05.12.2021
Mai avea de trait doar un an, insa a fost salvat de fratele sau! Povestea impresionanta a doi frati, unul dintre care i-a donat o parte din ficatul sau, intr-o interventie realizata cu succes de catre medicii de la noi - VIDEO

Inca un transplant de ficat de la donator viu a fost realizat cu succes de catre medici din Republica Moldova. Este vorba despre 2 frati si o echipa multidisciplinara din 40 de doctori ai Spitalului Clinic Republican „Timofei Mosneaga”, care au demonstrat inca o data ca exista performanta medicala si aici, la noi, acasa. Afla mai multe dintr-un reportaj marca iSanatate

Cristina GONTA, REPORTER, SPECIALIST MEDICAL: „Astazi aflam povestea impresionanta a doi frati: Marcel si Victor. Unul dintre ei, la doar 49 de ani, mai avea de trait cel putin un an, avand ciroza hepatica terminala, iar celalalt i-a donat o parte din ficatul sau.”

Marcel GRITCO, PACIENT: „Cu 20 de ani in urma am avut hepatita B si Delta. Credeam ca este o boala usoara, la care nu prea atrageam atentia. Pe parcursul celor 20 de ani, boala a progresat, mi-au aparut unele probleme, picioarele si burta mi se umflau si oboseam. Mi s-a spus ca trebuie sa gasesc un donator. Eu am apelat la fratele meu, avand aceeasi grupa de sange.”

Interventia complicata de transplant a ficatului a fost efectuata de catre medicii de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Mosneaga”. 

Adrian HOTINEANU, MEDIC CHIRURG: „Un asemenea pacient necesita o echipa multidisciplinara, in jur de 40 de persoane, ca durata aproximativ 14 ore. Se pregatesc ambii pacienti in terapie intensiva cu cateva zile inainte, cum stabileste terapia intensiva. Dupa, se ia donatorul intr-o sala, iar mai tarziu in alta sala se ia primitorul. E important ca pentru perioada cand bucatica ceea de ficat sta nealimentata cu sange sa fie cat mai scurta. De asta depinde si rezultatul. Operatie a decurs destul de bine, fara complicatii in timpul operatiei, nici postoperator.”

Marcel GRITCO, PACIENT: „De cand mi-a facut operatia eu ma simt mai bine.”

Adrian HOTINEANU, MEDIC CHIRURG: „Primitorul mai are nevoie de ingrijiri medicale in timp dar avem un rezulatat foarte bun.”

Adrian HOTINEANU, MEDIC CHIRURG: „Donatorul este perfect si asta este cel mai important. Dezideratul in cazul transplantului hepatic de la donator viu este sa vina sanatos si sa plece sanatos.”

Dupa perioada de reabilitare, care a durat aproximativ 2 luni, cei doi frati se simt bine. Victor, fratele mai mic, afirma ca oricat de greu a fost, el ar face acest pas iar si iar.

Victor GRITCO, FRATELE: „Decizia nu a fost greu de luat pentru ca  ma uitam la starea lui si trebuia de ajutat. Ne recuperam incet si tragem speranta ca totul va fi bine.”

Asadar, este o interventie extrem de costisitoare, aceasta a fost asigurata de stat, iar Marcel se simte de parca s-ar fi nascut a doua ora. 

Marcel GRITCO, PACIENT: „Asta a fost pe polita si nu am achitat nimic.”

Transplantul hepatic reprezinta unica optiune definitiva de tratament, cunoscuta in lume, in insuficienta hepatica acuta, in insuficienta hepatica in stadiu terminal cu ficat compromis ireversibil, adica ciroza si in anumite forme de cancer hepatic.

Marcel GRITCO, PACIENT: „Ma inchin in fata medicilor si intregului personal, din inima le multumesc, mi-au salvat viata si mi-au daruit a doua sansa la viata, indeosebi lui Adrian Hotineanu. Ii multumesc mult fratelui ca m-a ajutat in momentul cel mai greu si a acceptat sa imi dea o parte din ficatului lui. Asa se vede cand fratele la nevoie se ajuta. El practic mi-a salvat viata.”

Este al doilea transplant hepatic efectuat cu succes anul acesta de medicii din Republica Moldova, dupa ce vara trecuta o mamica i-a donat o parte din ficat copilului ei de doar 2 anisori.

Te confrunti cu tenul deshidratat si nu stii ce-i de facut? Ludmila Constantinov, specialist in medicina estetica: „Peelingurile agresive care ne ofera o exfoliere, regenerare si reintinerire a pielii sunt indicate iarna” - VIDEO

Articole din aceeasi categorie