24.03.2023
Micozele unghiilor: simptome, cauze, tratamente si preventie. Ce spune Irina Slonovschi, medic dermato-cosmetolog: „Organismul nostru este inzestrat cu o cantitate sporita de bacterii si ciuperci” - VIDEO

Micozele la unghii reprezinta o afectiune adesea neglijata, care poate cauza disconfort si probleme estetice. Medicul dermatolog ne spune ce este aceasta problema, cum poate fi prevenita si tratata. 

Micozele la unghii sunt o problema comuna de sanatate, afectand atat barbatii, cat si femeile. Acestea sunt cauzate de ciuperci care se dezvolta in unghii si in jurul acestora.

Irina SLONOVSCHI, MEDIC DERMATO-COSMETOLOG: „Organismul nostru este inzestrat cu o cantitate sporita de bacterii si ciuperci, de aceea pe suprafata pielii si a mucoaselor avem o cantitate mare de fungi care pot fi prietenoase si periculoase in raport cu ele. Cel mai afectate zone sunt talpile, mainile si pliurile: pliul inghinal, pliul sub piept si cel axilar.” 

Simptomele cele mai frecvente ale micozelor la unghii includ decolorarea unghiilor, subtierea acestora, fragilitate si deformare, precum si o schimbare a texturii unghiilor.

Irina SLONOVSCHI, MEDIC DERMATO-COSMETOLOG: „Simptomele primare sunt mancarimea care apare brusc si in plina stare de sanatate. Apoi apare roseata si afectarea unghiilor. Cel mai des sunt afectate zonele dintre spatiile 3-4-5 ale degetelor de la picioare. Unghia isi poate schimba forma, culoarea si grosimea. Culoarea poate fi galbena, alba, neuniforma.” 

Infectiile cu ciuperci la unghii pot fi cauzate de diverse specii de fungi care pot fi gasite in mediul inconjurator. 

Irina SLONOVSCHI, MEDIC DERMATO-COSMETOLOG: „Factorii de risc sunt multipli. In primul rand stilul de viata:obezitatea, excesul de carbohidrati simpli in alimentatie, imbracamintea si incaltamintea stramta, hainele din materiale sintetice care nu permit pielii sa se autocurete, igiena necorespunzatoare, fie in exces atunci cand persoana se spala foarte des si astfel pielea se usuca, fie atunci cand nu se acorda destula atentie igienei corporale.” 

Pentru a reduce riscul aparitiei micozelor la unghii, este recomandat sa se pastreze igiena personala, sa se evite impartirea uneltelor de manichiura si pedichiura si purtarea incaltamintei stramte. Tratamentele pentru micozele la unghii variaza in functie de tipul si severitatea infectiei. 

Irina SLONOVSCHI, MEDIC DERMATO-COSMETOLOG: „Daca persoana observa careva modificari incipiente la unghii, pe piele si se adreseaza imediat la medic, atunci noi putem sa il ajutam destul de repede cu ajutorul tratamentului local: diferite creme si unguente. Daca procesul este cronic, indelungat, atunci vom apela la tratamentul sistemic:tablete, injectii, etc. Acesta este deja un prognostic rau pentru ca infectia micotica se trateaza destul de greu si toate preparatele antimicotice sunt agresive in raport cu ficatul.” 

Imbunatatirile in urma tratamentului pentru micozele la unghii pot varia de la pacient la pacient si depind de tipul si severitatea infectiei. 

Irina SLONOVSCHI, MEDIC DERMATO-COSMETOLOG: „Daca procesul este la inceput putem obtine insanatosirea in 3-4 saptamani. Daca procesul este mai vechi, tratamentul va dura nu mai putin de 6 luni.”

Daca o infectie cu ciuperci la unghii nu este tratata, poate duce la complicatii. Insa, in cazuri foarte rare, infectia poate duce la probleme de sanatate mai grave, cum ar fi sepsisul.

Irina SLONOVSCHI, MEDIC DERMATO-COSMETOLOG:„Poate fi infectarea secundara, alipirea unei infectii bacteriene, inrautatirea starii unghiei:unghia poate cadea, aspect inestetic care psihologic incordeaza mult persoana.”

Persoanele cu micoze la unghii trebuie sa aiba grija de igiena personala si sa urmeze cu strictete recomandarile medicului pentru tratament si preventie.

Irina SLONOVSCHI, MEDIC DERMATO-COSMETOLOG:„Tratamentul trebuie sa fie in conformitate cu protocolul indicat de medic. In al doilea rand, persoana trebuie sa isi schimbe stilul de viata, plimbari, evitarea saunelor, bazinelor, respectarea igienei personale:spalarea picioarelor dimineata si seara, dupa care neaparat trebuie de uscat bine.”

In ceea ce priveste remedii naturale pentru tratamentul micozelor, acestea sunt disponibile, dar eficacitatea lor nu este intotdeauna dovedita stiintific. 

Irina SLONOVSCHI, MEDIC DERMATO-COSMETOLOG: „Pot fi facute bai cu bicarbonat de sodiu, permanganat de potasiu care vor oferi un efect antiseptic usor. Sunt creme pe baza de ulei de arbore de ceai. Aceste metode sunt inofensive, cel putin la persoana nu vor aparea careva reactii adverse.” 

Este important sa urmezi recomandarile medicului si sa acorzi atentie igienei personale si preventiei pentru a reduce riscul de a dezvolta aceasta infectie sau de a o raspandi altora.

Articole din aceeasi categorie