Dar bataia de cap, la propriu si la figurat, abia incepe pentru ca, de cele mai multe ori, se intampla ca ea sa-si faca simtita prezenta prin dureri si victime colaterale – afectarea maselelor din jurul sau. Asa ca extractia devine solutia optima pentru nopti linistite.
Durerea, asadar, este cea care te-ar pune urgent fata in fata cu stomatologul. Dar nu numai. O interventie de extractie ar trebui sa aiba loc si in cazul in care dintii nu au loc pe arcada.
Maseaua de minte aduce o multime de necazuri
Desi apar ultimii in cavitatea bucala, la varsta maturitatii, molarii de minte nu sunt atat de diferiti de ceilalti dinti. Ba mai mult. Ei pot deveni la fel de utili ca ceilalti, daca vor creste corect si vor fi sustinuti de gingii sanatoase. In caz contrar, ei pot modifica chiar si aspectul estetic.
Exista, insa, si situatii in care dintele ramane incarcerat in gingii, tesuturile din jurul sau se pot inflama, iar de aici pana la infectie nu mai e decat un singur pas. Medicul dentist este cel care decide tratamentul si tot el recomanda extractia, in cazul unei inflamatii repetate.
Alte complicatii care pot aparea: retentia crescuta a placii dentare, carii foarte greu de tratat, atat pe molari, cat si pe dintii alaturati.
Netratate, aceste carii cauzeaza dureri intense la nivelul mandibulei, probleme la mestecat si chiar senzatia de zvacnire a nervului in locul afectat.
In plus, prezenta molarilor bolnavi pot duce la complicatii precum boli gingivale, infectii severe ce pot provoca chiar si inclestarea gurii (gingivita purulenta), nemaivorbind de inghesuirea dintilor, carii sau chisturi.
Oricare dintre aceste probleme impune, asadar, o vizita la cabinetul stomatologului.
Extractia maselei de minte
O simpla radiografie panoramica ii va arata medicului tau ce are de facut. De cele mai multe ori, insa, extractia ramane varianta cea mai probabila, procedura fiind denumita germectomie.
Aveti in vedere ca extractia este dureroasa doar atunci cand dentistul foloseste un instrumentar clasic. Si asta pentru ca acesta nu este deloc flexibil, adeseori, fata de intrumentele moderne care pot usura semnificativ procesul.
Recomandari dupa extractia molarilor de minte
Dupa extractie, este recomandat sa:
- Luam un analgezic in caz de durere
- Nu consumam lapte si alcool, dar mai ales sa nu fumam
- Aplicam comprese reci pe zona pentru a reduce inflamatia
- Evitam masticatia in acel loc timp pana la 48 de ore