31.08.2021
Mituri despre contraceptivele orale. Victoria Grejdean-Voloceai, obstetrician-ginecolog iti spune totul despre pastilele predestinate prevenirii unei sarcini nedorite

Victoria Grejdean-Voloceai, doctor in stiinte medicale, obstetrician-ginecolog combate miturile privind informatiile despre contraceptivele orale combinate care sunt predestinate prevenirii unei sarcini nedorite. Specialistul a oferit mai multa informatie pe acest subiect exclusiv pentru isanatate.protv.md.

Mituri despre contraceptivele orale. Victoria Grejdean-Voloceai, obstetrician-ginecolog iti spune totul despre pastilele predestinate prevenirii unei sarcini nedorite

Totusi, este important de retinut si faptul, ca administrarea acestora nu asigura protejarea pacientei de infectiile sexual transmisibile.

Pe parcursul anilor, in activitatea zilnica, am constatat existenta unor „mituri” despre contraceptivele orale combinate, pe care as dori sa le dezmint mai jos, a scris ginecologul.

1. Una dintre cele mai frecvente intrebari din practica mea - „Contraceptivele ingrasa”?

Spulberarea miturilor este posibila, doar atunci cand exista substrat stiintific. In perioada anilor 2014 - 2017, American College of Obstetrics and Gynaecology a efectuat studii pe esantioane reprezentative de paciente normoponderale, dar si obeze pentru a constata daca contraceptivele orale combinate ingrasa sau nu. Rezultatele cercetarilor au demonstrat ca luarea de anticonceptionale nu a dus la ingrasare in niciun grup. Totusi, ceea ce ar trebui sa se retina, este faptul ca orice contraceptiv trebuie obligatoriu prescris de catre medicul de specialitate, care apreciaza riscurile si contraindicatiile.

2. Contraceptivele pot avea efecte negative asupra sanatatii femeii?

Ceea ce ar trebui sa se retina, este faptul ca orice contraceptiv trebuie obligatoriu prescris de catre medicul de specialitate, care apreciaza riscurile si contraindicatiile. Orice preparat administrat, evident, ar trebui sa aduca doar beneficii corpului feminin. Mentionez, anticonceptionalele se utilizeaza nu doar in scopul prevenirii unei sarcini nedorite, dar si in tratamentul sangerarilor uterine anormale, hiperandrogeniei, miomului uterin, endometriozei, s.a.m.d.; motiv pentru care trebuie sa asteptam doar rezultate pozitive. In situatia in care apar efecte negative – crampe musculare, retentie de apa, cefalee (dureri de cap), adresati-va cat mai curand la doctor.

3. Pastilele contraceptive scad libidoul feminin?

Desi, unele femei acuza o reducere sau o crestere a dorintei sexuale, nu se stie cu certitudine daca acestea apar din cauza pastilelor sau a altor evenimente din viata persoanei (dieta, stil de viata, stres s.a.m.d.). Cert este ca una dintre reactiile adverse ale COC (contraceptive orale combinate), indicate in prospect, este inclusiv scaderea libidoului. Personal, nu am gasit studii reprezentative, si credibile care sa confirme acest lucru.

4. Anticonceptionalele afecteaza fertilitatea?

Nu exista dovezi ca administrarea de anticonceptionale poate sa afecteze fertilitatea pe termen lung. COC inhiba ovulatia, iar din moment ce sunt abandonate, ovulatia ar trebui sa revina gradual. Datele literaturii de specialitate, constata prezenta asa numitului efect rebound asupra ovarelor (o activitate mai intensa a ovarelor dupa stoparea contraceptivelor orale combinate). Pe de alta parte, anticonceptionalele te protejeaza de o sarcina nedorita, insa nu si de o boala cu transmitere sexuala.

In concluzie

Inainte de a utiliza contraceptivele orale combinate recomand sa faceti o vizita la medicul specialist, pentru a vedea daca anticonceptionalele se potrivesc doleantelor si necesitatilor tale, precum si stilului de viata pe care il ai. Nu recomand administrarea acestor preparate la sugestia prietenelor, grupurilor sociale, s.a.m.d. Fiecare organism este individual si raspunde diferit la fiecare. 

Aveti grija de sanatatea voastra!

Articole din aceeasi categorie