Primul an din viata copilului presupune o dezvoltare fizica foarte intensa, in care apar noi abilitati importante. Iata de ce, in majoritatea cazurilor, e necesar sprijinul nostru.
Sergiu FUX, KINETOTERAPEUT:„Masajul si kinetoterapia se fac mai ales in primul an de viata a copilasului, deoarece se face transferul din pozitia fetala intrauterina, care oferea un spatiu mai limitat. Masajul are si beneficii fizice, pentru circulatia sangelui, intarirea sistemului imunitar, dezvoltarea motoricii fine a copilului, pentru reglarea poftei de mancare”.
Exista 2 tipuri de masaj, profilactic si cel terapeutic.
Sergiu FUX, KINETOTERAPEUT:„Masajul profilactic este pentru imbunatatirea functiilor organismului. Masajul terapeutic se indica atunci cand intr-adevar este o problema. Se vine cu recomandarea de la medicul ortoped, neurolog sau pediatru”.
Un masaj terapeutic vine de obicei, in complex cu elemente din kinetoterapie.
Sergiu FUX, KINETOTERAPEUT:„Kinetoterapia este o terapie prin miscare care face parte dintr-un program de recuperare. Ea face parte din medicina fizica care studiaza mecanismele articulare si neuromusculare”.
Masajul profilactic nu este obligatoriu, dar este recomandat a fi efectuat in functie de etapele dezvoltarii bebelusului.
Sergiu FUX, KINETOTERAPEUT:„La 3 luni, pregatim copilul de a fixa muschii de la spate, sa fie mai flexibili. Pregatim muschii la gat, sa aiba o pozitionare si o stabilitate corecta”.

Catre varsta de 6-7 luni, masajul profilactic poate contribui la pregatirea bebelusului pentru a sta pe sezut si pentru a incepe a merge de-a busilea.
Sergiu FUX, KINETOTERAPEUT:„Pregatirea de 9 luni, pregatim sa aiba o pozitionare in picioruse, verificam laba piciorului, verificam sa avem o pozitionare si o stabilitate corecta. La 12 luni pregatim copilul incet sa mearga. Verificam pozitionarea si stabilitatea copilului in picioare, nivelul feselor, pozitionarea spatelui”.
Sergiu FUX, KINETOTERAPEUT:„Si intervalul de la 1 an pana la 1 an si 5 luni, totusi copilul incet trebuie sa inceapa a merge, luam in considerare numai sa nu fie o problema neurologica”.
Masajul prezinta si unele contraindicatii ca: dermatita atopica, unele boli cardiovasculare sau starile acute insotite de febra.
Sergiu FUX, KINETOTERAPEUT:„Pentru beneficiul copilului recomand parintilor sa apeleze la specialistii in domeniu. Specialistul este persoana care si-a dezvoltat profesionalismul prin studii, experienta, care abordeaza fiecare etapa in parte, verifica fiecare miscare a copilului, si ia o decizie corecta fata de patologia stabilita”.
Se recomanda un total de 10-14 sedinte. Durata unei sesiuni incepe de la 20-25 de minute si este treptat prelungita pana la 30-35 de minute.
Sergiu FUX, KINETOTERAPEUT:„Masajul nu este un moft. Copilasii au nevoie de masaj pentru relaxarea musculara, pentru intinderea articulatiilor. Din practica mea, copiii care nu fac masajul, toate aceste 4 etape, ne reintalnim la 3-4 anisori. Atunci se vede ca se duc picioarele in forma de x la genunchi, laba piciorului se duce in partea anterioara, si dupa aceea cam e tarziu”.

Desi masajul este doar recomandat, efectuarea zilnica a unei gimnastici este importanta pentru dezvoltarea bebelusului. Kinetoterapeutul ne ofera cateva exercitii pe care le putem realiza acasa.
Sergiu FUX, KINETOTERAPEUT:„Prelucram cate 10-15 repetari miscarea in articulatia totala. Lucram al doilea picior cate 15 repetari in amplituda totala. Urmatoarea miscare, miscarea in cartulie, prelucrarea se face in amplituda totala, cate 25-30 de repetari. Prelucram manutele foarte lent, intindem bine din articulatie. Fiecare miscare cu manutele prelucram cate 10 repetari. Si cu a doua manuta, intindem foarte bine”.
Este alegerea ta daca ii faci copilului curele de masaj sau nu, cert este ca controlul profilactic la medicii specialisti dar si efectuarea exercitiilor fizice cu bebelusul tau sunt extrem de importante.