentru a nu duce la boli cardiace si accident vascular cerebral.

Cum sa ai grija de tine si fatul tau in timpul sarcinii ca sa aduci pe lume un copil sanatos, afla de la Corina Cardaniuc, medic ginecolog si managerul maternitatii Medpark - VIDEO

Simptom al bolii Parkinson

Cand e vorba despre Parkinson, tremurul poate fi inlaturat cu medicatie sau operatie care sa confere un control mai bun al muschilor. La fel de bine, poate fi un simptomul bolii Wilson, care nu este altceva decat o acumulare de cupru in organism, care pune ficatul si creierul in dificultate. De asemenea, dupa un AVC sau o leziune cerebrala, muschii mainilor pot ajunge sa functioneze defectuos. Medicul te poate ajuta sa-ti reduci simptomele. Tot ce trebuie sa faci e sa apelezi la el!

Articole din aceeasi categorie