Olesea CECHIR, REPORTER PRO TV, MEDIC REZIDENT:„La sfarsitul iernii, doua persoane din trei au deficit de vitamina D. Insa, atentie, tratamentul poate fi indicat doar in baza rezultatului testului de laborator care arata exact nivelul acestei substante nutritive in organism si de ce cantitate ai nevoie pentru a suplini deficitul. Testul la vitamina D se recolteaza din sange venos. Nu necesita o pregatire mai speciala decat sa va prezentati pe nemancate la un laborator, pentru recoltarea probei de sange.”
Valentina VLAS, MEDIC DE LABORATOR: „Deficitul de vitamina D este mult mai frecvent decat se credea pana acum. Persoanele cu obezitate, cat si cele care sufera de boli cronice, copiii nou-nascuti din mame cu deficit de vitamina D, au risc de a dezvolta deficit de aceasta vitamina mai mult decat alte persoane. In ultimul timp, vitamina D este intens promovata ca o vitamina minune, pe buna dreptate, deoarece ea asigura protectie impotriva diferitor forme de cancer, cum ar fi cancerul de colon, cancerul de prostata si cancerul de san. Totodata, asigura protectie impotriva infarctului miocardic si a altor boli cronice: diabetul zaharat si afectiunile cardiovasculare.”

Valentina VLAS, MEDIC DE LABORATOR: „Termenul de lucru pentru efectuarea unui test care masoara nivelul vitaminei D este de o singura zi. In ultimul timp, noi promovam anual acest test si, corespunzator, observam o tendinta de crestere a numarului de pacienti care au niveluri scazute de vitamina D. Abia cand si-au vazut rezultatele, pacientii si-au dat seama ca datorita nivelului scazut de vitamina D, aveau unele semne clinice precum oboseala cronica, astenie, dureri de oase si alte dereglari.”

Vitamina D este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. In cazul unui rezultat care indica un deficit de aceasta substanta, pacientul trebuie sa se adreseze la medicul specialist pentru a i se indica schema corecta de tratament.