Dispazia de sold reprezinta o dereglare anatomica innascuta a copilasului, manifestata prin pozitionarea incorecta a capului femural in cavitatea corespunzatoare osului coxal. Patologia se manifesta prin urmatoarele semne clinice:
Andrei CANITA, MEDIC ORTOPED-PEDIATRU: „Asimetria pliurilor inghinale fesiere, o limitare a miscarilor in articulatia coxofemurala, o scurtime a unui membru fata de cel contralateral, o pozitie vicioasa a membrului.”
Displazia de sold are predispozitie mai mare pentru sexul feminin, aproximativ 80% dintre copii afectati sunt fetite.
Andrei CANITA, MEDIC ORTOPED-PEDIATRU: „Cauza inca nu este definita complet. Este o anomalie de formare a articulatiei coxofemurale, inca din perioada intrauterina.”
Pentru depistarea precoce a displaziei de sold se realizeaza examenul clinic specializat ortopedic si ecografia articulatiei coxofemurale, incepand de la varsta de 2 saptamani pana la 1 an, dar recomandabil este sa fie efectuata pana la 3 luni.
Andrei CANITA, MEDIC ORTOPED-PEDIATRU: „Ultrasonografia se efectueaza cu un aparat ultrasonografic, obisnuit, bipolar ca oricare ultrasonografie obisnuita si se analizeaza anumiti parametri la nivelul articulatiei coxofemurale a copilasului. Avantajele acestei proceduri constau in faptul ca avem posibilitatea de a depista displazia coxofemurala la copil cat mai precoce, de la o varsta cat mai frageda, chiar de la nastere.”
Tratamentul depinde de severitatea simptomelor si de varsta copilului in momentul diagnosticarii, variind de la metode conservatoare, pana la interventii chirurgicale.
Andrei CANITA, MEDIC ORTOPED-PEDIATRU: „Tratamentul este in dependenta de gradul de displazie. Gradul il apreciem ultrasonografic sau radiologic, apoi in dependenta de gradul obtinut, efectuam tratamentul. Cel mai des se instituie tratamentul ortopedic cu hamurile Pavlik, prin tratament fizioterapeutic si kinetoterapeutic, efectuat periodic la o anumita perioada de timp si cel mai important este ca parintii sa faca acasa gimnastica speciala pentru tratamentul displaziei de sold. Daca patologia data are din start un grad avansat de displazie de la gradul 2, 3 copilul se interneaza in stationar. Acolo se efectueaza un tratament ortopedic cu imobilizari gipsate cu reducere, sub anestezie generala. In cazul in care nu reuseste nici tratamentul ortopedic in stationar dupa varsta de 1 - 2 ani, se efectueaza interventie chirurgicala.”
In multe tari din Uniunea Europeana, ecografia de sold este folosita ca metoda de screening pentru orice copil nou-nascut. In R. Moldova, ecografia de sold la copii nu este obligatorie.