Mit sau adevar - micul dejun este masa principala a zilei!
Maria-Victoria RACU, MEDIC NUTRITIONIST: „Noi avem un concept numit cronobilologia. Aceasta este stiinta care studiaza ceasul intern al organismului sau cum anumite cicluri din organismul nostru se alterneaza si cum influenteaza starea noastra de sanatate. Micul dejun este o masa care ajuta la sincronizarea ceasului intern al organismului, ceasul din ficat, stomac si intestin.


Maria-Victoria RACU, MEDIC NUTRITIONIST: „Dar este important sa intelegem ca dejunul nu este masa principala a zilei. Masa principala a zilei conform conceptului cronobiologiei este pranzul. Si este important ca aceasta masa sa fie consumata intre 12-14 ziua, deoarece in acest interval s-a demonstrat ca sistemul digestiv lucreaza cel mai bine. Ea trebuie sa fie cea mai consistenta, aici trebuie sa se regaseasca si proteine si grasimi si fibre, astfel incat sa ne asigure cantitatea de nutrienti pe parcursul intregii zilei”.

Maria-Victoria RACU, MEDIC NUTRITIONIST: „Mesele foarte consistente de dimineata, mai ales cele bogate in grasimi, carbohidrati simpli, sunt contraindicate deoarece sistemul digestiv inca nu este pregatit pentru digestia acestora. Respectiv este un stres foarte mare pentru organism. Dejunurile trebuie sa fie bogate in proteine pentru a da o senzatie buna de satietate si ca sa nu avem pofte necontrolate pe parcursul zilei. Glucidele trebuie sa fie complexe pentru a ne oferi energie pe o perioada mai indelungata a zilei. Dar nici intr-un caz nu punem: carne de porc, mici, fasole, micul dejun englezesc nu isi are locul aici”.