27.11.2021
O noua premiera medicala in Republica Moldova! Dan Ioanes, medic cardiolog-interventionist: „Pentru prima data s-a folosit un anumit dispozitiv pentru a deschide un vas care merge spre inima” - VIDEO

In cadrul interventiilor chirurgicale minim invazive, operatiile se efectueaza cu sprijinul tehnologiilor de ultima ora, fara efectuarea unor incizii mari pe corp. Acest tip de operatii le ofera pacientilor foarte multe beneficii, spre deosebire de tehnicile traditionale chirurgicale. Vedem dintr-un reportaj marca iSanatate o premiera medicala in Republica Moldova in cardiologia interventionala. 

Ion POPOVICI, MEDIC CARDIOLOG-INTERVENTIONIST: „Cardiologia interventionista a evoluat foarte mult in ultimii ani. Avansarea despre care vorbesc se datoreaza, in primul rand, procedurilor minim-invazive care se fac pe larg in toata lumea, inclusiv in Republica Moldova. In prezent, 70-90% din interventii, la nivel global, in functie de tara si capacitatea economica si medicala a acesteia, sunt facute minim-invaziv.”

In Republica Moldova s-au reunit, pentru 2 zile, 3 titani ai cardiologiei interventionale pentru efectuarea celor mai complexe proceduri minim invazive de revascularizare a ocluziilor cronice totale.

Dan IOANES, MEDIC CARDIOLOG-INTERVENTIONIST: „Pacientii pe care ii operam in aceste zile sunt pacienti cu o boala coronariana avansata, ceea ce noi numim complex PCI, dilatari de coronare, insa mult mai complexe, ocluzii cronice, adica vase care sunt inchise de mai multi ani de zile.” 

Echipa a fost formata din doctorii cardiologi: Ion Popovici, sef al Departamentului Cardiologie Interventionala, doctorul cardiolog interventionist, Dan Ioanes din Gothenburg si Marin Postu, medic primar, specialist cardiologie interventionala din Bucuresti.

Marin POSTU, MEDIC CARDIOLOG-INTERVENTIONIST: „Trebuie sa ai o echipa buna si eu am norocul sa fie astazi si doctorul Ioanes langa noi. Pot sa va spun ca sunt, intr-adevar, niste proceduri deosebite, care nu prea multa lume poate sa le faca si stie cum sa le faca. Eu ma bucur sa fiu din nou aici, in Chisinau, eu fiind de bastina din Basarabia, ma bucur de fiecare data sa ma intorc acasa.”

Echipa a realizat o serie de interventii minim invazive prin metoda rotablatiei, cu utilizarea unui dispozitiv special care se roteste cu o viteza foarte mare, circa 160 de mii rotatii pe minut, avand varful placat cu diamant care slefuieste calciul depozitat din vase si, astfel, restabileste fluxul de sange si rezolva ocluziile cronice.

Dan IOANES, MEDIC CARDIOLOG-INTERVENTIONIST: „Pentru prima data s-a folosit un anumit dispozitiv pentru a deschide un vas care merge spre inima.”

Particulele care se formeaza dupa slefuire sunt extrem de mici, inofensive si sunt eliminate desinestator prin circuitul sangvin. 

Dan IOANES, MEDIC CARDIOLOG-INTERVENTIONIST: „Interventiile se fac prin cateter, unul prin picior, altul prin mana. Sunt practic doua intepaturi, fara leziuni mari. Pacientii se recupereaza foarte repede si sunt externati a doua zi.”

Marin POSTU, MEDIC CARDIOLOG-INTERVENTIONIST: „Pacientii nu sunt anesteziati general, au doar anestezie locala, ceea ce face ca uneori sa fie greu suportata, ca timp, de catre pacient. Beneficiul interventiei nu il simte imediat neaparat dupa procedura, dar il simte cu siguranta la diferenta de o doar o saptamana. Pacientii au o toleranta la efort foarte mare, nu mai au simptomele anginei pectorale pe care le aveau inainte.”

Rotablatia este o procedura exclusiva care se realizeaza prin utilizarea unor device-uri inalt specializate si a tehnologiilor inovative de ultima generatie.

Ion POPOVICI, MEDIC CARDIOLOG-INTERVENTIONIST: „Procedurile respective sunt pe departe mai ieftine, din cauza tehnologiilor si dispozitivelor speciale utilizate. Aceste instrumente folosite in cazul interventiilor, sunt uneori mai scumpe decat cele folosite in interventiile clasice. Totusi, beneficiile sunt foarte mari. In cel mult 24 de ore, majoritatea pacientilor pot fi externati. Pacientii nu au, dupa interventii cicatrici, nu necesita recuperare post-chirurgicala. Confortul pentru ei este unul maximal si pot reveni la un mod de viata obisnuit si activ, imediat dupa externare.”

Lenjeria tanga, o sursa a infectiilor. Sfaturi pe care ar trebui sa le cunoasca orice femeie. Afla mai multa informatie de la medicul obstetrician-ginecolog, Victoria Voloceai - VIDEO

Articole din aceeasi categorie