Cristina GONTA, REPORTER, SPECIALIST MEDICAL: „Se numesc dintii de minte din simplu motiv ca apar dupa 17-25 de ani, atunci cand sunt deja mai “intelepti” insa din punct de vedere functional molarii de minte au un rol nesemnificativ, in timp acestea ne dau mari batai de cap si deja trebuie sa ii scoatem.”
Stanislav STRISCA, MEDIC CHIRURG ORO-MAXILO-FACIAL: „Molarul 3 sau cum i se mai spune in popor, maseaua de minte este ultimul dinte permanent ce erupe. Acesta se gaseste posterior in arcada dentara. Sunt in numar de 4 dar sunt si cazuri cand pot fi 1 sau doi, sau chiar niciunul. Deoarece dintele de minte de cele mai dese ori erupe gresit, adica nu este situat corect in arcada dentara se creaza conditii prielnice de retentie alimentara, combinata cu o igiena precara duce la formarea cariei care se poate raspandi si la dintii vechini. Din aceste motive noi recomandam ca acestea sa fie extrasi. De asemenea sunt cazuri cand dintii de minte pot induce si formarea unor formatuni de volum, cum ar fi chisturi sau tumori. Daca dintii de minte nu sunt extrasi la timp, aceasta pote duce la ingesuiri dentare. Noi recomandam ca dintii de minte sa fie extrasi inainte sa apara aceste complicatii. ”
Totusi, extractia maselei de minte nu este mereu necesara.
Stanislav STRISCA, MEDIC CHIRURG ORO-MAXILO-FACIAL: „Sunt foarte rare cazurile cand dintii de minte erup corect si sunt armonios aplasati in arcada dentara. Daca pacientul ingrijeste corespunzator atunci acest dinte poate fi lasat.”
De cele mai multe ori, molarii de minte nu prezinta semne suparatoare. De aceea este indicat sa mergi periodic la medic pentru un consult de rutina.
Stanislav STRISCA, MEDIC CHIRURG ORO-MAXILO-FACIAL: „Noi recomandam ca fiecare pacient sa efectueze cel putin o data pe an, o ortopantografie, adica o radiografie, pentru ca noi sa putem estima cand mai bine sa fie extrasi, la ce varsta si daca in genere, acest lucru este necesar.”
Odata cu eruptia dintelui de minte, apar anumite fenomene inflamatorii si simptome care necesita adresare de urgenta la medic.
Stanislav STRISCA, MEDIC CHIRURG ORO-MAXILO-FACIAL: „Daca pacientul urmareste ca pe parcursul a 2-3 zile, aceste fenomene nu scad, se asociaza durerea, mucoasa se inflameaza. Atunci noi recomandam ca acest pacient sa se adreseze la un medic stomatolog.”
Elena VOLOVEI, PACIENTA: „De cateva zile simt un deranj in partea aceasta, ma doare. Recent mi s-a taiat gingia, dar nu m-a ajutat si sunt sigura ca trebuie sa le scot, ca sa scap de aceasta durere.”
Stanislav STRISCA, MEDIC CHIRURG ORO-MAXILO-FACIAL: „Procesul de extractie daca e sa vorbim despre un dinte complet erupt, adica pacinetul il simte in gura, aceasta nu se deosebeste cu nimic de o extractie a unui dinte simplu. Totusi sunt cazuri mai complicate, cand dintele este partial erupt sau chiar este complet blocat la nivelul osului maxilar, in aceste cazuri vorbim despre o interventie chirurgicala propriu zisa. Extractia unui dinte de minte poate fi foarte imprevizibila. Sunt cazuri cand dintii de minte prezinta o singura radacina dreapta, in alte cazuri pot fi multiple radacini, curbate. Din acest motiv, este necesar, sa efectuam nu numia o ortopantografie, dar si o tomografie computerizata.”
In cazul unei interventii chirugicale, pacientului i se recoamnda in prealabil un tratament antibacterian si antiinflamator, ca si in cazul pacientei noastre.
Stanislav STRISCA, MEDIC CHIRURG ORO-MAXILO-FACIAL: „Deobicei ele se efectueaza cu anestezie locala, dar sunt si cazuri mai rare, cand se efectueaza sub anestezie generala. In cazul in care pacientei prezinta toti cei 4 dinti de minte si acestea au o pozitie relativ buna pentru a nu fi atat de traumatic pentru pacient, noi recomnadam sa fie extrasi doi cate doi, adica cel de sus cu cel de jos, pe aceeasi parte, pentru a se putea alimenta pe partea laterala.”