22.10.2021
Muncesti in ture de noapte si ai insomnie? Afla de la Victoria Sircu, medic somnolog, cum sa depasesti mai usor noptile albe

Cum depasesc mai usor insomnia sau noptile albe persoanele care au un serviciu pe ture, a povestit medicul somnolog, Victoria Sircu, intr-un interviu pentru isanatate.protv.md.

„Insomnia sau noptile albe in randul persoanelor care lucreaza in schimburi este o patologie numita tulburarea de ritm circadian de tip schimbarea turelor, cunoscuta si sub numele insomnia pasagera. Astfel, se datoreaza schimbarii frecvente a orarului de lucru,” a spus medicul internist, somnolog. 

Prin urmare, acest tip de insomnie se caracterizeaza prin dificultati de a adormi dupa schimbul de noapte si aparitia simptomelor de insomnie sau somnolenta excesiva. Se estimeaza ca prevalenta acestui tip de tulburare a somnului este in medie intre 5 si 8%. 

Asadar, printre factorii favorizanti sunt:

- varsta inaintata;

- sarcina;

- menopauza;

- bolile cronice somatice si cele psihice. 

„Insomnia apare in ciuda incercarilor pacientului de a-si optimiza conditiile mediului in care doarme, disconfortul legat de somn este prezent pe toata durata muncii in ture. Vigilenta scazuta poate pune in pericol siguranta omului si a anturajului acestuia, iar reducerea performantelor profesionale este prezenta atunci cand tulburarea se prelungeste in timp”, a mai adaugat medicul.

Cu toate acestea, Sircu Victoria spune ca: timpul liber al pacientului este utilizat pentru recuperarea somnului. Din nefericire, adaptarea la munca in ture de noapte apare rar, in ciuda numerosilor ani de munca in ture de noapte. Perpetuarea lucrului in ture poate favoriza instalarea unor tulburari cronice ale somnului sau aparitia unor tulburarile gastro-intestinale si cardio-vasculare. 

Astfel, in incercarea ameliorarii simptomelor, unii pacienti pot recurge la abuzul de alcool sau hipnotice, dezvoltand secundar simptomele drogodependentei. 

„Tratamentul necesita mult efort, datorita suprapunerii mai multor factori care tin de specificul activitatii desfasurate, de varsta si starea somatica a persoanei, de somnul si ritmul sau biologic intern, de atitudinea persoanei fata de munca pe care o presteaza”, spune somnologul.

Prin urmare, strategiile terapeutice sunt orientate in directia asigurarii unei corecte igiene a somnului:

- intocmirea unui program strict rezervat somnului;

- exercitii fizice;

- alimentatia hipotoxica-hiperglucidica-hiperproteica;

- expunerea alternativa la lumina intensa in timpul schimbului de noapte;

- evitarea luminii puternice (cu ochelari de soare intunecati sau chihlimbar) spre ultima parte a perioadei de lucru si in timpul deplasarii acasa. 

„Aplicarea terapiei cu lumina puternica seara va poate schimba ritmul biologic intern mai tarziu, ajutand in adaptarea la un viitor schimb de noapte, iar atunci cand trebuie sa dormi dupa o tura care se termina la jumatatea zilei, purtarea ochelarilor de soare intunecati la iesirea din serviciu poate ajuta la scaderea vigilentei si prevenirea aparitiei insomniei. Lumina va poate afecta somnul chiar si atunci cand ochii sunt inchisi, deci este o idee buna sa utilizezi perdele opace sau umbrele pentru a dormi”, mentioneaza Victoria Sircu.

Somnologul spune ca, daca in ciuda abordarilor comportamentale si a oportunitatii adecvate de somn, insomnia sau somnolenta excesiva sunt plangeri importante, atunci suplimentele pe baza de melatonina pot fi administrate inainte de somn pentru a ajuta lucratorii de noapte sa doarma in timpul zilei. Desi, acest lucru nu duce neaparat la o mai buna vigilenta in timpul schimbului de munca, iar acest lucru in timpul muncii poate fi sporita cu cafeina si alte stimulante. Desi, suplimentele cu melatonina sunt disponibile, cel mai bine este sa consulti un medic.

In concluzie:

Medic internist spune ca, pentru a imbunatati somnul lucratorilor pe ture, pot fi utilizate unele medicamente care induc somnul, eliberate pe baza de prescriptie medicala, cum ar fi sedativele, hipnoticele, insa ele nu trebuie administrate prea aproape de inceputul turei, deoarece pot creste riscul de accidente. In prezent, pastilele eliberate de medic pentru inducerea somnului nu determina aceeasi dependenta si reactii adverse ca si cele din generatiile anterioare. Medicamentele pentru somn ar putea agrava tulburarile de somn existente, cum ar fi apneea (oprirea temporara a respiratiei) in somn si pot forma dependenta. Intotdeauna trebuie consultat medicul inainte de a se incerca un nou tratament pentru insomnie.

Articole din aceeasi categorie