Variola maimutei este prezenta in parti din Africa, unde se inregistreaza 9.000 de cazuri pe an. Exista doua tulpini, una originara din Africa de Vest, cea care se raspandeste acum in afara Africii, si o alta din Congo, care e mai periculoasa. A fost identificata pentru prima oara la maimutele de laborator, in 1958, de aici ii provine numele. Insa se crede ca gazda naturala a acestei boli sunt rozatoarele, cum ar fi sobolanii, soarecii si veveritele, nu maimutele. In anii 1970, boala a fost depistata la oameni.

Cum stim daca suntem infectati
In cele mai multe cazuri variola maimutei nu este o boala grava si se vindeca de la sine. Simptomele incep intre 5 si 21 de zile dupa ce o persoana este infectata si poate fi confundata cu gripa. Simptomele clinice includ febra, durerile de cap, umflarea nodulilor limfatici si durerile de muschi. Eruptiile cutanate incep intr-o zi sau doua dupa febra. Simptomele pot sa dureze doua-patru saptamani si in cele mai multe cazuri vindecarea se face de la sine. Cazuri severe pot sa apara la copii sau la persoane cu sistem imunitar slabit.
Cum se raspandeste?
Variola maimutei nu se raspandeste in mod normal cu usurinta intre persoane si necesita un contact apropiat. Virusul intra in organism prin piele lezata, tract respirator, ochi, nas sau gura si prin fluide corporale, arata OMS.

Se recomanda, pentru protectie, pastrarea masurilor de igiena adoptate in timpul pandemiei de Covid: spalarea frecventa a mainilor si dezinfectarea cu o substanta pe baza de alcool.
Cat de grava e boala?
In cele mai multe cazuri, boala este usoara si majoritatea oamenilor se recupereaza in termen de cateva saptamani, fara tratament. Insa, exista o recomandare ferma ca pacientul sa stea izolat, pentru a nu raspandi infectia, spun specialistii.