01.12.2020
O alimentatie sanatoasa, bogata in fructe si legume, poate contribui la reducerea riscului de cancer, diabet sau boli cardiovasculare. Ana VIRTOSU, MEDIC ENDOCRINOLOG, NUTRITIONIST: „S-a constatat ca volumul redus de fructe si legume duce la cresterea riscului de dezvoltare a cancerului.”

Aflam ce produse ne ajuta sa prevenim bolile oncologice si care, dimpotriva, ne pun in grupul de risc.

Citeste si :  Cancerul nu este o sentinta la moarte! Tatiana ROSLYAKOVA, ONCOLOG MEDICAL: „Fiecare persoana sanatoasa, in lipsa unor afectiuni, in fiecare an trebuie sa treaca un check-up”

Niciun fel de mancare nu tine cu certitudine cancerul la distanta, insa asocierea corecta a alimentelor poate face diferenta. Potrivit Institutului American pentru Cercetarea Cancerului, ideal ar fi sa mentinem un echilibru intre proteinele vegetale si cele animale, consumand de doua ori mai multe fructe si legume decat carne. 

Ana VIRTOSU, MEDIC ENDOCRINOLOG, NUTRITIONIST: „Persoanele care doresc sa previna aparitia cancerului si in general a bolilor cronice, ar trebui sa adopte un regim alimentar sanatos, care presupune consumul de legume si fructe in stare proaspata, cereala integrale, proteina de inalta calitate, carne, peste, lactate fermentate si ca si alimente care ar trebui evitate maximal sunt carnea rosie, procesata, care in unele studii, a fost asociata cu riscul de dezvoltare a cancerului, in special cancerul colorectal. De asemenea, s-a constatat ca volumul redus de fructe si legume duce la cresterea riscului de dezvoltare a cancerului si aceasta prin reducerea fibrelor.”

Alimentele consumate pot influenta sanatatea intregului organism. Daca cele mai multe sunt benefice si sustin buna functionare a sistemelor corpului, altele, in anumite conditii, pot creste riscul pentru unele boli, inclusiv cancer.

Studiile in ceea ce priveste cancerul si domeniul nutritiei indica faptul ca ar trebui sa consumam alimente pe baza de fitonutrienti si anumiti compusi speciali, pentru a promova o stare generala de sanatate buna. 

Totodata, exista anumite alimente care trebuiesc evitate, daca vrem sa tinem cancerul la distanta. Apar tot mai multe dovezi care arata ca o alimentatie cu multa carne rosie si procesata, precum carne de vita, porc, miel, ficat, hot doguri si mezeluri, poate creste riscul de cancer.

Unele cercetari au aratat ca produsele alimentare procesate din carne, ca bacon, mezeluri, hot dog, cresc riscul de cancer, iar carnea rosie (vita, porc, miel) are potential carcinogen. 

In plus, prepararea carnii la temperaturi foarte ridicate sau prajirea acesteia poate crea substante chimice nocive care, de asemenea, pot creste riscul de cancer colorectal.

Citeste si :  Emisiunea iSanatate cu Vlada Mardari, din 28.11.2020

Alte studii au sugerat ca alimentatia bazata pe produse vegetale poate conferi protectie impotriva cancerului. Astfel de studii sustin si recomanda un stil alimentar axat mai ales pe produse vegetale, ca mod de a reduce riscul de boli oncologice, mai ales cancer mamar, cancer de prostata, cancer de colon, cancer de vezica si altele. 

Pentru bolnavii de cancer se va face un program individualizat, in functie de stadiul bolii si particularitatile specifice tumorii. Astfel, echipa de medici va decide si un plan alimentar necesar pacientului.

Alimentele consumate si dieta par sa aiba un rol substantial in etiologia cancerului si se studiaza tot mai mult relatia dintre alimentatie si dezvoltarea cancerului. 

Nutritia bolnavilor de cancer este una bazata pe produse sanatoase, care il vor ajuta pe acesta sa faca fata mai usor tratamentului.

Este important ca pacientii sa aiba o alimentatie diversificata si plina de nutrienti.

La fel ca si in cazul unei persoane sanatoase, se recomanda hidratarea organismului si consumul unei cantitati suficiente de apa.

In functie de cazul fiecarui pacient, echipa medicala poate decide sa-i introduca in planul alimentar al acetuia si anumite suplimente.

Dupa vindecare, persoana care a invins cancerul trebuie sa se conduca de principiile unei alimentatii sanatoase, pentru a se asigura ca boala nu va recidiva.

Citeste si :  Gandirea pozitiva ajuta bolnavii de cancer sa invinga aceasta afectiune! Tatiana MENDES, PSIHOTERAPEUT: „Cercetarile spun ca pacientii care au o gandire luptatoare, care lupta pentru a supravietui, cel mai des ajung la vindecare.”

Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie